Domain tescil şirketleri, internet alan adı kayıt işlemlerini yöneten şirketlerdir. Alan adı kayıt şirketleri, kendi TLD'leri içinde kayıtlı adların veri tabanını korumaktan ve alan adlarını ad sunucularına devretmekten sorumludur. Bir web tarayıcısına bir alan adı girildiğinde, alan adı sunucusu (DNS) adı bir IP adresine çevirir ve tarayıcıyı o bilgisayara yönlendirir.
Peki bir alan adı kaydetmeden önce göz önünde bulundurmanız gerekenler nelerdir?
1. Maliyete Dikkat Edin
Domain tescil firmaları, alan adı kaydetmek isteyen kullanıcıların ilgisini çekmek için cazip bir fiyat göstermeyi sever. Bu onların pazarlama taktiğidir ve birçok sağlayıcı tarafından yaygın olarak kullanılır. Ancak çoğu zaman, gösterilen düşük fiyat yalnızca ilk yıl kayıt ücreti içindir. Yıllık yenilemenin gerçek ve gizli maliyeti genellikle çok daha yüksektir ve düşük fiyattan etkilenen birçok kullanıcı kayıt olmak için acele eder, ancak daha sonra yenileme maliyetindeki keskin artışı görür. Bu yüzden çok dikkatli olmanız ve alan adının gerçek kayıt maliyetini ve yıllık yenileme maliyetini kontrol etmeniz gerekir.
2. Gizli Ücretlere Dikkat Edin
Kayıt ücreti dikkate alınması gereken bir faktördür, ancak gizli ücretler de öyledir. Bazı sağlayıcılar, çoğu kullanıcının "Şartlar ve Koşulları" okumamasından faydalanarak bu ekstra ücretleri de hizmetinize ekler. Gizli ücretler, özellikle aşağıdaki senaryolar için olmak üzere birçok şeyi içerebilir:
- Kullanıcının aslında ihtiyaç duymayabileceği alan adları veya hizmetler için "üst satış" ve "çapraz satış". Bu, kullanıcının seçtiği .COM alan adı için diğer alan adı uzantılarının otomatik olarak seçilmesini içerir.
- "Transfer-out" ücretleri. Bazı sağlayıcılar, alan adı sahibi, alan adını başka bir sağlayıcıya aktarmaya karar verirse, gizli bir işlem ücreti talep eder. Bu ICANN politikasına aykırıdır, böyle bir durumla karşılaşırsanız, sağlayıcıyı ICANN'e bildirdiğinizden emin olmanız gerekir.
- "WHOIS veya RDAP" ücretleri. Bazı etik olmayan sağlayıcılar WHOIS veya RDAP bilgilerinin işlenmesi için de ekstra ücret talep eder. Örneğin, alan adı sahibi WHOIS veri tabanındaki e-posta adresini güncellemek isterse, etik olmayan bir sağlayıcı bunu yapmak için kendisinden ücret talep eder.
Gizli ücretlerin sadece yukarıdaki listedekilerle sınırlı olmadığını, aynı zamanda bazıları anlaşılamayacak kadar saçma olan diğer birçok şüpheli ücreti de içerebileceğini unutmayın. Bu tür sağlayıcılara karşı her zaman dikkatli olun.
3. WHOIS Gizliliği
Her alan adı sahibinin bilgileri halka açık bir veri tabanı olan WHOIS'e kaydedilir. Bu bilgiler alan adı sahibinin tam adını, e-posta adresini, telefon numarasını, adresini ve daha fazlasını içerebilir. Bu bilgilere, WHOIS'de alan adı araması yapılarak kolayca erişilebilir. Bu bilgiler oldukça gizlidir. Bu nedenle iyi itibarlı kayıt şirketlerinin çoğu WHOIS gizlilik korumasını ücretsiz olarak sunar. Ayrıca gizlilik ayarlarınızı ücretsiz olarak kolayca değiştirmenize olanak tanır. Bu noktada WHOIS gizliliği için sizden ücret talep eden sağlayıcılardan uzak durduğunuzdan emin olmanız gerekir.
4. Veri Koruma
Bazı sağlayıcılar düzgün bir WHOIS gizlilik hizmeti sunmayarak alan adı sahibinin bilgilerini koruyamaz, bu da alan adı sahibinin verilerinin bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar tarafından istismara açık hale gelmesine neden olur.
Bazen, bir alan adı şirketi, kendilerine bir alan adı kaydettirdiğinizde, sahip oldukları verilerden yararlanarak durumu daha da kötüleştirebilir. Alan adı sahiplerini "gizlilik hizmetleri" için prim ödemeye zorlamakla kalmaz, aynı zamanda alan adı sahibinin verilerini pazarlama şirketleri gibi üçüncü taraflara kâr amacıyla satabilir.
5. Çok Yıllı Kayıt Paketi
Daha ucuz olduğu için çok yıllı bir alan adı kaydettiriyorsanız, kayıt ücretini ödedikten sonra kayıt yıllarınızı onayladığınızdan emin olun. Bazı sağlayıcılar görünürde çok yıllı planlar sunar, ancak kullanıcıdan 1 yıl sonra tekrar ücret ister. Daha sonra, müşteriyi uzaklaştıracak kadar kötü müşteri hizmeti sundukları garip bir durum ortaya çıkabilir.
6. Alan adı yenileme prosedüründen emin olun
Her alan adının bir son kullanma tarihi vardır. Alan adı sahibi, söz konusu tarihten sonra alan adının mülkiyetini elinde tutmak istiyorsa, mutlaka yenilemesi gerekir. Bu noktada sizin göreviniz, sağlayıcının alan adı yenileme prosedürünün açık, kolay ve şeffaf olduğundan emin olmaktır. Kayıt şirketinin alan adını otomatik olarak yenilemeniz için kolay seçenekler sunup sunmadıklarını veya alan adını manuel olarak yenilemeniz için zamanında bildirimler sağlayıp sağlamadıklarını ya da yenilemeyi iptal etmek için kolay bir süreç sunup sunmadıklarını göz önünde bulundurmanız gerekir.
7. Müşteri destek deneyimi
Bir alan adı kaydı yaptığınızda, alan adı kayıt kuruluşu tarafından sağlanan müşteri destek deneyimini de dikkate alın. Bu noktada bazı sağlayıcılarda size yardımcı olacak kimse olmayacağını bilmeniz gerekir. Sağlayıcının müşteri destek hizmeti çok zayıfsa, bu gerçekten yaşayabileceğiniz en kötü deneyimdir.
Özetle, herhangi bir sağlayıcıya bir alan adı kaydetmeden önce göz önünde bulundurmanız gerekenler yukarıdaki şekildedir.