Genel

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 22 Eylül 2024 Tarihli ve 32670 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Gaziantep Üniversitesinden:

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretim, sınav, değerlendirme ve mezuniyete ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretim, sınav, değerlendirme ve mezuniyete ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Anabilim dalı: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine bağlı ilgili anabilim dalını,

c) Anabilim dalı kurulu: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine bağlı ilgili anabilim dalı kurulunu,

ç) Dekan: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

d) Fakülte: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

e) Fakülte Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Fakülte Kurulunu,

f) Fakülte Yönetim Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yönetim Kurulunu,

g) GNO: Genel not ortalamasını,

ğ) ÖİDB: Gaziantep Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

h) Rektör: Gaziantep Üniversitesi Rektörünü,

ı) Senato: Gaziantep Üniversitesi Senatosunu,

i) Üniversite: Gaziantep Üniversitesini,

j) Üniversite Yönetim Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

k) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğretim Dili, Eğitim-Öğretim Süresi ve Eğitim Şekli

Öğretim dili

MADDE 5- (1) Fakültede dersler Türkçe verilir. Ancak Senatonun kararı ile öğretim programındaki bazı dersler yabancı dilde verilebilir.

Eğitim-öğretim süresi

MADDE 6- (1) Fakültede beş yıllık eğitim programı uygulanır. Bu öğrenim süresini başarı ile tamamlayanlara diş hekimliği diploması verilir. Kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami sekiz yıl içinde başarı ile tamamlamak zorundadır.

Eğitim-öğretim yılı

MADDE 7- (1) Fakültede eğitim-öğretim; Fakülte Kurulunun kararlaştırdığı ve Senatonun onayladığı akademik takvime göre yürütülür. Yarıyıl/yıl sonunda uygulanan yarıyıl/yıl sonu sınavları, bütünleme sınavları ve tek ders sınıf geçme sınavı bu sürenin dışındadır. Ancak, Fakülte Kurulunun gerekli gördüğü durumlarda klinik uygulama dersleri, akademik takvimde belirtilen teorik eğitim ve sınavlar ile ilgili süreyi aşabilir.

(2) Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere on altı haftalık iki dönemden oluşur. Bu süre gerektiğinde Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile on dört haftadan az olmamak üzere değiştirilebilir.

Öğretim programları

MADDE 8- (1) Öğretim programı anabilim dalı kurullarının önerisi üzerine Fakülte Kurulunca kararlaştırılır ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Fakültede birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflarda yıl esasına göre örgün eğitim uygulanır ve sınıf geçme sistemi ile eğitim yapılır.

Ortak zorunlu ve ortak seçmeli dersler

MADDE 9- (1) Ortak zorunlu ve ortak seçmeli dersler YÖK ve Senato tarafından belirlenir ve bu dersler hakkında, 21/8/2017 tarihli ve 30161 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaziantep Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Eğitim-öğretim programlarının esasları ve işleyişi

MADDE 10- (1) Fakültede eğitim-öğretim sınıf geçme esasına göre yapılır. Her öğretim yılında uygulanan klinik öncesi uygulama dersleri, uygulama kısmı olan temel tıp dersleri, uygulama kısmı olmayan teorik dersler ve klinik uygulama dersleri bir önceki yılın tamamlayıcısı ve bir sonraki yılın ön şartlı dersleridir. Kaydını yenileyen öğrenci o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır. Öğrenci, o yıla ait derslerin birinden dahi başarısız olursa, YÖK ve Senatonun belirlediği ortak zorunlu ve ortak seçmeli dersler hariç, ertesi yılda bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz ve sadece başarısız olduğu dersi/dersleri veya klinik uygulama dersini/derslerini tekrarlar ve bunları başardıktan sonra üst sınıfa geçer.

(2) YÖK ve Senatonun belirlediği ortak zorunlu ve ortak seçmeli derslerden başarısız olanlar mezun oluncaya kadar bu dersleri vermek zorundadırlar.

(3) Birinci, ikinci ve üçüncü sınıfta gerçekleştirilen klinik öncesi uygulama dersleri için başarı değerlendirmesi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Öğrenciler anabilim dalı kurullarınca belirlenen ve eğitim-öğretim yılı başında öğrencilere duyurulan belirli sayı ve içerikte pratik uygulamayı, verilen süre (yarıyıl/yıl) içerisinde tamamlamak ve teslim etmek zorundadır.

b) Klinik öncesi uygulama derslerinin değerlendirme şekilleri, puanlama kriterleri, uygulama esasları ve yapılması gereken iş miktarları anabilim dalı kurullarınca eğitim-öğretim yılı başlangıcından en az iki hafta önce dekanlığa resmî olarak bildirilir ve eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur. Belirlenen iş yüklerinin tamamını başarı ile yapan, klinik uygulama dersine devam şartını yerine getiren öğrenciler klinik öncesi uygulama dersinin yarıyıl/yıl sonu sınavına girmeye hak kazanır.

c) Klinik öncesi uygulama dersinin değerlendirilmesi için yapılacak olan ara sınav, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavları pratik sınav olarak uygulanır. Dersin başarı durumu yarıyıl sonu harf notu ile belirlenir. Proje, ödev, sunum, laboratuvar uygulamalarının notunun, ara sınav ve/veya yarıyıl/yıl sonu sınavı yerine geçme durumu, ilgili anabilim dalı kurul kararı ile Fakülte Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere, eğitim-öğretim dönemi başlamadan en az iki hafta önce dekanlığa gönderilir. Dekanlıkça eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

(4) Üçüncü sınıf öğrencileri, Fakülte Kurulunun belirlediği esaslara uygun olarak ilgili kliniklerde gruplar halinde gözlemci öğrenci olarak klinik eğitimine başlarlar.

(5) Dördüncü sınıf klinik uygulama derslerine ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir:

a) Dördüncü sınıf klinik uygulama derslerinin değerlendirme şekilleri, puanlama kriterleri, uygulama esasları ve yapılması gereken iş içeriği ve sayısı, ilgili anabilim dallarının kurul kararları ile eğitim-öğretim yılı başlangıcından en az iki hafta önce dekanlığa resmî olarak bildirilir, eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

b) Klinik uygulama dersinden başarılı sayılabilmek için; klinik uygulama dersine devam şartını yerine getirmek, belirlenen uygulamaları eksiksiz olarak tamamlamış olmak ve ilgili anabilim dalı kurulu tarafından eğitim-öğretim yılı başında ilan edilen şekliyle yapılacak olan klinik eğitim sonu sınavından başarılı olmak gerekir.

c) Belirlenen klinik uygulama iş yükünün asgari oranlarını (%70) dersin verildiği eğitim-öğretim yılında/yarıyılında belirlenen sürede tamamlayamayan öğrenci başarısız sayılır. Bu durumdaki öğrenciler final, bütünleme ve tek ders sınıf geçme sınavlarına alınmaz. İlgili klinik uygulama dersini bir sonraki eğitim-öğretim yılında tekrar eder.

ç) Öğrencinin klinik uygulama derslerinden telafi hakkı elde edebilmesi için, ilgili eğitim-öğretim yılında sorumlu bulunduğu klinik uygulama toplam ders sayısının en az yarısına ait belirlenen uygulamaları eksiksiz tamamlamış olması gerekir.

d) Klinik uygulamaların tamamını bitiremeyen, ancak en az %70’ini tamamlayan ve (ç) bendinde yer alan şartı sağlayan öğrenciler için akademik takvim içerisinde bir telafi süresi tanımlanır ve öğrenci, ilgili anabilim dalının akademik kurul kararınca uygun görülen klinik uygulama işlerini bu sürede tamamlamakla yükümlüdür. Telafi uygulamalarını başarı ile tamamlayan öğrenciler ilgili uygulama dersine ait bütünleme sınavına girmeye hak kazanır. Aksi takdirde klinik uygulama dersini bir sonraki eğitim-öğretim yılında tekrar eder.

(6) Beşinci sınıf klinik uygulama derslerine ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir:

a) Beşinci sınıf klinik uygulama derslerinin değerlendirme şekilleri, puanlama kriterleri, uygulama esasları ve yapılması gereken iş içeriği ve sayısı ilgili anabilim dallarının kurul kararları ile eğitim-öğretim yılı başlangıcından en az iki hafta önce dekanlığa resmî olarak bildirilir ve eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

b) Klinik uygulama dersinden başarılı sayılabilmek için; klinik uygulama dersine devam şartını yerine getirmek, belirlenen uygulamaları eksiksiz olarak tamamlamış olmak ve ilgili anabilim dalı kurulu tarafından eğitim-öğretim yılı başında ilan edilen şekliyle yapılacak olan klinik eğitim sonu sınavından başarılı olmak gerekir.

c) Klinik uygulama derslerinin bir veya birkaçından başarılı olamayan öğrencilere, akademik takvimde belirtilen sürede, başarısız oldukları dersi/dersleri başarılı oluncaya kadar, 2547 sayılı Kanuna göre azami süreler dahilinde tekrar hakkı verilir. Buna ilişkin diğer esaslar Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenir. Klinik uygulama ders dönemini başarı ile tamamlayanlara başka bir sınav uygulamaksızın diş hekimi diploması verilir.

Devam mecburiyeti

MADDE 11- (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara, laboratuvarlara ve klinik uygulama derslerine devam etmek zorundadırlar.

(2) Teorik derslerin %30’undan; uygulamalı dersler, klinik uygulama dersleri ve laboratuvarların %20’sinden daha fazlasına katılmayan öğrenciler devamsız sayılırlar. Bu durumdaki öğrenciler yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına alınmazlar ve kendilerine NA notu verilir.

(3) Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir.

(4) Üniversite veya diğer Devlet kurumları tarafından çeşitli akademik, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmak üzere görevlendirilen öğrencilerin görevlendirildikleri süreler, devam şartı dışında tutulur. Ancak öğrenci klinik eğitime devam etmediği süreyi tamamlamak zorundadır. Aksi halde ilgili klinik eğitiminden başarısız sayılır.

(5) Sağlık raporu devamdan sayılmaz. Sağlık raporu, sadece ara sınavlar için mazeret sınav hakkı kazandırır.

Derslerin yerel ve AKTS kredi değerleri

MADDE 12- (1) Bir dersin yerel kredi değeri, o dersin haftalık teorik ders saatlerinin tamamı ile haftalık laboratuvar, uygulama veya atölye saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Derslerin yerel kredi değerleri Fakülte Kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Klinik uygulama derslerinin yerel kredi değerleri, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

(3) Bir dersin AKTS kredisi, öğrencilerin o derste kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinlikler ile o dersin teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler ve gerekli çalışma saatleri de göz önünde bulundurularak hesaplanır ve o dersin çalışma yükünü ifade eder.

(4) Bir dersin yerel ve AKTS kredisi hesaplanırken küsurlar tam sayıya yuvarlanır.

(5) Not ortalamalarına katılmayacağı Senato tarafından kabul edilen dersler için, yerel kredi değeri tespit edilmez. Bu derslerin haftalık, teorik, uygulama ve laboratuvar saatlerinin belirtilmesi ile yetinilir. Yerel kredisi olmayan tüm dersler AKTS kredisi ile kredilendirilir.

Yarıyıl/yıl ve toplam kredi değerleri

MADDE 13- (1) Ders müfredatlarında her yılda yer alan derslerin yerel kredi değeri toplamı 44’ü geçemez. Bu kredi saat toplamlarına YÖK ve Senato tarafından önerilen ortak zorunlu ve ortak seçmeli dersler dâhil değildir.

(2) Bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, tüm derslerin AKTS kredilerinin toplamı en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Notlar

Sınavlar

MADDE 14- (1) Öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme, tek ders sınıf geçme, mazeret, muafiyet ve ek sınavlardan oluşur. Sınavlar yazılı, sözlü, uygulamalı ya da bu sınav çeşitlerinin birleşimi şeklinde uygulanabilir. Ayrıca YÖK ve Senato tarafından belirlenen farklı sınav uygulamaları da yapılabilir.

(2) Sınavlara ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir:

a) Ara sınav: İlgili eğitim ve öğretim programının öngördüğü derslerden yarıyıl ve yıl içinde yapılan sınavdır. Ödev, laboratuvar ve klinik çalışmalarının yarıyıl/yıl içindeki değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir. Ara sınav tarihleri Fakülte Kurulunca belirlenir.

b) Yarıyıl/yıl sonu sınavı: Dersin verildiği yarıyıl/yıl sonunda akademik takvimde belirlenen tarihler arasında yapılan sınavdır. Yarıyıl/yıl sonu sınavı bir yılda her ders için birer kez açılır. Öğrenciler, devam ve uygulama şartlarını yerine getirmedikleri derslerin yarıyıl/yıl sonu sınavlarına giremezler. Ayrıca pratik ve klinik uygulaması olan derslerde ilan edilen sayı ve türde uygulamayı eksiksiz ve başarılı olarak tamamlamak zorunludur.

c) Klinik eğitim sonu sınavı: Dördüncü sınıf ve beşinci sınıf öğrencileri için klinik eğitim süresinin bitiminde, belirlenen uygulama iş yüklerini tamamlamış öğrenciler için pratik ve/veya teorik olarak yapılan sınavdır. Pratik sınav değerlendirmeleri; klinik uygulama barajı ve/veya hasta başı/ hasta ile ilgili uygulamalar şeklinde yapılabilir.

ç) Objektif yapılandırılmış klinik sınav (OSCE): Yapılandırılmış formlar ile maket veya hasta üzerinde klinik beceriler ve bazı özel klinik ustalık alanlarını değerlendiren sınav yöntemidir.

d) Bütünleme sınavı: Yarıyıl/yıl sonu sınavında başarısız olan öğrencilere açılan sınavdır. Bütünleme sınavı bir yılda her ders için birer kez açılır. Akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bütünleme sınavı yarıyıl/yıl sonu sınavı yerine geçer. Öğrenciler, devam ve uygulama şartlarını yerine getirmedikleri derslerin bütünleme sınavlarına giremezler.

e) Tek ders sınıf geçme sınavı: Öğrencinin, eğitim-öğretimin devam ettiği her bir yılda, daha önceki yıllarda alıp da başarısız olduğu ve ilgili yıl dersi olmayan dersler de dahil olmak üzere, yıl sonunda sadece bir ders için tanınan sınav hakkıdır. Bu hakkın tanınması için, öğrencinin yazılı başvurusu ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı gereklidir. Tek ders sınıf geçme sınavları, yılda bir kez ve akademik takvimde belirlenen sürede yapılır. Ayrıca klinik öncesi uygulama dersleri için tek ders sınıf geçme sınav hakkı tanınmaz. Teorik ve klinik uygulama dersleri için tek ders sınıf geçme sınav hakkının tanınması için ise; dersle ilgili devam şartlarının yerine getirilmiş, klinik uygulama derslerinin uygulama iş yükü kısmının eksiksiz olarak tamamlanmış olması gerekmektedir. İlgili eğitim-öğretim yılı içinde alınan tüm dersler için yalnızca bir dersten tek ders sınıf geçme sınav hakkı tanınır ve tek ders sınıf geçme sınavından alınan not, geçme notu olarak kabul edilir.

f) Mazeret sınavı: Sağlık raporu olan öğrencilere ve belirtilen haller durumunda (birinci veya ikinci derece yakınının öldüğüne ilişkin ölüm raporu (mazeretin meydana geldiği tarihten itibaren en fazla üç gün için), eşinin doğum yapması (mazeretin meydana geldiği tarihten itibaren en fazla üç gün için), gözaltına alınma ve tutuklanma durumu, evlenme hali (mazeretin meydana geldiği tarihten itibaren en fazla üç gün için) Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile giremediği ara sınavlar için mazeret sınavı hakkı verilir. Yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavının mazereti yapılmaz. Üniversite veya diğer devlet kurumları tarafından çeşitli akademik, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmak üzere görevlendirilen öğrencilerin görevlendirildikleri sürelerde katılamadıkları sınavlardan mazeret sınav hakkı verilir. Ara sınavlar dışındaki hiçbir sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez. Öğrenciler, mazeretlerini sınav tarihini takip eden beş iş günü içerisinde ilgili Dekanlığa yazılı olarak bildirir.

(3) Sınavlar, teorik (yazılı veya sözlü), e-sınav, pratik, laboratuvar veya klinik uygulamalar şeklinde yapılabilir. Sözlü ve yazılı sınavlar, anabilim dalı tarafından belirlenen öğretim üyesi/üyeleri tarafından yapılır. Sözlü sınavların uygulaması sırasında; eğer sınav yüz yüze olarak gerçekleştirilecek ise ilgili anabilim dalı tarafından belirlenen en az iki öğretim üyesinden oluşan bir jüri ve raportör olarak görevlendirilen bir öğretim elemanı ile yapılır. Sınav sorularının ve cevap anahtarının önceden belirlendiği sözlü sınavlarda, öğrencilerin jüri karşısında verdikleri cevaplar raportör tarafından kayıt altına alınır, sınav sonrasında öğrenciye okutularak imza altına alınır.

(4) Her ders için, her yarıyılda, en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı olmak üzere, yapılacak olan ara sınav sayısı, Fakülte Kurulunca belirlenir.

(5) Sınav takvimi, akademik takvime uygun olarak en az on iş günü önce Dekanlık tarafından ilan edilir. Sınav tarihleri ilan edildikten sonra, zorunlu haller durumunda, bu tarihler Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile değiştirilebilir.

(6) Sınav ve puanlamaya yönelik her türlü etkinliğin ölçüm sonuçları, bu sınav ve etkinliklerin yapılış tarihinden itibaren en geç yedi iş günü içinde akademik takvime uygun olarak ilgili öğretim elemanı tarafından öğrenci otomasyon sisteminde ve/veya ilan panolarında duyurulur.

(7) Yürütülen derse ait sınav evrakının, sınav notlarının ilan edilmesinden itibaren on gün içinde öğretim elemanınca dekanlığa teslim edilmesi gerekir. Sınav evrakının, ilgili birimce mevzuatta öngörüldüğü şekliyle arşivde beş yıl saklanması zorunludur.

(8) Öğrenciler sınavlara sınav programında gösterilen zaman ve yerde girmek, öğrenci kimliği ile Fakülte tarafından talep edilen diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır.

(9) Sınav başladıktan sonra ilk on dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınırlar. Ancak, bu süre içerisinde hiçbir öğrenci sınav salonunu terk edemez. Geç gelen öğrencilere hiçbir koşulda ek süre verilmez.

(10) Sınavlarda çeşitli nedenlerle soru iptali olduğu takdirde iptal edilen sorunun puanı diğer sorulara eşit biçimde dağılır.

Sınavların değerlendirilmesi

MADDE 15- (1) Pratik uygulaması olan derslerde tamamlanması gereken iş miktarı ve sınavlara etkisi anabilim dalının önerisi ve Fakülte Kurulunun onayı ile eğitim yılı başında ilan edilir. Bir dersteki başarı durumu; yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavı, laboratuvar, pratik ve benzeri uygulamalı çalışmalar ile ara sınavların not ortalamasının birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir.

(2) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin başarı notu, öğrencinin o dersin ara sınavları ile diğer çalışmalarından almış olduğu not ortalamasının %50’si ile yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav notunun %50’sinin toplanmasıyla elde edilen nottur. Öğrencinin ara sınavı not ortalaması ne olursa olsun başarılı sayılması için yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavından en az 50 puan alması gerekir. Bu puanı alamayan öğrencinin başarı notu sisteme FD olarak girilir.

(3) Öğrencilerin bir dersten başarılı sayılması için CC veya üstü notlardan birini almış olması gerekir.

(4) Öğrencilerin o eğitim yılında başarılı sayılmaları için hesaplanan yıl sonu not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 16- (1) ÖİDB tarafından ilan edilen yarıyıl/yıl sonu harf notlarına ilişkin öğrencinin ve öğretim elemanının itirazı ve düzeltme başvuruları beş iş günü içinde dekanlığa dilekçe ile yapılır.

(2) Dekan, sınav kağıdının incelenmesi için biri sınavı yapan öğretim elemanı olmak üzere sınavın ilgili olduğu anabilim dalındaki öğretim elemanları arasından üç kişilik bir komisyon kurar. Sınavın ilgili olduğu anabilim dalında yeterli öğretim elemanı yoksa, bu komisyonun diğer üyeleri, sınava girilen dersin yakın olduğu derslerin öğretim elemanları arasından dekan tarafından seçilir. Komisyon, en çok iki iş günü içinde itirazları kesin olarak sonuçlandırır. Sonuç yazılı olarak ilgili birime bildirilir.

(3) Harf notlarında maddi hata yapılmış olması halinde komisyon, toplantı tutanağını ve düzeltmelere ilişkin belgeleri dekanlığa iletir. Düzeltme işlemleri ilgili Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

(4) Harf notları ile ilgili maddi hataların, izleyen yarıyıl/yıl kayıt yenileme süresinin başına kadar düzeltilmiş olması gerekir. Bu şekilde yapılacak düzeltmelerde sınıfın hesaplanmış olan istatistiksel değerleri sabit kalır ve aynı sabit değerler üzerinden işlem yapılır.

Sınavın geçerliliği

MADDE 17- (1) Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmemesi gereken bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir ve öğrenci hakkında ilgili mevzuat hükümlerine göre disiplin işlemleri başlatılır.

(2) Sınav esnasında veya sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya çektiği, kopya çektirdiği veya kopya çekilmesine yardım ettiği tespit edilen öğrenci ve teknolojik cihazları sınav salonunda, dersin öğretim elemanı tarafından özellikle izin verilen haller ve Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar dışında bulunduran öğrenci hakkında tutanak düzenlenir. Sınav esnasında tespit edildiyse öğrenci sınavdan çıkarılır. Tutanak çerçevesinde ilgili mevzuat hükümlerine göre soruşturma açılır ve soruşturma neticesinde suç sabit olursa sınavı geçersiz ve sonucu sıfır sayılır. Ancak, soruşturma neticesinde suçsuz bulunan öğrenciye mazeret sınavı hakkı tanınır.

Dersin harf notu

MADDE 18- (1) Bir öğrenciye laboratuvar, uygulama, proje, ödev ve benzeri yarıyıl/yıl içi çalışmaları ile ara sınav sonuçları, yarıyıl/yıl sonu sınav sonuçları ve devam durumu dikkate alınarak, Fakülte Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde öğretim elemanı tarafından ikinci fıkrada yer alan harf notlarından biri, yarıyıl/yıl ders notu olarak takdir edilir.

(2) Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:

Harf notu              Harf notlarının katsayısı            Katsayının 100 puan üzerinden karşılığı

   AA                                     4,00                                                    90-100

   BA                                     3,50                                                     80-89

   BB                                     3,00                                                     70-79

   CB                                     2,50                                                     65-69

   CC                                     2,00                                                     60-64

   DC                                     1,50                                                     55-59

   DD                                     1,00                                                     50-54

   FD                                     0,50                                                     40-49

   FF                                      0,0                                                       0-39

(3) İkinci fıkrada yer alan harf notlarına ek olarak, I notu (tamamlanmamış), NA notu (devamsızlık nedeni ile başarısız), S ve U notu (not ortalamasına katılmayan ve yerel kredisi olmayan derslerin harf notları) ile ifade edilen notların anlamları aşağıdaki şekildedir:

a) I notu; devam şartını sağlayan ancak not değerlendirmesi için gerekli koşulları henüz tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci, herhangi bir dersten I notu aldığı takdirde, notların ilan tarihinden itibaren on iş günü içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Öğrenci eksikliklerini tamamlamadığı takdirde I notu öğretim elemanı tarafından mevcut notu/notları ile değerlendirmeye alınarak harf notu verilir. Bu süre, uzayan bir hastalık veya benzeri hallerde öğrencinin başvurusu, ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla bir sonraki kayıt döneminin başlangıcına kadar uzatılabilir. Aksi halde en geç izleyen yarıyıl ders kayıtları başlangıcına kadar I notu sistem tarafından FF veya U notuna dönüştürülür.

b) S notu; kredisi olmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

c) U notu; kredisi olmayan derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.

ç) I, S ve U notları, not ortalaması hesaplarında dikkate alınmaz.

d) NA notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen, ara ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarının hiçbirine katılmayan veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere verilir. NA notu not ortalamaları hesabında FF notu gibi işlem görür.

e) Yarıyıl/yıl ders notları, ÖİDB’ye verildiği anda kesinleşir ve ÖİDB tarafından açıklanır.

(4) CC ve üstü harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.

Not ortalaması

MADDE 19- (1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl/yıl sonunda ÖİDB tarafından, yarıyıl/yıl sonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. İlgili hesaplama Gaziantep Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 33 üncü maddesi hükmü gereğince gerçekleştirilir.

(2) Bir yarıyıl/yılın not ortalaması; o yarıyılda/yılda öğrencinin aldığı derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonraki üçüncü hanenin yuvarlanması suretiyle virgülden sonraki iki hane esas alınarak hesaplanır. Gerek yarıyıl/yıl sonu ve gerekse genel not ortalamasında, AA’dan FF’ye kadar verilen notlar esas alınır. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine işlenir.

Lisans öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanlar

MADDE 20- (1) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Ön lisans diploması alabilmek için, ilk dört yarıyıl programındaki ders ve klinik uygulama derslerinin her birinden en az CC ve/veya S notu alarak tamamlamış olmak ve GNO’nun 2,00 veya üzerinde olması gerekir.

Mezuniyet ve diploma

MADDE 21- (1) Beş yıllık diş hekimliği eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilere diş hekimliği diploması verilir. Öğrenciye diş hekimliği diplomasının verilebilmesi için, öğrencinin programdaki alması gereken ders ve klinik uygulama derslerini, her birinden en az CC ve/veya S notu alarak tamamlamış olması ve GNO'nun 2,00 veya üzerinde olması gerekir. Derecelendirme, diş hekimliği eğitim-öğretim süresini beş yılda tamamlamış mezunlar arasından GNO’ya göre yapılır.

(2) GNO 3,00-3,49 arasında olan öğrenciler şeref; 3,50 ve daha yukarı olan öğrenciler yüksek şeref listesine geçerek mezun olurlar.

(3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere, diplomasını alırken iade edilmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 22- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Gaziantep Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 23- (1) 4/10/2017 tarihli ve 30200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 24- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 25- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gaziantep Üniversitesi Rektörü yürütür.