GÜNDEM

Hakeme 'yumruklu saldırı' olayının hukuki boyutu: Görevinden dolayı kamu görevlisi sayılır

Ankaragücü - Rizespor maçının ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın hakem Halil Umut Meler'e yumruklu saldırısı, spor camiasından büyük tepki çekti. Olayı değerlendiren Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren, "Hakem, görevinden dolayı kamu görevlisi sayılır. Bu suçlar, sikayete bağlı değildir. Olaylara karışanlar, soruşturma kapsamında seyirden yasaklanabilir." dedi.

Abone Ol

Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Süper Lig'in 15. haftasında 1-1 berabere kaldıkları Çaykur Rizespor maçından sonra sahaya inerek hakem Halil Umut Meler'e saldırdı. 

Eryaman Stadı'nda maçın son düdüğü çalınca sahaya giren Faruk Koca, orta hakem Meler'e yumruk attı. Meler'in gözünde aldığı darbe sebebiyle şişlik oluştu. Yere düşen hakem, etraftakilerce de tekmelendi. 

KAMU GÖREVLİSİ SAYILIR

Hukukihaber.net yazarı Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren vahim olaya ilişkin "6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 20. maddesinde, hakem, temsilci, gözlemci ve saha komiseri müsabakadaki görevlerinden dolayı kendilerine karşı işlenen suçlar nedeniyle kamu görevlisi sayılırlar. Normale göre cezalar artırılmıştır. 6222'deki suçlar, sikayete bağlı değildir. Olaylara karışanlar, soruşturma kapsamında seyirden yasaklanabilir." dedi.

Spor camiasını ilgilendiren konulardan sitemizde bir çok yazısı bulunan Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren'in bu olaya ilişkin 09.08.2023 tarihinde yazdığı makale şöyle;

YASAL KONUM ve DEĞERLENDİRME BAĞLAMINDA SPORDA HAKEM, GÖZLEMCİ, SAHA KOMİSERİ ve TEMSİLCİ

Özet olarak ifade edelim: Genel olarak sporda, özellikle futbolda yeni bir sezon, yeni bir heyecan ile karış karşıyayız. Avrupa kupaları başta olmak üzere tüm takımlarımıza başarı getirmesini diliyoruz.

Bu çalışmamızda genel olarak sporda özel olarak da futbol müsabakalarında verdikleri kararlarla veya düzenledikleri raporlarla sporseverlerce ve özellikle basın yayında çokça tartışılan hakem, gözlemci, temsilci ve saha komiserinin hem hukuki durumu hem de işlemlerinin mahiyetini ele alacağız. Bu yönlerden taraftarlar, taraftar dernekleri, spor kulüpleri ve spor federasyonları ile basın yayın organlarının bilgilerinin artırılmasına karınca kararınca da olsa katkı vermek, spor marka değerimize olumlu katkı verebilecektir.

Sayılan sıfattakilerin kanuni konumları nasıldır? Bunlara karşı suç işleme, örneğin hakemi, gözlemciyi, temsilciyi, komiseri yaralamanın, hakaret etmenin cezasında bir farklılık var mıdır? Basın yayın yoluyla bunların kişilik hakları ihlal edildiğinde, bunlara karşı suç işlendiğinde veya bunların suç işleme hallerinde yasal farklılıklar var mıdır?

Hakem kararlarının hangisi suç, hangisi futbol disiplin kuralları içinde ele alınmalıdır? Hakem veya gözlemcilerin yanlış kararlarını, spor kulüpleri veya taraftarlarca cumhuriyet başsavcılıklarına şikayet konusu edebilir mi?

>> Yazının devamı için TIKLAYINIZ