Güney Kore’de bir grup öğrenci, başkent Seul'daki bir eğitim merkezinde girdikleri üniversite girişi sınavının ilk bölümünün 90 saniye erken bitirildiği suçlamasıyla hükümet aleyhine dava açtı.
Şikayet başvurusunda bulunan 39 öğrenci, sınavın ilk bölümünün bittiğini ilan eden zilin 90 saniye erken çalması yüzünden hükümetin kişi başı yaklaşık 15 bin 400 dolar tazminat ödemesini talep etti.
Öğrenciler, bu miktarın yıl içindeki eğitim masrafının karşılığı olduğu görüşünde.
Avukatlar, sınavın 90 saniye erken bitirilmesinin öğrencilerin performansında önemli ölçüde etkilediği savunmasını yapıyor.
Güney Kore basınına göre, bazı öğrenciler sınavın 90 saniye erken bitirilmesini hemen protesto etmesine rağmen gözetmenler yine de kağıtların toplanmasını istedi.
Bir sonraki oturumun başlangıcından hatayı fark eden öğretmenler, öğle yemeği arasında öğrencilere bir buçuk dakika verdiler, ancak öğrencilerin kağıtlarında yalnızca boş kalan sütunları işaretlemelerine olanak verirken, daha önce işaretledikleri cevapları değiştirmelerine izin vermedi.
Yonha haber ajansı bazı öğrencilerin üzüntüden ve moral bozukluğundan sınavın geri kalan kısmına odaklanamayarak, salonu terk edip evlerini gittiklerini aktardı.
Öğrencilerin kaderini etkileyen en önemli sınav
Ülkede yarım milyondan fazla öğrenci, üniversite kariyerine hatta evlilik planlarına karar vermede çok önemli rol oynayan, "suneung" olarak bilinen ve yılda bir kez düzenlenen dokuz saatlik üniversite seçme sınavında büyük bir mücadele veriyor.
Güney Kore Eğitim Bakanı Lee Ju-ho, haziran ayında yaptığı açıklamada özel dershanelere bağımlılığı azaltmak amacıyla, zorlu üniversite giriş sınavında 'öldürücü' olarak adlandırılan zor soruları kaldıracağını açıklamıştı.
Güney Kore’de devlet okulları müfredatında yer almayan 'öldürücü soruların' sınav kitapçığına dahil edilmesi, en iyi öğrencilerin ayırt edilmesine yardımcı olmayı hedefliyordu.
Veliler ve öğrenciler sınav yarışında öne geçmek için "hagwon" olarak bilinen pahalı özel dershanelere akın ettikçe, ilave eğitim harcamaları da son yıllarda önemli patlama yaşandı.
Bu sınav öğrencilerin kariyerleri açısından büyük önem taşıyor
Yetkililer, öğrenciler örneğin İngilizce dinleme sınavı sırasında dışarıdan gelebilecek olası gürültülerden etkilenmemesi için havaalanlarında kalkış ve inişleri bile olağanüstü önlem olarak askıya alıyor.
Güney Kore'nin aşırı rekabetçi eğitim sisteminde öğrenciler üzerinde uygulanan olağanüstü baskı, ülkedeki gençler arasında dünya ortalamasını üzerinde olan depresyon ve intihar girişimlerinin de ana nedeni olarak gösteriliyor.
Veliler her yıl 20 milyar dolardan fazla para harcıyor
Ulusal İstatistik Kurumu'na göre, Güney Koreli aileler geçen yıl ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için özel eğitime 20 milyar dolardan fazla para harcadı.
Bu rakam, öğrenci başına aylık ortalama 320 Amerikan doları harcandığı anlamına geliyor. (Euronews)