Fatih Sultan Mehmet’in de doğduğu Edirne sarayının ayakta kalan tek yapısı olarak günümüze kadar ulaşan Adalet Kasrı, 1561'de Mimar Sinan'a yaptırıldı.
Dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapılan kasırda Kanuni, Osmanlı İmparatorluğu kanunlarını burada yazıyordu.
Kasrın önünde seng-i arz ve seng-i ibret olmak üzere iki taş vardır. Bunlardan sağdaki, seng-i arz, halkın dilekçelerini değerlendirilmek için üzerine bıraktığı, soldaki, seng-i ibret ise ölüm cezasına çarptırılanların kelleleri sergilendiği taştı.
İhtiyaç sahiplerinin dilekçe ve arzuhallerini sarayın emniyet teşkilatının başı durumundaki Bostancıbaşı'ya iletilmek üzere, bu kulenin önündeki iki taş sütundan biri olan Seng-i Hürmet (Saygı Taşı) Taşı'na bıraktıkları için olsa gerek bu kuleye Adalet Kasrı denilmektedir.
Seng-i İbret (İbret Taşı) denilen diğer sütunda ise boğdurulan devlet büyüklerinin başları padişahın görmesi için teşhir edilirdi.
Saray-ı Cedid-i Amire, İstanbul'un başkent olmasından sonra daha az kullanılmaya başlamış, zamanla bakımsız kalmış, 1750'deki depremde birçok yapı zarar görmüştür.
Günümüzde Edirne Müzesi Müdürlüğüne ait bir yapı olan Adalet Kasrı belirli aralıklarda restore edilmekte ve burada zaman zaman resim sergileri açılmaktadır.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te HUKUKİ HABER sitemize
abone olun.