Genel

Gazi Üniversitesi İstatistik Danışmanlık, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Abone Ol

Gazi Üniversitesinden:

GAZİ ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİK DANIŞMANLIK, EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gazi Üniversitesi İstatistik Danışmanlık, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Gazi Üniversitesi İstatistik Danışmanlık, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (İDEAM): Gazi Üniversitesi İstatistik Danışmanlık, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Gazi Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Gazi Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Uluslararası istatistik meslek değerleri ve ilkeleri doğrultusunda akademisyenlere, araştırmacılara, lisansüstü öğrencilere, yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlara, Üniversitenin kurumsal araştırmalarına istatistiksel danışmanlık hizmeti vermek.

b) Araştırma ve uygulama projeleri tasarlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve raporlamak.

c) İstatistik ve ilgili konularda yayın yapmak.

ç) Araştırmacılara istatistik ve eğitim kursları, istatistik ve anabilim dallarında lisans ve lisansüstü öğrencilere istatistiksel danışmanlık eğitimi vermek ve sertifika programları açmak.

d)  Kişi ve kuruluşlardan istatistiksel danışmanlık hizmeti alınarak yaptırılmış istatistiksel araştırma sonuçlarını değerlendirerek bilimsel ve istatistiksel kalite belgesi vermek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) İstatistik ile ilgili konularda, eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek ve sertifika programları açmak.

b) İstatistik ile ilgili konularda araştırma projeleri tasarlamak ve yürütmek.

c) Merkez bünyesinde gerçekleştirilen danışmanlık, eğitim, yayın, araştırma ve proje faaliyetleri ile ilgili olarak yerli ve yabancı kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.

ç) Üniversitenin kurumsal araştırmalarına istatistiksel danışmanlık hizmeti vermek, verileri analiz etmek ve raporlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür, görevi başında olmadığı zaman müdür yardımcılarından birini vekil bırakır. Müdür yardımcıları Müdürün ve Yönetim Kurulunun kendilerine verdiği görevleri yerine getirir. Müdürün görev süresi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi kendiliğinden sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

b) Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve çalışma programını uygulamak.

c) Merkezin idari ve mali işlerini yürütmek, denetimini sağlamak.

ç) Uygulanan programlara ve faaliyetlere ilişkin koordinasyonu sağlamak.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını düzenlemek ve Yönetim Kuruluna sunmak.

e) Yurt içinde ve yurt dışında ilgili merkezlerle, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliğini sağlamak ve Merkezin amaçlarına uygun projeler üretmek.

f) Proje ve çalışma gruplarında görev alacak personel ile proje yürütücülerini belirlemek ve görevlendirilmelerini sağlamak.

g) İlgili mevzuat kapsamında; telif ve patent hakları, Merkezde yapılan danışmanlık, eğitim, kurs ve benzeri faaliyetlerin ücretlerini ve Merkez gelirlerinin dağıtım şekillerini belirlemek. 

ğ) Merkezin yıllık faaliyet raporunu Rektörlüğe sunmak.

h) Merkezin kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen bir kişi olmak üzere toplam dört üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine altı ayda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili eğitim programlarını hazırlamak ve planlamak, eğitime katılım koşullarını belirlemek, eğitim verecek birimlerle gerekli koordinasyonun sağlanması konularında karar almak.

b) Müdür tarafından sunulan yıl sonu faaliyet raporunu değerlendirmek ve Rektörün onayına sunmak.

c) Müdür tarafından sunulan bir sonraki döneme ait çalışma programını değerlendirmek, karara bağlamak.

ç) Eğitim programları ile bu programların sonunda katılım belgesi, başarı belgesi ve benzeri belgeleri düzenlemek ve verme konusunda Müdüre yetki vermek.

d) Yapılmış araştırmalara verilen bilimsel ve istatistiksel kalite belgesini düzenlemek ve verme konusunda Müdüre yetki vermek.

e) Merkez bünyesinde yapılan projelerin konularına ve özelliklerine bağlı olarak geçici veya sürekli çalışma grupları kurmak ve Müdürün önerilerini inceleyerek bu gruplarda görevlendirilecek kişileri belirlemek, bu hususlarda Müdüre yetki vermek ve gerektiğinde görevlendirilmelerini sağlamak üzere Rektörün onayına sunmak.

f) Müdürün önerisi üzerine, Merkezin personel ihtiyaçlarını belirlemek ve yapılan görevlendirmeler ve dışarıdan alınması düşünülen hizmetlerle ilgili önerileri karara bağlayıp Rektörün onayına sunmak.

g) Bilimsel ve halka açık konferans ve sempozyum gibi faaliyetleri düzenleme konusunda Müdüre yetki vermek.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından, Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam altı üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.  Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Danışma Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az bir kez toplanır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapmak, yeni çalışmalar konusunda görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirmek.

b) Merkez ile ilgili konularda kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla iletişim kurulmasını sağlamak.

c) Yönetim Kurulu tarafından gündeme getirilen diğer konularda önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 15- (1) 17/8/2015 tarihli ve 29448 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gazi Üniversitesi İstatistik Danışmanlık, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.