Genel

Hayır Demek ve Nazardan Korunmak için Jestlerimiz Var!: Preply Araştırdı

Abone Ol

Türkiye'de iletişim, kelimelerle sınırlı kalmaz. Sözlerin yetersiz kaldığı anlarda, jestler ve mimikler devreye girerek duyguların, düşüncelerin ve niyetlerin en etkili ifade araçları haline gelir. Bu jestler ve yüz ifadeleri, farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıyabilir, ancak Türkiye'de kendine özgü bir iletişim dili oluşturur. Bölgelere, yaş gruplarına ve sosyal statüye göre değişiklik gösterebilen bu dil, genel olarak Türk kültüründe büyük bir öneme sahiptir. Almanca özel ders platformu Preply, 35'ten fazla dilde destek sunarak 1.007 Türk katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette, jestlerin ve yüz ifadelerinin günlük iletişimdeki rolünü araştırdı. Anket sonuçları, katılımcıların beden dili alışkanlıklarını ve kültürel çeşitliliklerini gözler önüne serdi.

Kafa ve Yüz Mimikleri ile Hayır Diyoruz

Türklerin en sık kullandığı beden dili  hareketleri ve anlamları üzerine yapılan araştırmada, en çok kullanılan 9 jest listelendi. Listeye, hayır demek için kullanılan iki mimik girdi; kafa ve kaşları yukarı kaldırmak; kafayı iki yana sallamak. Katılımcıların %14’ü hayır demek için kafa kaşları yukarı kaldırırken, bu mimik en sık kullanılan beden hareketi oldu. Bu jest, özellikle erkekler tarafından daha sık tercih ediliyor. Kafayı iki yana sallayarak hayır demek, kullanıcıların %12si tarafından tercih edilirken, özellikle 18-24 yaş aralığındaki kadın katılımcılar tarafından kullanılıyor.

Tahtaya Vurmak, Kulağı Çekmek

Tahtaya vurmak ya da kulağı çekmek, tüm katılımcıların %14’ü tarafından tercih edilerek en popüler ilk üç mimik arasına girmeyi başardı. Kadın katılımcılar arasında en yaygın davranış"nazar için tahtaya vurmak ve kulağı çekmek" %17,95’lik tercih oranıyla birinci oldu. Araştırmanın sonucu, nazarın kültürümüzde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gözler önüne seriyor.


Havaya Yazı Yazarak Hesap İstemek En Popüler Üçüncü Mimik Oldu

Katılımcıların %12,90’ı yani yaklaşık %13’ü (130 kişi) hesap istemek için havaya yazı yazdığını belirtti. Tüm katılımcıların %14,71’ine denk gelen 35-44 yaş aralığındaki erkekler, bu mimiği en sık kullandığı beden dili hareketi olarak belirtti. 18-24 ve 35-44 yaş aralığındaki kadınlarda ise bu hareket en sık kullanılan üç hareketten bir tanesi oldu.

Her kültürde, söylenmeyenlerin aslında çok şey anlattığını unutmamak gerekir. Beden dili ve yüz ifadeleri, kelimelerin yetersiz kaldığı anlarda en değerli iletişim araçlarıdır. Bu sessiz sinyallere dikkat etmek ve doğru mesajı iletmek için beden dilini doğru kullanmak, iyi bir iletişim kurmamıza ve karşımızdakini daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Yeni bir topluluğa girerken ya da mülakat görüşmelerinde gerginlik yaşamamak için bu jest ve mimikleri hatırlamak önemlidir.