Genel

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 21 Eylül 2024 Tarihli ve 32669 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

ENERJİ KAYNAKLARININ VE ENERJİNİN KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 27/10/2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmeliğin 2 nci maddesinde yer alan “eğitim” ibaresinden sonra gelmek üzere “, sınav” ibaresi eklenmiş, “projelerin desteklenmesine ve gönüllü anlaşma uygulamalarına” ibaresi “enerji verimliliği desteklerine” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç), (e), (f), (g), (i), (l), (m), (n), (o), (ee), (ii), (jj), (kk), (nn), (pp), (ss), (tt), (uu), (üü), (ççç), (ggg), (ııı), (jjj), (kkk) ve (ooo) bentleri yürürlükten kaldırılmış, (nnn) ve (ööö) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“nnn) Başvuru sahibi: Enerji verimliliği desteklerinden faydalanmak isteyen gerçek veya tüzel kişileri,”

“ööö) Proje sahibi: Enerji verimliliği projeleri desteklenme kararı verilen gerçek veya tüzel kişileri,”

“sss) Destek programı: Enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi ve enerji ve/veya karbon yoğunluğunun veya spesifik enerji tüketiminin azaltılması ile ilgili uygulamaların kapsamı, destekleme usulü, destek üst limiti ve oranı ile programlara ilişkin diğer esasları Bakanlık tarafından belirlenen ve yürütülen programları,

şşş) Karbon yoğunluğu: Birim ürün ve/veya alan veya benzeri başına salınan karbondioksit emisyonu miktarını,

ttt) Spesifik enerji tüketimi: Birim ürün ve/veya alan veya benzeri başına tüketilen enerji miktarını,”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “Ocak” ibaresi “Şubat” şeklinde, beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Bakanlık” ibaresi “Bakanlık veya yetkilendirilmiş kurum” şeklinde, onbirinci fıkrasında yer alan “Bakanlığa” ibaresi “Bakanlığa ve yetkilendirilmiş kuruma” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasına “organize sanayi bölgeleri ile endüstriyel işletmeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlar veya şirketler aracılığı ile” ibaresi eklenmiştir.

“i) İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüme katkı sağlamak amacıyla, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, alternatif yakıt kullanımı, hidrojen ve karbon yakalama, kullanım ve depolama gibi sıfır ve düşük sera gazı emisyonlu uygulama ve teknolojilerin kullanımı ve planlaması ile sürdürülebilirliğe yönelik döngüsel ekonomi, kaynak verimliliği, toplam ve birim ürün veya fayda başına karbondioksit salımlarının ve enerji verimliliği tedbirleri ile azaltılabilecek salım miktarlarının belirlenmesi, su ayak izi ve yaşam döngüsü analizi faaliyetlerinin yerine getirilmesi.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin dördüncü bölümünün başlığı “Eğitim, Sınav ve Sertifikalandırmalar” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Ölçme doğrulama uzmanı eğitimlerinde eğitici olabilmek için ölçme ve doğrulama sertifikasına sahip olma şartı aranır.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin beşinci bölümü başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“BEŞİNCİ BÖLÜM

Enerji Verimliliği Destekleri

Destek programları

MADDE 15- (1) Başvuru sahiplerine sağlanacak destekler, Bakanlık tarafından belirlenen destek programları çerçevesinde verilir. Destek programlarının değiştirilmesi, kaldırılması ve benzeri diğer işlemler Bakanlık tarafından gerçekleştirilir.

(2) Destek programları; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasına yönelik olarak kalkınma planları, orta vadeli programlar, Cumhurbaşkanlığı yıllık programları, diğer üst politika belgeleri ve Bakanlığın belirlediği politika, amaç ve hedefler dikkate alınarak hazırlanır.

Destek programlarının yürütülmesi

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik kapsamında destek programlarına ilişkin başvuru, değerlendirme, uygulama ve ödeme süreçleri ile ilgili diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan usul ve esaslar çerçevesinde yürütülür. Başvuru kriterleri ve/veya başvuru tarihleri Bakanlık internet sayfası üzerinden ilan edilir.

(2) Başvuru sahibi tarafından enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, ödenek imkanları göz önüne alınmak ve onbeşmilyon Türk lirasını geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde otuzu oranında desteklenir. Bu kapsamdaki destekler hibe veya faiz desteği şeklinde verilir.

(3) Enerji ve/veya karbon yoğunluğunu veya spesifik enerji tüketimini Bakanlığın belirlediği kriterler çerçevesinde azaltan başvuru sahiplerine, ödenek imkanları göz önüne alınmak ve onmilyon Türk lirasını geçmemek kaydıyla, kriterlerde belirlenen yıla ait enerji giderinin en fazla yüzde otuzu oranında destek ödemesi yapılır.

(4) İkinci ve üçüncü fıkrada yer alan destek bedelleri her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılır.

(5) Cari yıl içinde yapılacak destek ödemelerinde, önceki yıllardan kalan destek ödemeleri öncelikle ödenir. Ödemede gecikme olması durumunda herhangi bir hak ve faiz talebinde bulunulamaz.

(6) Herhangi bir destek programına başvuru yapılmış olması, Bakanlığı taahhüt altına sokmadığı gibi müracaat edene de bir hak kazandırmaz.

Desteklerin denetimi

MADDE 17- (1) Destek programlarına başvuranlar gerektiğinde yerinde denetime tabi tutulur. Denetimler, Bakanlık tarafından veya Bakanlığın usul ve esaslarda belirlediği şartları taşıyan tüzel kişiler tarafından yapılır.

(2) Tüzel kişiler tarafından yapılan denetimlerde hizmet bedelleri başvuru veya proje sahibi tarafından karşılanır. Hizmet bedeli haricinde başvuru veya proje sahibinden başka hiçbir ad altında ilave ücret talebinde bulunulamaz.

(3) Destek programlarına başvuranlar; kontrol, denetim ve inceleme ile görevlendirilmiş olanlara her türlü hesap, bilgi, belge ve kayıtları ibraz etmek, işlem, faaliyet ve ekipmanların fiili ve fiziki durumlarını göstermek, ölçüm şartlarını sağlamak, görevlerinin düzenli olarak yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak ve her türlü yardım ve kolaylığı sağlamak zorundadır. Söz konusu şartları sağlamayanlar ise destek programları kapsamından çıkarılır.

Enerji verimliliği desteklerine ilişkin diğer hükümler

MADDE 17/A- (1) Enerji verimliliği destekleri kapsamındaki başvurular, belgeler, bilgiler ve bildirimler yazılı ve/veya elektronik ortamda yapılır.

(2) Desteklerin uygulama sürecinde, görev alan kişilere sunulan bilgi ve belgeler, işin mahiyeti haricinde kullanılmaz, üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

(3) Desteklerin uygulama sürecinde, işletmenin devri, başka bir işletme ile birleşmesi ve nev’i değişikliği durumunda, bu husus Bakanlıkça değerlendirilerek, sürecin devamına veya sonlandırılmasına karar verilir.

(4) Desteklerin uygulanma sürecinde, mücbir sebep olarak kabul edilebilecek hallerin ortaya çıkması durumunda, bu mücbir sebep halleri sona erinceye kadar destek sürecinin durdurulması, devamı veya iptaline Bakanlık tarafından karar verilir.

(5) Beyan edilen bilgi ve belgelerin varlığı ile muhteviyatı itibarıyla doğruluğundan başvuru sahibi sorumludur. Kanun ve bu Yönetmelik ile uygulama usul ve esaslarında belirlenen hükümlere aykırı davranılması, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, 213 sayılı Kanunun 359 uncu maddesinde belirtilen şekilde sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması, yanlış ve yanıltıcı bilgi verilmesi veya desteklenme sürecine ilişkin iş ve işlemlerinde herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi halinde başvuru ve/veya proje sahibi destek kapsamından çıkarılır ve başvuru ve/veya proje sahibi iki yıl süre ile destek programlarına başvuru yapamaz. Yapılan destek ödemeleri 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre başvuru sahibinden geri alınır.

(6) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanılan veya yararlanmak üzere başvuruda bulunulan ekipmanlar için, destek programlarından yararlanmak üzere Bakanlığa müracaat edilemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, yararlanılan destekler başvuru ve/veya proje sahibinden 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre geri alınır.

(7) Yukarıdaki fıkralar kapsamında geri alınması gereken destek ödemelerinin, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranda hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi, Bakanlıkça başvuru ve/veya proje sahiplerine yapılacak tebligatlarla istenir. Bu süre içinde ödenmeyen alacaklar 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere Bakanlıkça başvuru ve/veya proje sahiplerinin bağlı olduğu vergi dairesine bildirilir.

(8) Destek ödemelerinde, döviz cinsinden yapılan harcamaların Türk lirası karşılığı, fatura tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından döviz kurunun belirlenmediği günlerde (resmî tatiller, hafta sonları ve yarım gün çalışılan) düzenlenen faturalarda, söz konusu günlerden önceki ilk iş günündeki döviz satış kuru) veya daha düşük ise fatura üzerinde yer alan kur üzerinden hesaplanır.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin altıncı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Endüstriyel işletmelerin ENVER etiketi alabilmesi için 15 inci madde kapsamındaki enerji verimliliği desteklerinden yararlanmış olması şarttır.” 

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan “çalışanları arasından” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Kurulu gücü yirmi megavat ve üzeri olan termik ve jeotermal santraller ile atık yakma tesisleri dâhil biyokütle santralleri, atık ısıların öncelikle binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanımının yanı sıra sanayi, tarımsal üretim, su ürünleri yetiştiriciliği, soğuk hava depoları ve tatlı su üretimi gibi sektörlerde de değerlendirilmesine yönelik sanayi ve bina ve hizmetler sektörlerinde yetkilendirilmiş şirketlere etüt yaptırır veya geçmişe dönük en az üç ay tam zamanlı ve sigortalı çalışanları arasında sanayi ve bina etüt-proje sertifikasına sahip personel bulunması durumunda etüdü kendi yapar. Bu etütler Bakanlığın yayınladığı formata uygun olarak hazırlanır ve etüdün yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa iletilir. Bakanlık, etüt raporlarını değerlendirir ve uygun değerlendirilmeyen etüt raporlarının veya etüdün yenilenmesini isteyebilir.

(3) Belediyeler ve/veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mevcut santralden merkezi veya bölgesel ısıtma yapılan bölgelerde uygulamanın genişletilmesine ve yeni toplu konut alanlarını yerleşime açarken merkezi veya bölgesel ısıtma ve soğutma yapılabilecek bölgelere öncelik verir ve ısı dağıtımı altyapısı planları dahil bu amaçla gerekli tedbirleri alır.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “eğitim” ibaresinden sonra gelmek üzere “, sınav” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3- (1) 2/5/2024 tarihinden önce başvurusu yapılmış olan verimlilik artırıcı proje ve gönüllü anlaşmalar için ödenecek destek tutarı, başvurunun yapıldığı tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre hesaplanır.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin geçici 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla etüt zorunluluğu getirilen termik, jeotermal ve atık yakma tesisleri dâhil biyokütle santralleri en geç iki yıl içerisinde enerji etütlerini tamamlar.”

MADDE 16- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.