1941'de Afyonkarahisar'da dünyaya geldi, öğretmen Ahmet Hamdi Sezer ile ev hanımı Hatice Sezer'in dört çocuğunun tek erkek olanıdır. 1958 yılında Afyon Lisesi'nden, 1962'de Ankara Üniversitesi Hukuk
Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Ankara'da hakim adayı olarak göreve başladı. Askerliğini Kara Harp Okulu'nda yedek subay olarak yaptı.
1948 yılında Jandarma Astsubayı İbrahim Arınç ile Sevdiye Arınç'ın (1919-2003) dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi, 12 yaşındayken babasını kaybetti.
Manisa Lisesi'ni bitirdikten sonra, 1970 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Manisa'da uzun süre serbest avukatlık yaptı. Üniversite yıllarından itibaren siyasete ilgi duydu. Milli Selamet Partisi'nin (MSP) Manisa Gençlik Kolları Başkanlığı ve Manisa İl Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1899'da, Aydınlı toprak ağası varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak doğdu. Doğduğu yere ait bilgi Aydın'da doğduğu ile ilgilidir; ancak nüfus cüzdanında İzmir geçer ve bir mitinginde İzmirliler için "değerli hemşehrilerim" diye hitap etmiştir; ancak bunun miting hitap şekli olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Kırım Tatarı asıllı olan büyük babası Hacı Ali Paşa Konya'dan Tire taraflarına göç etmiştir. İbrahim Ethem Bey'le, Tevfika Hanım'ın oğludur. Kızkardeşi Melike küçük yaşta ölmüştür. I. Dünya Savaşı öncesinde önce Karşıyaka'da forvet, daha sonra Altay'da kalecilik olmak üzere futbol oynadı. İlkokuldan sonra, İzmir Amerikan Koleji'nden mezun oldu. I. Dünya Savaşı'nda yedeksubay eğitimi gördü, fakat zehirli sıtma hastalığına yakalandığı için cepheye gidemedi. Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve İstiklal Madalyası aldı. İzmir'in ünlü ailelerinden, Evliyazade Fatma Berin Hanım (1905 - 22 Nisan 1994)'la evlenmiş, ondan Yüksel, Mutlu, Aydın olmak üzere üç oğlu olmuştur.
Milletvekili seçildikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti ve 1935 yılında mezun oldu.
2004-2005 yılları arasında Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı ve 2005-2007 yılları arasında da Anayasa Mahkemesi başkanlığı yapan Türk hukukçudur. Tülay Tuğcu bu göreve gelen ilk kadındır.
Ankara'da doğup büyüyen Tülay Tuğcu, ilk ve ortaöğrenimini de TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. Liseyi bitirdiğinde önüne iki seçenek çıkmıştır; bunlar Ankara Üniversitesi'nin Siyasal Bilgiler (Mülkiye) ve Hukuk Fakülteleri olmuştur. Çocukluğunda, kendi sözleriyle "bahçesi daha büyük olduğu için" Ankara Hukuk'u isteyen Tuğcu; dedesi ve ağabeyinin gittiği Mülkiye yerine, çocukluk hayali olan Ankara Hukuk'u seçmiştir.
Hüseyin Hilmi Bey ile Feride Hanım'ın oğludur. 1952 yılında Antalya Atatürk Ortaokulundan, 1955 yılında Antalya Lisesi'nden mezun oldu. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne 1960 yılında asistan olarak girdi. 1963'te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl Rockefeller Foundation bursu ile ABD'de kaldı ve Columbia Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürdü.
Ankara Kız Lisesini bitirmiştir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1966 yılında mezun olmuştur. 29 Aralık 1966 tarihinde Danıştay Yardımcısı unvanıyla mesleğe başlamış, 14 Mayıs 1981 tarihinde Danıştay Tetkik Hakimi olmuştur. Danıştay Kıdemli Tetkik Hakimliği görevinde de bulunmuş ve 10 Eylül 1992 tarihinde Danıştay Üyeliğine, 12 Şubat 2001 tarihinde ise Danıştay Dördüncü Daire Başkanlığına seçilmiştir. 2 Mayıs 2006'da Danıştay Başkanlığına seçilmiş, 13 Mayıs 2008'de emekli olmuştur. Evli ve iki çocuk annesidir.
1963 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Ankara Belediyesi Encümen ve TRT Genel Müdürlüğü Disiplin Komisyonu Raportörlükleri yapmış, Danıştay Raportörlüğü (Tetkik Hâkimi) ve Danıştay Savcılığı görevlerinde bulunduktan sonra 1985 yılında Danıştay Üyeliğine seçilmiş ve 1989-1992 yılları arasında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Asıl Üyesi olarak görev yapmıştır. 1971-1972 öğretim yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünü, 1977-1978 tarihleri arasında da Paris Milletlerarası Kamu Yönetimi Enstitüsü’nün (L’Institut Internationale d’Administration Public-Paris) on beş aylık Kamu Yönetimi ve Fransız Danıştayı'nın üç aylık staj programını tamamlamıştır. 2 Kasım 1992 tarihinde Anayasa Mahkemesi Asil Üyeliğine seçilmiş, 1993 yılında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanvekili, 1998-1999 yıllarında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve 31 Mayıs 2000 tarihinde de Anayasa Mahkemesi başkanı olmuş ve 26 Haziran 2005 tarihinde emekliye ayrılmıştır.
Kırıkkale Lisesini bitirmiş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1964 yılında mezun olmuştur. Keskin hakim adayı olarak mesleğe başlamıştır. Sırasıyla Göksün, Osmancık, Şanlıurfa, Düzce ve Ankara Hakimliği görevlerinde bulunmuştur.
23 Haziran 1987 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilmiştir. 2 Aralık 2004 tarihinde de Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca, Yargıtay Birinci Başkanlığı'na seçilmiştir. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Yargıtay Başsavcı Yardımcılığı görevinde bulunan ve dört dönem Adalet Partisi'nden Erzincan milletvekili seçilen, Erzincan Kemaliyeli Sadık Perinçek ve Malatya Darendeli Lebibe Perinçek'in oğlu olan Doğu Perinçek, babası yedeksubaylık görevini yaptığı sırada Gaziantep'te doğdu.
İlk ve ortaöğrenimini Ankara Sarar İlkokulu, Atatürk Lisesi ve Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi'nde yaptı. Ardından yükseköğrenimini yapmak üzere Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Perinçek, üniversite yıllarında bir süre Almanya'ya giderek çalıştı.
1 Nisan 1947'de günümüzde Kırıkkale ilinde bulunan Keskin ilçesinin Armutlu köyünde doğmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, aynı okulda master ve doktora yapmıştır. Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi, DPT Sosyal Planlama Daire Başkanı, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Kırıkkale Üniversitesi Kurucu Rektörü, Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi Koordinatörü sıfatlarını taşımaktadır. İngilizce bilir, evli ve 3 çocuk babasıdır. 2010 yılında Ali Şir Nevai ödülünü aldı. 61. Hükümette Başbakan yardımcısı oldu.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te HUKUKİ HABER sitemize
abone olun.