GÜNCEL

Akıllı insanların asla kullanmadıkları 9 ifade

Abone Ol

Hepimiz, insanların bizim düşündüğümüzden çok daha farklı yorumladığı şeyler söylemişizdir. Görünüşte iyi niyetli olan bu yorumlar, çok büyük bir pot kırdığınızda hissettiğiniz o berbat hissi duymanıza neden olur. Sözlü hatalar genellikle, bazı kelimeleri taşıdıkları ince imaları bilmeden kullandığımız için gerçekleşir. Bu imaları anlamak için sosyal farkındalığa – yani, diğer insanların duygularını ve deneyimlerini hızlı bir şekilde anlama yeteneğine – sahip olmamız gerekir. TalentSmart, bir milyondan fazla insanın duygusal zekasını (EQ) test etti ve sosyal farkındalığın pek çoğumuzun sahip olmadığı bir yetenek olduğunu buldu. Sosyal farkındalığa sahip değiliz çünkü bundan sonra ne söyleyeceğimize – ve diğer insanların söylediklerinin bizi nasıl etkileyeceğine – o kadar odaklanıyoruz ki, diğer insanları tamamen unutuyoruz. Bu bir problem çünkü insanlar karmaşık varlıklardır. Tüm dikkatinizi bir kişiye yönlendirmediğiniz sürece, o kişiyi anlamayı umut edemezsiniz. Sosyal farkındalığın güzelliği ise şu; söylediğiniz şeylerde sadece bir kaç küçük düzeltme yaparak, diğer insanlarla olan ilişkilerinizi fazlasıyla geliştirebilirsiniz. Bu amaca istinaden, duygusal zekaları yüksek insanların günlük sohbetlerinde kullanmaktan kaçındığı bazı ifadeler bulunuyor. Aşağıda göreceğiniz ifadeler, insanları gücendirecek en kötü ifadelerden dokuzu. Ne olursa olsun bunları kullanmaktan kaçınmalısınız.

1- "YORGUN GÖRÜNÜYORSUNUZ" Yorgun insanlar inanılmaz derecede sevimsizdir – halsiz bakan gözleri ve karmakarışık saçları vardır, konsantre olmakta zorlanırlar ve geldikleri gibi mızmızlanmaya başlarlar. Birine yorgun göründüğünü söylemek, onlara yukarıdakilerin hepsi ve başka kötü özellikleri de taşıdıklarını ima etmek anlamına gelir. Bunun yerine şunu söyleyin: “Her şey yolunda mı?” Pek çok insan birine, yardımcı olmak istedikleri için yorgun olup olmadıklarını sorar (karşılarındaki kişinin iyi olup olmadığını bilmek isterler). Birinin durumu hakkında varsayımda bulunmak yerine sadece sorun. Bu şekilde karşınızdaki kişi size açılıp, derdini paylaşabilir. Daha da önemlisi, sizi kaba biri olarak değil, kendisi için endişelenen biri olarak görür.

2- "VAY, TONLARCA KİLO KAYBETMİŞSİNİZ" Yine, iyi niyetle yapılmış bir yorum – hatta bu durumda bir iltifat – sizi eleştiriyormuş gibi gösteren bir etki yaratır. Birine çok fazla kilo kaybettiğini söylemek, eskiden şişman ya da çirkin göründüğünü söylüyorsunuz gibi anlaşılabilir. Bunun yerine şunu söyleyin: “Harika görünüyorsun.” Bu düzeltilmesi kolay bir ifade. Karşınızdaki kişinin eski görüntüsüyle şimdiki görüntüsünü karşılaştırmak yerine, sadece harika göründüğünü söyleyerek iltifat edin. Böylece geçmişi resimden çıkarmış olursunuz.

3- "ZATEN SEN ONUN İÇİN FAZLACA İYİYDİN" Birinin, ister kişisel ister profesyonel olsun, herhangi bir ilişkisindeki bağları zedelendiğinde, bu yorum karşınızdakinin kötü bir zevki olduğunu ve en başta yanlış bir seçim yaptığını ima eder. Bunun yerine şunu söyleyin: “Onun kaybı!” Bu, eleştiriye dair herhangi bir şey ima etmeden, karşınızdakine destek olmak istediğinizi ve iyimserliğinizi yansıtır.

4- "SEN HER ZAMAN... YA DA SEN ASLA..." Hiç kimse bir şeyi her zaman ya da asla yapmaz. İnsanlar kendilerini tek boyutlu görmezler, bu nedenle de onları bu şekilde tanımlama girişiminde bulunmamanız gerekir. Bu ifadeler insanların savunmaya geçmelerine ve kendilerini sizin mesajınıza kapatmalarına neden olur, ki bu da gerçekten kötü bir şeydir çünkü bu tür ifadeleri genellikle önemli bir şey konuşmak istediğiniz zaman kullanırsınız. Bunun yerine şunu söyleyin: Sadece karşınızdakinin yaptığının sizin için sorun yarattığını belirtin. Gerçeklere bağlı kalın. Eğer sorun, karşınızdakinin yaptığı şeyin sıklığıysa, her zaman için; “Bunu çok sık yapıyorsun gibi görünüyor,” ya da “Bunu fark edeceğim kadar sık yapıyorsun,” diyebilirsiniz.

5- "YAŞINA GÖRE HARİKA GÖRÜNÜYORSUN" Niteleyici olarak “yaşına göre” ifadesini kullanmak, her zaman küçümseyici ve kaba bir izlenim yaratır. Hiç kimse bir atlete göre akıllı olmak ya da ölmek üzere olan birine göre iyi durumda olmak istemez. İnsanlar sadece akıllı ve zinde olmak isterler. Bunun yerine şunu söyleyin: “Harika görünüyorsun.” Bu da düzeltilmesi kolay bir ifade. Samimi iltifatlar için niteleyici bir şey kullanmanıza gerek yoktur.

6- "DAHA ÖNCEDE SÖYLEDİĞİM GİBİ..." Hepimiz zaman zaman bir şeyleri unuturuz. Bu ifade, kulağa kendinizi tekrar etmek zorunda kaldığınız için hakarete uğramış gibi hissettiğiniz gibi gelebilir, ki bu da karşınızdaki (içten bir şekilde sizin bakış açınızı duymakla ilgilenen biri) için zor olabilir. Kendinizi tekrar etmek zorunda kaldığınız için hakarete uğradığınızı düşünmek için ya kendinizi güvensiz hissettiğinizi ya da herkesten daha iyi olduğunuzu düşündüğünüzü (ya da her ikisini birden!) ima eder. Bu ifadeyi kullanan kişilerden çok azı gerçekten bu şekilde hisseder. Bunun yerine şunu söyleyin: Daha önce söylediğiniz bir şeyi yeniden söylediğinizde, mesajınızı daha net ve ilgi çekici bir şekilde aktarmak için ne yapabileceğinize bakın. Bu şekilde söylediklerinizi hatırlayacaklardır.

7- "BOL ŞANS" Bu, biraz incelikli bir ifade. Birine şans dilediğinizde kesinlikle bu dünyanın sonunun geldiği anlamına gelmez ancak daha iyisini yapabilirsiniz çünkü bu ifade karşınızdakinin başarılı olmak için şansa ihtiyacı olduğunu ima eder. Bunun yerine şunu söyleyin: “Bunu yapmak için gereken özelliklere sahip olduğunu biliyorum.” Bu karşınızdakine şans dilemekten daha iyidir çünkü onun başarılı olmak için gerekli olan yeteneklere sahip olduğunu ima etmek, onun kendine güvenini fazlasıyla güçlendirir. Böylece ona şans dileyen herkesin içinde öne çıkacaksınız.

8- "SANA KALMIŞ" YA DA "NASIL İSTERSEN" Siz bu soruyla ilgilenmiyor olsanız bile, görüşünüz bu soruyu sorun için önemlidir (yoksa zaten en başında size bunu sormazdı). Bunun yerine şunu söyleyin: “Benim de bu konuda kesin bir fikrim yok ama burada değerlendirebileceğin bir kaç şey var…” Fikrinizi ilettiğiniz zaman (bunu bir taraf tutmadan yapsanız bile), bu soruyu soran insana önem verdiğinizi gösterir.

9- "ŞEY, BEN EN AZINDAN ASLA..." Bu ifade, dikkati sizin yaptığınız hatadan, karşınızdaki insanın eskiden, muhtemelen alakasız bir konuda yaptığı hataya (ki muhtemelen o ana kadar onu çoktan affetmeniz gerekiyordur) çevirmenin agresif bir yoludur. Bunun yerine şunu söyleyin: “Üzgünüm.” Hatanızı kabul etmek tartışmayı çok daha mantıklı, sakin bir noktaya taşımanın en iyi yoludur, böylece sorunları hallederek yoluna koyabilirsiniz. Suçunuzu kabul etmek, gerilimi önlemenin harika bir yoludur. Her şeyi bir araya toplayacak olursak Her gün yaptığımız sohbetler sırasında, fark yaratan bu küçük şeylerdir. Bu önerileri deneyin ve ne kadar pozitif cevaplar alacağınıza şaşıracaksınız.