Çalışan annelerin hakları nelerdir?

Abone Ol

Süt izni, emzirme yardımı, doğum izni gibi birçok sosyal hakkı bulunan çalışan anneler için bu hakları bir kez daha abbelerin dikkatine sunmak istedik. İşte o haklar: SSK’lı ve devlet memuru (657 sayılı devlet memuru kanununa tabi çalışanlar) hamile kadınlar 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası ise doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler.

Doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilmekte ve izinlerinin kalan kısmını doğum sonrasına aktarabilmektedirler.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Hekim raporuyla gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. Bunun için hastaneden hekim raporu gerekmektedir.

Kadın çalışanlara 1 yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için her gün 1,5 saat süt izni verilmektedir. Bu süreyi nasıl kullanacağını çalışan kadın kendisi belirler. Süreyi hangi saatler arasında kullanıp kaça böleceği kendisine bağlıdır. Süt izni günlük olarak bebeğin sağlığı düşünülerek verilmiş bir izindir

Süt izninin haftalık yada aylık olarak kullandırılması yasaya karşıdır, fakat 4857 sayılı İş kanunu, süt izninin kanuna uygun olarak kullandırılmaması halinde cezai yaptırım uygulanmaz. Böyle bir halde kadın çalışan 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24.maddesine göre iş sözleşmesini kendisi fesih edebilir.

5510 sayılı kanunun 2007 yılında kabul edilen halinde, her doğan çocuğa 6 ay boyunca hak sahibi olmak şartı ve asgari ücretin üçte biri kadar olmak üzere süt parası verileceği ibaresi yer almaktaydır. Ancak, 2009 yılının ilk haftasında yayımlanan kararla süt parası 1277 TL yerine 70 TL olarak kabul edilmiştir.

İş kanununda erkek çalışanlar için doğum izni verilmesini düzenleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Fakat 657.sayılı devlet memurları yasasına göre erkek memurlara 3 gün doğum izninin verilebileceğinin olması eşitlik ilkesini gerektirmiştir.