HAKARET SUÇLARI

Abone Ol

Değerli okurlarım bu makalemde  siz değerli  dostlarımı Hakaret suçları ile ilgili  bilgilendirmek  istiyorum. Hakaret suçları Basit Hakaret ve Nitelikli Hakaret suçları olmak üzere  ikiye ayrılır.

Basit hakaret suçları uzlaştırma yasasına  tabidir  aynı  zamanda  şikayete  tabidir.  6  ay içinde şikayet  edilmesi  gerekir.  Şikayet hakkı suçun işlendiğini öğrendiğiniz andan itibaren  işlemeye  başlar. Suçun işlendiğini  bizzat  yüzünüze  karşı yapılmış bir hakaret suçu  ile  aynı anda öğrenebileceğiniz  gibi yokluğunuzda  da  hakaret  suçu işlenebilir. Yokluğunuzda  hakaret  suçu  işlendiği  zaman  buna  en  az  üç kişinin   mahkemede tanıklık  etmesi ile  hakaret  suçunun işlendiği varsayılabilir. Hakaret  suçu  facebook  whatsapp  twitter   yolu ile  de işlenebilir. Bu  durumda da aynı şekilde bu iletişim  vasıtaları ile  hakaret suçunun işlendiğini  öğrenmiş  olmanız  yeterlidir. Ve  şikayet hakkını  suçun işlendiğini öğrendiğiniz  andan  itibaren işlemeye  başlar .

Hakaret  suçları  ile  kişinin şerefi  onuru  kişilik  hakları  cezalandırılarak  korunmaktadır.Hakaret  suçlarında  somut  bir  olgu  veya  durum  isnat  edilerek  hakaret  suçu  işlenebileceği  gibi  soyut  bir  olgu  isnat edilerek de bu suç işlenebilir. Örneğin bir  kişiye  şerefsiz  karaktersiz  aptal demek  hakarettir. Aynı şekilde bir  kişinin  fiziksel  ya  da  zihinsel  engel  durumu ile  alay  edecek  şekilde  kelimelerle hitap  etmek de  hakarettir.  Örneğin  ayağı  aksayarak  yürüyen bir  kişiye  topla  demek  hakarettir.  Kulağı  hiç  duymayan  birine  sağır diyerek  dalga geçmek  gözleri  görmeyen bir  kişiye  kör  diyerek  dalga  geçmek  hakarettir.

Aynı  şekilde  bir  kişiye  dolandırıcı hırsız  demek  kalpazan  demek  üç kağıtçı  demek  hakarettir. Ancak o  kişiye  isnat  etmiş olduğunuz  bu  suçlamaları  ispat  ederseniz  hakaret  suçu olmaz .  Basın  özgürlüğü  kapsamında  yapılan  eleştiriler hakaret  suçunu  oluşturmaz .  Sanatçı  politikacı futbolcu  gibi  topluma  mal  olmuş  kişilerin  eleştiri  kapsamındaki  sözler  hakaret  olarak  nitelendirilemez. 

Hakaret  telefonla mail yolu mektup yolu  ilede  olabilir.  Bu  durumlarda da şikayet  süresi suçun işlendiğini  öğrendiğiniz  andan  itibaren   başlar.

Hakaret  suçunun cezası 3  aydan başlar  2  yıla  kadar   hapis  cezasıdır. Hakim hapis  cezası verebileceği  gibi  Adli para cezası da verebilir. Yada  her  ikisin  birden verebilir.  Ya  da  sanığın  sabıka  kaydı  duruşmadaki  hal  ve  hareketleri bir  daha  bu  suçu işlemeyeceğine kanaat getirmesi  durumunda hükmün  açıklanmasının  geri  bırakılmasına da  karar  verebilir.

Haksız bir  olaya  fiile  tepki  olarak  siz  hakaret suçu işlediyseniz hakim  bu  durumda  size  ceza  vermeyebilir.  Ya  da  verse bile  cezanızı  1/3  oranında  indirebilir.

Nitelikli  hakaret  suçları Türk ceza  kanunumuzun  125.. maddesinin  3.  Fıkrasında  düzenlenmiştir.Burada  mağdur  kamu görevlisidir.  Bir hakim  bir savcı  bir  polise  bir cumhurbaşkanına  yapılan hakaret  nitelikli  hakaret  suçunu  oluşturur.  Burada  faile  1  yıl ile  2  sene arası   ceza  verilir.

Eğer hakaret suçları alenen işlenirse   bir caddede  bir TV Programında işlenirse faile verilecek ceza 1/6 oranında  cezası   artırılarak verilir.

Eğer olayda karşılıklı hakaret varsa  hakim her iki tarafa ceza vermez yada ceza verir   ve bu cezayı 173 oranında indirim yaparak verir.

Cumhurbaşkanıma hakaretin cezası TCK  299Maddeye göre verilecek ceza 1  yıldan 4  yıla  kadar hapis  cezası alırsınız. Eğer  bu  suçu alenen  işlerseniz  cezanız !/6  oranında  artırılır . Bu  suçtan  dolayı  kovuşturma  yapılması  Adalet  Bakanının iznine tabidir.

Cumhurbaşkanına hakaret suçunda  hakim  size  hapis  cezası verebilir  Adli para cezası verebilir. Yada Hükmün  açıklanmasının  geri bırakılmasına karar verebilir.