Konferansın açılışında TBB Yönetim Kurulu Üyesi, Göç ve İltica Komisyonu Koordinatörü Av. Ali Bayram ile Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu birer konuşma yaptı.

Konuşmasında mülteci hukukunun Türkiye’de henüz 10 yıllık geçmişi olan yasaya dayandığını hatırlatan Bayram, “Uygulamada yaşanan sorunların yargısal denetimini sağlayan yegane aktörün avukatlar olması bu alanda avukatların ciddi bir sorumluluk üstlendiğini ortaya koymaktadır” ifadesini kullanarak şunları söyledi:

“TBB olarak Birleşmiş Miletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte yürüttüğümüz ‘Türkiye’de Mülteci Sığınmacı ve Geçici Koruma Altındaki Kişilerin Adalete Erişimlerinin Desteklenmesi Projesi’ kapsamında 6 ilimizde faaliyet gösteren Hukuk Klinikleri, ülkenin her yerine hizmet sunan Tercüme Destek Hattımız ve çok sayıda Baromuzun adli yardım mekanizmasına sunmuş olduğumuz finansal kaynak ile önemli görevler yerine getirmekteyiz. Göç ve İltica Komisyonumuz da bu alandaki uygulamayı izleme ve raporlama konusunda önemli çalışmalar yürütmektedir.

Temel ve birinci kuşak bir insan hakkı konusu olan iltica meselesi hukukun bir konusu iken ülkemizde son yıllarda siyasetin bir konusu olarak ön plana çıkmaya başlamış ve bu durum yasama ve yürütme erkini olduğu kadar yargı erkini de olumsuz yönde etkilemiştir. Maalesef Popülist siyasi söylemlerle oluşturulan algı ve nefret söyleminin yargısal kararlar üzerinde de zaman zaman etkili olması ciddi insan hakları ihlallerine, hukuka ve yasaya aykırı sınır dışı eylemlerine yol açabilmektedir.”

Bayram, konuşmasını geçmişe yönelik bir durum değerlendirmesi yapmak ve uygulamada yaşanan sorunlara çözüm önerilerinde bulunmak amacıyla düzenlenen sempozyumun yararlı olmasını dileyerek katılımcılara ve etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı

Ankara Barosu Başkanı Köroğlu da insanlığın en büyük hikayesinin esasen bir göç anlatısı olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Bugünün dünyasında göçmenlik, sadece bir sosyo-ekonomik sorun değil, aynı zamanda derin bir insani trajedidir” ifadesini kullandı.

Köroğlu, “Göç, sadece bir sınır aşma meselesi değil; insanlık onuru, hak ve adaletin korunması meselesidir. Bu nedenle göçmenler ve mültecilerle ilgili yasal düzenlemeler, insanlık tarihinin bu kadim anlatısına yakışır bir şekilde, evrensel hukukun ve insani değerlerin ışığında şekillendirilmelidir” dedi.

İki oturum halinde gerçekleşen sempozyumun TBB Göç ve İltica Komisyonu Dönem Sözcüsü Av. Taner Kılıç’ın yönetimindeki ilk oturumunda Av. Dr. Lami Bertan Tokuzlu, Ankara 22. İdare Mahkemesi Üyesi Hakim Ahmet Ertaş, BMMYK Türkiye Kıdemli Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı Arif Erkut Özkan ile Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım birer konuşma yaptı.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mihriban Şentürk’ün yönetimindeki ikinci oturumda da TBB Malatya Hukuk Kliniği Sorumlu Avukatı Av. Sevgi Çelik, Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkanı Av. Elifcan Demirtaş, Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Hasan Kemal Elban, Kamu Denetçiliği Kurumundan Uzman Mustafa Aydın Ertunç, Av. Sedat Albayrak, TBB Göç ve İltica Komisyonu üyeleri Av. Gülender Adıgüzel Özcan ile Av. Serhat Hicri birer sunum gerçekleştirdi.

Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle