GÜNCEL

HEM AVUKAT HEM RESSAM

Abone Ol

1971 yılında Hollanda Rotterdam doğan ve İzmir’de yaşayan avukat Berat Özsarı, 48 yaşında, evli ve 2 çocuk babası. “Boğa Burcuyum yani sanat burcu” diyen Özsarı‘nın çocukluğu Hollanda’da geçmiş. Hayatının her alanında bir Hollanda ekolü olan Özsarı, Yüksek lisans tezini de yine Hollanda da uygulama alanı olan bir konuda yazdı. “HOLLANDA HUKUKUNDA ÖTANAZİ DÜZENLEMESİ VE TÜRK HUKUKUNDA UYGULANABİLİRLİĞİ SORUNU” tezi kitap haline geldi.

hukukihaber.net’e konuşan avukat Berat Özsarı, “Resim konusunda çocukluğumdan bu yana çizgilerlerle ve renklerle aram iyiydi. Çizgi film karakterlerini çizmeyi çok severdim.” diyor.

RESİM HEP VAR Resim alanında hiçbir özel eğitim almadığını ve tamamen kendi başına, resimle ilgili eğitici - öğretici kitaplardan faydalanarak ve öğrendiği teknikleri tuval üzerine uygulayarak bu seviyeye geldiğini belirten Özsarı, “Hangi mesleği yaparsam yapayım hayatımın bir tarafında resim hep var ve var olmaya devam edecek. Şimdilik daha çok röprodüksiyon resim yapıyorum. Ancak son yapmaya başladığım İsa tablosundan sonra artık kendi özgün çalışmalarıma başlayacağım. O seviyeye geldiğimi düşünüyorum.” dedi.

Karakalem ve yağlı boya çalışan Özsarı, son dönem tablolarında genelde büyük boy çalışmalar yapıyor. Özellikle 17. ve 18. yy. barok resim sanatı dönemi ressamlarının çalışmalarından etkilendiğini belirten avukat Berat Özsarı sözlerine şöyle devam etti; “Barok dönemi resim sanatının konuları din (çarmıha gerilme, göğe yükselme, azizlerin hayatı), efsaneler, kahramanlık hikayeleri, mitoloji, savaşlar ve günlük hayattan alınmadır. Bu mistik ve mitolojik ruh ilgimi çekiyor. Ayrıca barok sanatında manzaralar ve natürmort ile tek ya da grup portreleri de ön plandadır. Barok dönemi resim sanatının ayırt edici özelliklerinden birisi de kuvvetli gelen ışığın yüzeyde gölgeler oluşturacak şekilde yansımasıdır. Bunun sonucunda ise resimdeki duygu ve hareket güçlenir. Bu dönem ayrıntıya önem verir. Bunlardan Rembrandt harmenzoon Van rijn, johannes vermeer, michalengelo Merisi da carravagio resimlerini hayranlıkla takip ettiğim ve yararlandığım çok önemli eserler vermiş büyük usta ressamlardır. Büyük resim ustalarının önemli bölümü ilk dönemlerinde seyahat ederek kendilerinden önceki ustaların eserleri üzerinde çalışmışlar ve onların tekniklerini anlamaya gayret etmişlerdir.”

RESİM YAPARKEN SAVAŞAMAZSIN “Son dönem çalışmalarımda bu ressamların tablolarını yaparak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Barok resim sanatı dönemin ışık gölge tekniğinin büyük usta ressamları olan bu ressamların izinde çalışmalarım artık özgün çalışmalarla devam edecek. Claude Monet tablolarına da ayrıca merakım var. Tarsus Lisesin de okurken yaptığım yağlı boya bir Monet tablosu çok beğenilmiş ve öğretmenler odasına asılmıştı. Dünya üzerinde bütün insanlığın ortak evrensel iki dili vardır. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu değişmez. Birisi müzikte notanın dili, diğeri de resimde renkler ve çizgilerin dilidir. İkisi de insanın ruhuna dokunur. Ruhunu okşar ve insanı yumuşatır. Resim yaparken kızamazsınız, kötülük düşünemezsiniz, savaşamazsınız. Resim barış ve kardeşliğe hizmet eder. Dünya üzerinde dilini bilmediğiniz her milletle renklerin ve çizgilerin evrensel dili üzerinden sözsüz iletişim kurabilirsiniz. Karşılıklı empati yapabilirsiniz. Bu nedenle resim yapmayı önemsiyorum. Daha güzel bir dünya için daha çok resim daha çok sanat diyorum.”

Avukat Berat Özsarı’nın bazı tabloları hakkında kısa bilgilendirme;

1- YAŞLI RAHİP OLAN TABLO; BİLGİ; Rembrandt Harmenszoon van Rijn 1606 – 1669 Tobit and Anna with the Goat (1626) oil on panel (40 × 30 cm) — 1626 Rijksmuseum, Amsterdam’da sergileniyor. Özsarı bu çalışmayı 90*120 cm (orjinalinden 3 kat büyütülmüş şekilde) tuval üzerine yağlı boya olarak çalıştı. Eserin Türkçe adı: Tobit annayı oğlak çalmakla suçluyor.

2- SÜT DÖKEN KADIN TABLOSU; BİLGİ; Bu çalışma-Hollandalı ressam Johannes Vermeer‘in 1632 doğumlu ressamın 25 yaşındayken başlayıp 26’sında bitirdiği “The Milkmaid” adlı yağlıboya eseri..Orijinal ismi “De Melkmeid” ya da “Het Melkmeisje” olan, İngilizce’ye “The Kitchen Maid“ şeklinde çevrilse de genel olarak “The Milkmaid” olarak geçen eser dilimize “Sütçü Kız” şeklinde çevrildi. 1657 ile 1658 aralığında tamamlanan 45.5 x 41 cm‘lik kanvas üzerine boyanan eser, Amsterdam’daki Rijksmuseum‘da sergileniyor. Vermeer‘in baş eserlerinden biri olan resimde hizmetçi kız figürü, Altın Çağ için büyük manalar taşır. Özsarı bu çalışmayı 90*120 cm yağlı boya tuval üzerine çalıştı.

3- İSA TABLOSU; DEVAM EDİYOR BİLGİ; Michelangelo Caravaggio “Emmaus’ta Son Akşam Yemeği “Tarih: 1601, Orijinal Boyut: 139 x 195 cm, Özsarı bu çalışmaya orjinal boyutta 139*195 cm tuval üzerine yağlı boya olarak çalışmaya başladı ve devam ediyor… Eser adı; Emmaus’ta Son Akşam Yemeği (hikaye Kudüs’te geçiyor) bir İsa tablosu.. Karakalemler özgündür.

Özsarı'nın diğer bazı çalışmaları da şöyle...