GÜNCEL

Senetle borçlanırken dikkat etmeniz gereken 9 altın kural

Abone Ol

Borcunuza karşılık sizden senet imzalamanızı mı istedi alacaklınız? Aman bu tavsiyelere dikkat;

1- Boş senet asla vermeyin. Boş senet kötüniyetli birinin elinde, telafisi mümkün olmayacak zararlar görmenize sebebiyet verebilir. Bir imza yüzünden tüm mal varlığınızı kaybedebilirsiniz. Sen edin rakam kısmı ve vade kısmı kesinlikle dolu olmalı. Böylece ödeme tarihinden önce ve süpriz bir rakamla karşılaşmazsınız.

2- Senede tek imza atın Senet üzerine geçmişte çift imza atılmasının sebebi, eskiden senetlerin üzerine damga pulu yapıştırılıyor olmasından ve imzanın birinin pulu üzerine, diğerinin ise açığa atılmasından ileri gelmekteydi. Ancak artık damga pulları kalktığından, senet üzerine sadece tek imza atın. Birden fazla imza atarsanız ne mi olur? Örneğin şirket adına imza attığınız bir senette, adınız soyadınızı da yazarlar ve borç için şahsi malvarlığınızla da sorumlu olursunuz. Ben iki imzayı da şirket adına atmıştım gibi bir savunma mahkemede dinlenmez.

3- Taksitlerle ödenecek bir borç için tek senet vermeyin. Bazen alacaklı bu hususta “uygulamamız böyle” diye diretebilir. Eğer imzalamak zorundaysanız, borcun kaynağını, hangi tarihlerde hangi tutarda ödeneceğini, borcun tamamı için de sizden bahsi geçen vadesi tutarı yazılı senedin alındığını gösterir bir sözleşme yapın. Aslından bir suret de kendinize almayı ihmal etmeyin.

4- Para birimini yazmayı ihmal etmeyin. Siz TL olarak borçlandığınızı düşünürsünüz. Dolar, euro takibiyle karşılaşabilirsiniz.

5- Borcun yazı ile olan kısmını doldurmayı ihmal etmeyin. Yazı ve rakam arasında ihtilaf çıkarsa, mahkeme yazı ile olan kısma itibar eder.

6- Borç miktarının başını ve sonunu #, = gibi sembolleri kapatın ki rakama sonradan ilave yapılamasın.

7- Senedi mümkünse kendi el yazınız ile doldurun. Uygulamada senedi alacaklı hazırlamakta, borçlu sadece imza atmaktadır. Alacaklı sonradan rakamı küçük bir kalem hareketiyle değiştirebilir. Böyle bir kötü senaryo ile karşılaşmamak için kendi elyazınız ile doldurmanız fayda var.

8- Teminat senedi veriyorsanız, senet üzerine teminattır yazmanız fayda etmez. Neyin teminatı olduğu Yazılmamış sa, teminattır ibaresi yazılmamış sayılır.

9- Senet borcunu, senet aslını teslim almadan kesinlikle ödemeyin. Ben senedi yırtarım, bulunca sana iade ederim gibi sözlere itibar etmeyin. Alacaklı senedi cirolayıp başkasına vermiş olabilir. Artık yetkili hamil olmadığından, senet aslını almadan ödeme yaparsanız, yetkili hamile 2. Defa aynı borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz. (hukukitavsiyeler.com)