Genel

Gaziray Hattında ve Arayüzleri Uyumlu Olan Diğer Banliyö Hatlarında Kullanılacak Banliyö Tren Setlerinin Tip Onay ve Tescil Kriterlerine İlişkin Tebliğ

Gaziray Hattında ve Arayüzleri Uyumlu Olan Diğer Banliyö Hatlarında Kullanılacak Banliyö Tren Setlerinin Tip Onay ve Tescil Kriterlerine İlişkin Tebliğ, 06 Ağustos 2024 Tarihli ve 32624 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:

GAZİRAY HATTINDA VE ARAYÜZLERİ UYUMLU OLAN DİĞER BANLİYÖ HATLARINDA KULLANILACAK BANLİYÖ TREN SETLERİNİN TİP ONAY VE TESCİL KRİTERLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; Gaziray hattında ve altyapı ile araç arayüzleri uyumlu olan diğer banliyö hatlarında çalıştırılacak banliyö tren setlerinin tip onayı ve tescili için esas alınacak teknik emniyet şartlarının ve demiryolu altyapısı ile uyumluluğun sağlanmasına yönelik değerlendirme kriterlerinin belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, Gaziray hattında ve altyapı ile araç arayüzleri uyumlu olan diğer banliyö hatlarında çalıştırılacak banliyö tren setleri için tip onay ve tescile esas değerlendirme kriterlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 477 nci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi, 6/10/2005 tarihli ve 5408 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 9/5/1980 tarihli Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşmenin F Eki APTU'nun 12 nci maddesinin ikinci fıkrası ve 16/7/2015 tarihli ve 29418 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;

a) APTU: Uluslararası trafikte kullanılacak demiryolu malzemeleri için teknik standartların değerlendirilmesine ve uygulanabilir tek tip teknik yönergelerin kabulüne ilişkin tek tip kuralları,

b) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,

c) Başvuru sahibi: Uygunluk değerlendirmesi talep eden kamu kurumunu veya tüzel kişiyi,

ç) COTIF: Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşmeyi,

d) DeBo: Bakanlık tarafından uygunluk değerlendirme faaliyetinde bulunmak üzere yetkilendirilerek yayımlanan, ulusal demiryolu altyapı ağında kullanılması amaçlanan demiryolu altyapılarının, araçlarının, yönetsel uygulamaların ve demiryolu emniyetini ilgilendiren karar ve faaliyetlerin ulusal kurallara uygunluğunu değerlendirerek raporlayan ve belgelendiren kuruluşları,

e) Genel Müdürlük: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünü,

f) Ulusal demiryolu kuralları: Ulusal mevzuat dahil olmak üzere demiryolu altyapıları, araçları ve emniyeti ile ilgili teknik ve idari hükümleri içeren, Bakanlık tarafından yayımlanan kuralları,

ifade eder.

Genel hükümler

MADDE 5- (1) Gaziray banliyö tren işletmeciliği faaliyetleri kapsamında kullanılacak demiryolu altyapısında çalıştırılacak banliyö araçlarının tip onayında ve tescilinde 18/11/2015 tarihli ve 29536 sayılı Resmî Gazete’de Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliği ile Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslar ile birlikte Ek-1'de yer alan değerlendirme kriterleri esas alınır.

(2) Bu Tebliğ kapsamında belirlenen uygunluk değerlendirme kriterleri, COTIF Sözleşmesinin F Eki APTU'nun 12 nci maddesinin ikinci fıkrası doğrultusunda Ulusal Demiryolu Araç Kurallarına eklenerek Genel Müdürlük tarafından yayımlanır.

Uygunluk değerlendirmesi

MADDE 6- (1) Gaziray banliyö tren setlerinin tip onay ve tesciline yönelik uygunluk değerlendirmesi yapmak için, Genel Müdürlük tarafından görevlendirilmiş DeBo'lar yetkilidir.

(2) DeBo'lar, yürütülecek uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde bu Tebliğde yer alan değerlendirme kriterleri ile birlikte, Ulusal Demiryolu Araç Kurallarında yer alan uygulanabilir diğer değerlendirme kriterlerini, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı esas alırlar.

(3) Uygunluk değerlendirme sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda, ulusal kurallara uygunluk değerlendirme raporu düzenlenerek başvuru sahibine teslim edilir.

(4) Uygunluk değerlendirme sürecinin olumsuz sonuçlanması veya sonuçlanmadan durdurulması halinde, süreci detaylarıyla açıklayan bir rapor hazırlanarak Genel Müdürlüğün bilgisine sunulur.

Yetki ve denetim

MADDE 7- (1) Genel Müdürlük bu Tebliğ doğrultusunda yürütülecek her türlü uygunluk değerlendirme faaliyetini denetlemekle yetkilidir.

(2) Genel Müdürlük, Gaziray demiryolu altyapısı ile arayüzleri uyumlu olan diğer banliyö hatlarında kullanılacak tren setleri için bu Tebliğ kapsamında belirlenen tip onay ve tescil kriterlerinin esas alınmasına karar vermekle ve bu durumu Ulusal Demiryolu Araç Kurallarında yayımlamakla yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 8- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.