EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ KAPSAMINDA ANNELERE MADDİ YARDIM YAPILACAK

Abone Ol
Merhabalar,

Geçen yazımda 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında çocukları canlı olarak doğan annelere yapılacak “doğum yardımı”ndan söz etmiştim. Bu yazımda ise Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen “evde çocuk bakımı projesi”nden bahsetmek istiyorum.

Evde çocuk bakımı projesi “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG OP)” kapsamında finanse edilen “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu (Evde Çocuk Bakımı Projesi)” olarak TRH1.3NANNY/P-04 sayılı sözleşmeye istinaden uygulamaya konulmuştur.

Bu Projenin Amacı Nedir?
Evde çocuk bakımı projesinin amacı çocuk sahibi olması nedeniyle işgücü piyasasından belirli bir süre ayrı ve uzak kalma riski taşıyan annelerin tekrar işgücüne dahil olması, evde yapılacak çocuk bakımıyla işgücüne katılımın kolaylaştırılması ve ev hizmetleri sektörü başta olmak üzere kadınların kayıt dışı istihdama teşvik edilmesidir.

Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilen ve 30 ay süre ile devam edecek olan bu proje kapsamında yaklaşık 5.000 kadının doğrudan destekleneceği tahmin edilmekte olup 5.000 kadının da çocuk bakıcısı olarak istihdam edilmeleri sebebiyle dolaylı olarak teşvik edileceği düşünülmektedir. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanan proje kapsamında Bursa İlinde 1750, İzmir İlinde 1750 ve Antalya İlinde 1500 olmak üzere ilk başvuran 5000 anneye gerekli şartları sağlaması halinde 24 aya kadar toplamda 38 milyon Avro üzerinde mali destek sağlanacaktır.

Proje Kapsamındaki Mali Destek Tutarı Ne kadar Olacak?
Projeden yararlanmaya hak kazanan annelere aylık 390 Avroya kadar mali destek verilecek olup 0-24 ay arası çocuk sahibi olan annelerden;

·         İlk kez işe başlayacak, işine geri dönecek veya kayıtsız çalıştırdığı çocuk bakıcısını kayıtlı hale getireceklere 24 ay süre ile aylık 300 Avro,

·         Çocuğuna tek başına bakan, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca onaylanmış (Milli Eğitim Bakanlığı veya İŞKUR onaylı / Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgesi de dahil) sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıranlara ise 24 aya kadar aylık 390 Avro tutarında mali destek verilecektir.
 
Projeden Yararlanma Şartları Nelerdir?
Bu proje kapsamında çalışmakta iken doğum sebebiyle çalışma hayatına ara veren annelerin, doğumdan sonra tekrar işe dönmeleri koşuluyla ve 0-24 ay aralığında çocuğu olması halinde bakıcı parası verilecek olup ilk pilot bölge olarak sadece Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanmaya başlayacaktır.

Bu proje kapsamından bakıcı parasından yararlanacak annelerin ilk kez iş hayatına girecek olması veya iş hayatına geri dönecek olan 5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında hizmet aktiyle çalışması gerekir.

Başvuru sahibi anneler için gerekli şartlar:

·         TC vatandaşı olmak,

·         Bursa, Antalya veya İzmir illerinden birinde ikamet ediyor olmak,

·         Analık izin süresini geçirmiş olmak,

·         Başvuru tarihi itibariyle 0-24 ay aralığında çocuğu olmak,

·         Brüt ücreti asgari ücretin brüt tutarının 2 katını aşmamak (2015 ilk 6 ay için 2.402-TL, ikinci 6 ay için 2.546-TL)

·         Çalıştırdığı çocuk bakıcısıyla arasında kendisi veya eşinin 1. Derecede, çocuk bakıcısı ile aynı evde oturuyorsa 3. Dereceye kadar (3.derece dahil) akrabalık ilişkisi bulunmamak,

·         Proje kapsamında çocuk bakıcısı olarak çalışmamak

·         En geç kesin kayıt tarih itibariyle SGK’a Ek-9 kapsamında sigorta kaydını yaptırmış olmak kaydıyla tam zamanlı çocuk bakıcısı istihdam etmek

Proje kapsamında çocuk bakıcısı için gerekli şartlar:

·         TC vatandaşı ve kadın olmak,

·         Bursa, Antalya veya İzmir illerinden birinde ikamet ediyor olmak,

·         Bakımını üstlendiği çocuğun anne veya babası ile 1.derece, ebeveyn ile aynı evde oturuyorsa 3. Dereceye kadar (3. Derece dahil) akrabalık ilişkisi bulunmamak,

·         Hizmet aktine tabi tam zamanlı sigortalı çalışan olmak,

·         En az ilkokul mezunu ve 18 yaşını tamamlamış olmak

Projeye Başvuru Nasıl Olacaktır?
Mali destekten yararlanmak isteyen anneler 25 Haziran 2015 tarihinde sabah 10.00’da SGK’nın web sayfası www.sgk.gov.tr ‘de açılacak olan linkten ön kayıt yaptırabilecektir. İlgili kişiler TC Kimlik numaraları ile giriş yaparak SGK internet sitesinde yer alan “ön kayıt kullanım klavuzu”nda belirtilen şekilde kayıtlarını oluşturmalıdır. İlgililerin kesin kayıtları ise ön kayıtların ardından verilen randevu tarih ve saatinde Bursa, Antalya ve İzmir SGK İL Müdürlüklerinde kurulacak olan başvuru masalarında yapılacaktır.

Mali Destek Ne Zaman ve Nasıl Ödenmeye Başlayacak?
Tüm şartları yerine getiren anneler için 2015 Temmuz ayı için mali destek ödenmeye başlayacak olup takip eden ayın 15’inde Proje Bilgi İşlem Programı tarafından oluşturulacak Nihai Ödeme Listelerine binaen Halk Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecektir (2015 Temmuz ayı için annelere yapılacak ilk ödeme 15 Eylül 2015 tarihinde yapılacaktır).

Kesin Kayıt Öncesi yapılması gereken İşlemler Nelerdir?
Ön kayıt sonrasında oluşturulan geçici kayıt listelerinde yer alan annelerin;

·         İlgili işyerlerinde çalıştıklarına ve brüt ücret tutarlarına ilişkin bilgileri içeren Kurumca hazırlanmış matbu formu işverenlerine doldurtup imzalatmaları,

·         Türkiye Halk Bankası nezdinde kendi adlarına TL ve Avro olmak üzere 2 adet vadesiz mevduat hesapları açtırmaları,

·         Çocuk bakıcısı adına aynı bankada TL vadesiz mevduat hesabı açtırmaları,

·         Açtırdığı TL hesabından çocuk bakıcısına yapacağı ücret ödemesine ilişkin banka taahhüt formunu doldurup imzalaması,
·         Başvuru ekindeki diğer belgeleri de tamamlaması gerekmektedir.  

Bu haftaki yazımda doğum yapan annelerin iş hayatına geri dönüşünü ya da ilk kez girişini kolaylaştırmak, kadınların işgücüne katılım oranlarını arttırmak, ev hizmetlerinde çalışan kadınların kayıtlı istihdamlarını arttırmak amacıyla SGK bünyesinde yürütülen “evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kadın istihdamının desteklenmesi projesi”ni anlatmaya çalıştım.  Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın, sağlıkla kalın…                                                                                              
                                                                                                               

Ülkü GÜLMEZ

SGK/SGM Müdür Yard.


(Bu köşe yazısı, sayın Ülkü GÜLMEZ tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)