EVLENMENİN YOKLUĞU (HÜKÜMSÜZLÜĞÜ)

Abone Ol

Taraflar arasında imzalanan evlilik akdinin kurucu unsurları bulunmaktadır. Kurucu unsurlar bulunmaz ise evlenmenin yokluğu söz konusu olur.

Evliliğin kurucu unsurlarının bulunmaması halinde evlenmenin yokluğundan bahsedilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta şudur; evliliğin mutlak ya da nisbi butlan ile sakatlanması hali ile iptali çok farklı durumlardır.

Yok, hiç ortaya çıkmamış, var olmamış anlamına gelmektedir. Evliliğin yok olması zaten başından beri bir evliliğin mevcut olmaması anlamına gelmektedir. Evlenme hiç gerçekleşmemiştir.

Yokluk durumunda evlilik zaten başından beri hiç olmamış sayılır.

Evliliğin yokluğu halinde mahkemeye dava açılmasına gerek yoktur. Zira bu sadece tespittir. Tespit edilmesi yeterlidir. Tespiti için de dava açılmasına ya da mahkemeye başvurulmasına gerek yoktur.

Evlenmenin yokluğu halleri nelerdir?

*Evliliğin ayrı cinsiyette olan kişiler arasında yapılmamış olması gerekir.

*Evlendirmenin evlendirmeye yetkili nikah memuru önünde yapılmamış olması gerekir.

*İki tarafın evlendirmeye yetkili nikah memuru önünde hazır bulunmaması gerekir.

Her ne kadar bazı ülkelerde aynı cinsten iki kişinin evlenmesi mümkün olsa da Türk Hukukunda aynı cinsten iki kişinin evlenebilmesi mümkün değildir.

Evlenme ancak ve ancak ayrı cinsten kişiler arasında mümkün olabilmektedir.

Eşlerden biri evlilik birliği devam ederken cinsiyetini değiştirmek istemişse ne olur?

Kanunda cinsiyet değiştirmenin şartı cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin evli olmamasıdır.

Cinsiyet değiştirmek evli olmayan kişiler için söz konusu olur. Evli olmayan kişiler şayet diğer şartları da taşır ise cinsiyet değiştirilebilirler.

Resmi nikah memuru önünde yapılan açıklama evlenme için geçerlidir. Ancak her ne kadar dinen geçerli olsa da imam önünde evlilik iradesini açıklamak evlilik akdinin kurulması için yeterli olmayacak ve evlilik resmiyet kazanamayacaktır.

Bazen haberlerde duymaktayız. Mizah amacıyla kişiler resmi nikah memuru önünde aslında gerçek iradeleri olarak EVET demek istedikleri halde şaka yapmak amacıyla HAYIR demektedir. Mizah amacıyla söylenilmiş olsa dahi bu durumun latifesi olmamaktadır.

Sonuç olarak evlenmenin gerçekleşebilmesi için ayrı cinsten kişiler olması gerekir. Resmi nikah memuru önünde irade beyanlarının açıklanmış olması gerekir. Resmi nikah töreni olmalıdır. Nikah törenine taraflar bizzat kendileri katılmalıdır. İrade beyanlarını kendileri açıklamalıdır. Temsilci aracılığı ile irade beyanı açıklanamaz.