Dünyanın farklı bölgelerinde ciddi sorunlarla başa çıkmak, hem de vatandaşlarına daha iyi bir yaşam sunabilmek için farklı ülkeler benzersiz yöntemler geliştirmişler. Listede göreceğiniz fikirlerin bazıları tüm dünya ülkelerinde ne yazık ki geçerli değil. İşte bu kanunlardan bazıları.
1. Noel'de %50 vergi indirimi
Norveç'te noel zamanı hükümet, vergileri yarı yarıya düşürüyor
2. Okuyarak ceza azaltılıyor
Brezilya, mahkumların tekrar suç hayatına dönmelerini engellemek için onları okumaya teşvik ediyor. Bir mahkumun okuduğu her kitap raporlanıyor ve uygun görülürse hapis cezasından 4 gün indiriliyor.
3. Devlet tarafından sağlanan hamilelik seti
Her Finlandiyalı hamile kadın ücretsiz devlet destekli 'hamilelik paketi'hakkına sahip.Bu paketin içinde yatak, çarşaf, tulum, çorap, çocuk bezi gibi yeni bebeğin ihtiyacı olan her şey var.
Bu yardımın amacı her Finlandiyalı vatandaşın yeni hayatına başlarken eşit haklara sahip olması.
4. Gelir tabanlı ceza sistemi
Finlandiya ve İsveç'te şiddet içermeyen suçlar hapis yerine para cezası olacak. Bu ceza failin gelir durumuna göre ayarlanacak.
5. Bisikletlere araba muamelesi
Hollanda'da 10 yaşındaki çocuklara bisiklete binme izni alabilmeleri için yazılı ve uygulamalı sınav yapılıyor. Bu uygulama sayesinde çocuklar yetişkinler gibi düzenli olarak bisiklete biniyor ve çevre kirliliği azalmış oluyor.
6. Daha az televizyon reklamı
İngiltere ve Avrupa'nın büyük bölümünde televizyon reklamları, bir saat içinde en fazla sekiz dakika olarak sınırlandırıldı.
7. Hükümet çocuklara okula gitmeleri için para ödüyor
İsveçli çocuklar devamsızlık yapmadıklarında devlet tarafından 187$ ödül kazanabiliyor. Bu sayede çocukların okula düzenli gitmesi sağlanıyor.
8. Anne ve babalara ücretli izin
Bir çok ülkede anne ve babalar bebekleri doğduğunda ücretli izne çıkabiliyor. Bu konuda en cömert ülke Çek Cumhuriyeti. Her iki ebeveyn de 14 hafta ücretli izin yapabiliyor, hele bir de ilk çocuklarıysa izinleri 48 hafta oluyor.
9. Yeni vatandaşlar için ücretsiz müze girişi
Kanada yeni vatandaşları için binlerce kültür merkezi ve müzelere bir yıl ücretsiz giriş hakkı tanıyor. Böylece göçmenler kültür, yerel miras ve milli parkları tanımaları için teşvik ediliyor.
10. Hız piyangosu
İsveç'te hız cezaları bir havuzda tutuluyor ve hiç trafik cezası almayan herhangi bir vatandaş otomatik olarak bu havuza dahil edilip para ödülü kazanabiliyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te HUKUKİ HABER sitemize
abone olun.