Genel

Giresun Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Giresun Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, 12 Ağustos 2024 Tarihli ve 32630 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Giresun Üniversitesinden:

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Giresun Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Giresun Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Dekan: Giresun Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

c) Fakülte: Giresun Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

ç) Merkez: Giresun Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezini,

d) Müdür (Başhekim): Merkezin Müdürünü,

e) Müdür yardımcıları (Başhekim yardımcıları): Merkezin müdür yardımcılarını,

f) Rektör: Giresun Üniversitesi Rektörünü,

g) Senato: Giresun Üniversitesi Senatosunu,

ğ) Üniversite: Giresun Üniversitesini,

h) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Fakültenin lisans, lisansüstü ve uzmanlık eğitim-öğretim programları kapsamında yapılması gerekli klinik uygulama ve araştırmalara olanak sağlamak altyapı oluşturmak.

b) Diş hekimi/uzman diş hekimi/doktoralı diş hekimi yetiştirmek ve yardımcı sağlık personeli eğitimine destek vermek.

c) Merkeze başvuran tüm hastalara çağdaş ve bilimsel normlara uygun yönetim ilkeleri doğrultusunda hasta haklarına saygılı, ulaşılabilir, yenilikleri takip eden, güncel ağız, diş ve çene sağlığı hizmeti vermek.

ç) Ağız ve diş sağlığını ilgilendiren konular başta olmak üzere tanı ve tedavi yöntemlerinin bilim kuralları çerçevesinde güncel kalmasını sağlamak, ileri tanı ve tedavi yöntemleri sunmak için bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarını yapmak.

d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında bilimsel eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama olanağı sağlayarak tıp fakültesi ve Üniversite bünyesindeki sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren fakülte, enstitü, yüksekokullar, uygulama ve araştırma merkezleri başta olmak üzere diğer kurumlarla iş birliği yapmak.

e) Eğitim ve sağlık hizmetlerinin verimliliğini, kalitesini ve niteliğini artırmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkezin bünyesinde, diş hekimliği uzmanlık alanlarında tedavi protokolleri kapsamında girişimsel olmayan tedaviler ve girişimsel cerrahi teknikleri uygulayarak lokal ve genel girişim alanları ile hastaların ayaktan veya yatarak müşahede, muayene, teşhis, tedavi ve rehabilite edilmelerini sağlamak ve konuyla ilgili birimleri oluşturmak.

b) Koruyucu diş hekimliği uygulamaları kapsamında sahada hizmet sunabilecek toplum ağız ve diş sağlığı birimini oluşturmak.

c) Ağız, diş ve çene sağlığı alanında hizmet verilmesinin yanında bu kapsamda ilgili araştırma ve uygulamalarda bulunmak.

ç) Klinik dalları ve diğer disiplinlerle toplum sağlığına yönelik araştırmalar konusunda iş birliklerini sağlamak ve bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projelerin geliştirilmesine imkân sunmak.

d) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusundaki bilgi, davranış ve eksikliklerini tespit ederek bunların giderilmesine yönelik projeler geliştirmek.

e) Üniversite öğrencilerinin ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesini ve merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak için özendirici ve motive edici eğitsel faaliyetlerde bulunmak ve bu alandaki katılımcıları desteklemek.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında sağlıklı bir toplumun geliştirilmesi için gerektiğinde kamu kurum ve kurulışları ile özel sektör kurum ve kuruluşları ile iş birliği yaparak ülke düzeyinde bilim ve toplum arasında köprü görevini üstlenmek.

g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt içi ve yurt dışı kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşlarına Merkezin amaçları doğrultusunda projeler hazırlamak, eğitim programları düzenlemek ve danışmanlık hizmetleri vermek.

ğ) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilenmesi, eğitilmesi ve motivasyonun arttırılması amacıyla kitap, dergi, broşür ve benzeri basımları yapmak, yazılı, görsel basın ve sosyal medya mecralarını kullanarak programlar düzenlemek.

h) Yönetim Kurulunun Merkezin amaçları ve belirlenen stratejik hedefler doğrultusunda kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür (Başhekim).

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür (Başhekim)

MADDE 8- (1) Müdür (Başhekim), Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Fakültenin tam zamanlı olarak çalışan öğretim üyeleri arasından Dekanın önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir.

(2) Dekanın görevi sona erdiğinde Müdür (Başhekim)’ün görevi de kendiliğinden sona erer. Görev süresi sona eren Müdür (Başhekim) aynı usulle yeniden görevlendirilir veya süresinden önce aynı usulle değiştirilebilir.

Müdür (Başhekim)’ün görevleri

MADDE 9- (1) Müdür (Başhekim)’ün görevleri şunlardır:

a) Merkez hizmetlerinin yürütülmesi ve Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin döner sermaye ile ilgili faaliyetlerini denetlemek, kaynakların etkin ve verimli olarak yönetilmesini sağlamak, gelir gider dengesinin rasyonel olarak yapılandırılması için koordinasyonu sağlamak.

c) Fakülte bünyesinde yer alan ana bilim dalı/bilim dalı faaliyetlerinin döner sermaye katkısını tespit etmek ve denetlemek.

ç) Merkezin satın alma komisyonuna başkanlık yapmak.

d) Merkezin gelişmesi için gerekli stratejik planları hazırlayarak Rektörlüğe sunmak.

e) Bütçe ve idari kadro ihtiyaçları ile ilgili önerilerini gerekçesi ile birlikte hazırlayarak Rektörlüğe sunmak.

f) Hizmet, satın alma yolu ile yapılan sözleşmelerin uygulanmasını ve denetimini sağlamak.

g) Merkezin sürekli gelişiminin sağlanması ve verimliliğin arttırılması için ihtiyaç duyulan her türlü otomasyon programları ve yazılımların Merkez bünyesinde kullanılmasını sağlamak ve denetlemek.

ğ) Enfeksiyon kontrol komisyonunun aldığı kararların işleyişini sağlamak.

h) Görevini, kalite yönetim sistem politikası, hedefleri ve işlemlerine uygun olarak yürütmek ve Merkezin gelişmesi için stratejik planı hazırlayarak Rektörlüğe sunmak.

Müdür yardımcıları (Başhekim yardımcıları) ve görevleri

MADDE 10- (1) Müdür (Başhekim)’ün önerisi ve Rektörün onayı ile Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Fakültede tam zamanlı olarak çalışan öğretim üyeleri arasından en fazla iki kişi müdür yardımcısı (Başhekim yardımcısı) olarak görevlendirilir.

(2) Müdür (Başhekim)’ün görevi sona erdiğinde, müdür yardımcıları (Başhekim yardımcıları)’nın görevi de kendiliğinden sona erer. Süresi biten müdür yardımcısı (Başhekim yardımcısı) aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle değiştirilebilir.

(3) Müdür (Başhekim) görevi başında bulunmadığı zaman, belirleyeceği müdür yardımcılarından (Başhekim yardımcıları) birini vekil bırakır. Müdür yardımcıları (Başhekim yardımcıları), Müdürün yapacağı yetki devrine göre merkez hizmetlerinin yürütülmesinde Müdür (Başhekim)’e yardımcı olur.

Yönetim Kurulu

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulu; Dekanın başkanlığında, Müdür (Başhekim), müdür yardımcıları (Başhekim yardımcıları) ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından Müdür (Başhekim)’ün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen üç üye olmak üzere en fazla toplam yedi üyeden oluşur.

(2) Görev süresi sona eren öğretim üyeleri aynı usulle yeniden görevlendirilir veya süresinden önce aynı usulle değiştirilebilir. Dekanın görevi sona erdiğinde Yönetim Kurulu üyelerinin de görevi sona ermiş olur.

(3) Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Dekanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

(4)Yönetim Kurulu raportörlüğünü Hastane Müdürü yapar. Hastane Müdürünün olmadığı durumlarda hastane müdür yardımcılarından biri raportörlüğü yapar.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 12- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda merkezin yönetimi ve işletilmesi için gerekli kararları almak.

b) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

c) Merkezin faaliyette bulunan kliniklerinin ve laboratuvar birimlerinin, idari ünitelerin, ortak kullanım sahalarının ve yeni kurulan ünitelerin etkin çalışması için yerleşim plânlarını yapmak ve koordinasyonu sağlamak.

ç) Müdür (Başhekim) tarafından hazırlanan çalışma raporlarını ve istatistiki verileri değerlendirmek ve gerektiğinde Merkez faaliyetlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için önerilerde bulunmak.

d) Merkezin daha iyi sağlık hizmeti verebilmesi için gerekli olan birimleri, klinikleri, laboratuvarları, hastalara yönelik tanı ve tedavi üniteleri ile eğitim birimlerini kurmak ve bu birimlerin yönetim esaslarını ilgili birimlerle iş birliği içinde hazırlamak.

e) Merkezin kadro ve mali kaynaklarını inceleyerek bütçe tasarısı hakkında görüş hazırlamak.

f) İlgili mevzuat hükümlerine göre kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

Danışma Kurulu

MADDE 13- (1) Danışma Kurulu; Müdür (Başhekim)’ün başkanlığında, Dekan, müdür yardımcıları (Başhekim yardımcıları), Fakülte ana bilim dalı başkanları, anabilim dalı başkanlarının seçeceği varsa birer araştırma görevlisi, Fakültenin dördüncü ve beşinci sınıflarından seçilen birer stajyer öğrenci temsilcisi, Hastane Müdürü ve Müdür (Başhekim)’ün daveti halinde ilgili fakülte klinik sorumlularından olmak üzere Rektör tarafından görevlendirilen en fazla otuz bir üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu yılda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır. Müdür (Başhekim), ihtiyaç halinde Danışma Kurulunu toplantıya çağırabilir.

(3) Danışma Kurulunun raportörlüğünü Hastane Müdürü yapar. Hastane Müdürünün olmadığı durumlarda raportörlüğü hastane müdür yardımcılarından biri yapar.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 14- (1) Danışma Kurulu; Fakültenin öğretim üyelerinden ve Merkezin tüm çalışanlarından gelen görüş, öneri ve eleştirileri değerlendirir; Merkezin amaçlarına uygun, hastane hizmetleri açısından yararlı bulunan tavsiye niteliğindeki görüş ve öneriler hakkında prensip kararları alır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hastane Müdürü ve görevleri

MADDE 15- (1) Sağlık idaresi veya sağlık kurumları işletmeciliği lisans mezunu veya temel eğitimi idare ve işletmecilik olan fakültelerden mezun olup tercihen sağlık kurumları işletmeciliği alanında yüksek lisans yapmış olan ve/veya hastane yönetim hizmetlerinde deneyimi olan adaylar arasından ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Müdür (Başhekim)’ün önerisi ile Rektör tarafından görevlendirilir.

(2) Hastane Müdürü, Müdür (Başhekim)’ün görev ve sorumluluk alanları ile sınırlı olup merkezin diğer yönetim organlarının belirlediği usul ve esaslara göre çalışmak ve verilen görevleri yapmakla yükümlüdür.

Hastane müdür yardımcıları ve görevleri

MADDE 16- (1) Hastane Müdürüne bağlı olarak görev yapan en fazla iki hastane müdür yardımcısı; Müdür (Başhekim)’ün önerisi ile Rektör tarafından ilgili mevzuat hükümleri kapsamında görevlendirilir.

(2) Hastane müdür yardımcıları, Hastane Müdürünce yürütülen idari, mali ve teknik hizmetlerden kendilerine verilenleri ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yerine getirir ve hizmetlerin yürütülmesinde Hastane Müdürüne yardımcı olurlar.

Merkezin ünite ve birimleri

MADDE 17- (1) Merkezde, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak, ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet ve eğitim kalitesini ve verimliliği artırmak amacıyla çalışma grupları, komisyon, komite, ünite ve bağlı birimler Rektörün onayıyla kurulabilir. Bunların çalışma usul ve esasları Yönetim Kurulunca belirlenir.

(2) Merkezde ve ilişkili birimlerde bulunan ameliyathane, yataklı servis, poliklinik veya laboratuvar hizmetleri ile merkezin idari işlerinde görevli olanlar, Müdür (Başhekim)’e ve Dekana karşı sorumludur.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 19- (1) 18/4/2021 tarihli ve 31458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Giresun Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 21- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Giresun Üniversitesi Rektörü yürütür.