1-Mezun oldunuz ve şansınızın yaver gitmesiyle ilk müvekkiliniz kapınızı çaldı.
Nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında bir fikir sahibiyizdir hepimiz. Ancak profesyonel anlamda yapılması gerekenler biraz daha farklı.
İlk olarak gelen müvekkil iyi dinlenilmeli. Sorunun ne olduğu iyi şeklide analiz edilmeli. Çünkü hazırlanılacak dava dilekçesinde bahsedeceğiniz noktaları belirlemek açısından müvekkilin söyleyecekleri temel oluşturur.
Avukat müvekkilin talimatları doğrultusunda çalışır. Siz onu iyi dinlemez ve başka istemleri içeren dilekçe hazırlarsanız aranızda ihtilaflar oluşabilir. İhtilaf sonucunda uyarma, kınama ve hatta meslekten ihraç gibi cezaların alınması kaçınılmaz olmaktadır. Bundan dolayı dikkatli olunmalıdır.
2-Müvekkil dinlenirken söyledikleri tutanak altına alınmalıdır.
Hazırlanacak görüşme tutanağında önemli olan noktalar yer alır. Görüşme tutanağı hazırlanması Avukatlık Kanunu’ndan doğan bir gerekliliktir.
Görüşme sonunda bu tutanak müvekkil tarafa imzalatılmalıdır. Unutmayın ki söz uçar yazı kalır. İleride konuşulan şeylerin inkar edilmesi bu meslek için kaçınılmazdır. Bundan dolayı tutanak bu denli büyük önem taşır. Yazılı delillerin olması ispat açısından önemlidir. Fakültede öğretilen en temel bilgilerden biridir bu. Daha ilk Daha ilk adımda bu bilgiyi kullandık.
3-Görüşme tutanağı ile birlikte avukatlık sözleşmesi hazırlanması da büyük gerekliliktir.
Avukatlık sözleşmesi avukatı koruyan bir yapıdır.
Şöyle ki sözleşmede alınacak ücret belirlenir ve avukatın sorumluluk sınırı konur. Yani görevin nerede bittiği ücrete nerede hak kazanıldığı yer almaktadır. Böylece müvekkil taraf ileride daha önceden konuşulmayan ve külfet oluşturacak bir taleple karşınıza gelemeyecektir. Bu tedbirle olası sorunları engellemiş olursunuz.
4-Müvekkilimiz geldi onu dinledik, önemli noktaları not aldık, görüşme tutanağı ve avukatlık sözleşmesi hazırladık ve imzaladık.
Artık sıra geldi uyuşmazlıkla ilgili dava dilekçesinin hazırlanmasına. Unutmayın ki dilekçe; hakimin olayı anlaması için avukatların elindeki en önemli şanstır.
Çünkü duruşma sırasında avukatların çok da konuşulmasına izin verildiği görülmemektedir. Bundan dolayı bütün Meram dilekçede anlatılır. Dilekçe yazılırken kronolojik sıraya özen gösterilmelidir.
Tarafların arasındaki hukuki süreç sırasıyla hukuksal ifadeler kullanılarak tarih ve varsa belge numaralı ile anlatılmalıdır.
Konu ile ilgili dayanak oluşturan belgeler anlatımınız sırasında ek olarak dilekçenizin içerisine yazılmalı ve en sonuna da eklenmelidir. Kullanılacak ifadelere çok dikkat edilmelidir.
5-Günlük hayatta kullandığımız kelimelere dilekçede yer vermekten kaçınmalıyız.
Gündelik yaşantımızda hakaret sayılmadan sıkça kullanılan kelimeler dilekçenizde yer alıyorsa şikayet üzerine disiplin cezası almanız olasıdır. Bundan dolayı çok dikkatli olunmalıdır.
Örneğin karşı taraf vekilinin yazdığı ifadeleri kendi dilekçenizde ‘gülünç’ kelimesi ile adlandırmanız disiplin cezası alınmasına neden olabilir. Dilekçe yazım kurallarına yani tarihe imzaya sunulacak olan merciiye de dikkat edip düzenli şekilde yazdıktan sonra artık dava açılmaya hazır hale gelir.
6- Tüm bu aşamalardan sonra müvekkiliniz sizlerden haber bekleyecektir.
Uygulamada müvekkilin gece yarısı ya da sabahın erken saatlerinde avukatları aradığı meşhurdur. Bunun önüne geçmek aslında çok kolaydır.
Şöyle ki eğer müvekkiliniz size soru sormadan önce onun soracağı muhtemel sorunun cevabını düzenli olarak verirseniz müvekkille ilişkiyi siz yürütmüş olursunuz. Bu sebeple sizin yönettiğiniz ilişki sayesinde hem müvekkilinizin memnuniyetini kazanır, düzenli bir şekilde dava sürecini ona aktarırsınız hem de çıkabilecek olumsuz durumların önüne geçmiş olursunuz. Bunun için müvekkil yönetim sistemi geliştirmeniz önem arz edecektir. Bu sistemde 3 gün gibi periyotlar kullanmanız sizi müvekkilinizin gözünde çok değerli ve ilgili bir avukat yapacaktır.
7-Bu aşamaya kadar dikkat edilmesi gerekenler yukarıda ifade edilmiştir.
Bir sonraki yazı da ise; avukatın sahip olduğu yükümlülükler ve kitaplarda yer almayan, tecrübeler sonucunda elde edilmiş bilgiler yer alacaktır.
Kaynak: Hukukum.net
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te HUKUKİ HABER sitemize
abone olun.