Çin Tuzu (E-621 Monosodyum Glutamat) Uyuşturucu Madde Midir? Yasaklanmalı Mıdır?

Abone Ol

Sodyum glutamat veya MSG olarak da bilinen monosodyum glutamat; doğal olarak en fazla ortaya çıkan esansiyel olmayan amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur. Gıda etiketlerinde E-621 olarak belirtilir.

Uzmanlar, Çin Tuzunun, beyni etkileyerek, alışkanlık ve bağımlılık yaptığını, içine katıldığı yiyeceklere yoğun bir lezzet katarak, doyma hissini ortadan kaldırdığını ve bu nedenle, daha çok yeme arzusu yarattığını belirtiyorlar.

Çin Restoranı Sendromu olarak da bilinen rahatsızlığa yol açtığı ifade edilmiştir.

Tatlı, ekşi, tuzlu ve acının birbirine geçtiği yeni bir tat olan “Umami” tadını veren bu madde, 5. tat olarak da bilinmektedir.

Çin Tuzu Katkılı Bazı Gıda Maddeleri;

-Hamburger

-Salam

-Sosis

-Cips

-Kraker

-Patates kızartması

-Et döner

-Tavuk döner

-Balık ızgara

-Et ve tavuk bulyon

-Hazır çorbalar

Ve daha binlerce hazır gıdada kullanılmaktadır.

Uzmanlar Tarafından Yol Açtığı Söylenen Bazı Hastalıklar;

-Alzheimer

-Parkinson

-Diyabet

-Obezite

-Görme bozuklukları

-Öğrenme bozuklukları

-Alerji

-Baş ağrısı vb. hastalıklar

Hukuki Değerlendirme

Gıda uzmanlarına göre, Çin Tuzu olarak da bilinen E-621 Monosodyum Glutamat maddesi, beyni etkileyen, alışkanlık ve bağımlılık yapan bir maddedir.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu

Madde 188-

Madde Gerekçesi

Bu maddede, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin imal ve ticareti suçuna ilişkin hükümler düzenlenmiştir. Burada uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin nelerden ibaret bulunduğu tanımlanmadığı gibi, bunların teker teker gösterilmesi yoluna da gidilmemiştir. Bunun nedeni, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ve aynı etkiyi yapan ilâç ve sentetiklerin kötüye kullanılmalarının yaptırım altına alınarak güçlü bir sosyal savunma­nın sağlanmasıdır. Böylece, psikotrop madde olarak, uyuşturucu veya uya­rıcı etkisi yapan ve kişilerde bağımlılık meydana getiren bütün maddelerin, bu suçun konusunu oluşturacağı kabul edilmiştir.

“Psikotrop” Madde Nedir? Çin Tuzu “Psikotrop” Madde Midir?

Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu ilaçlar eğlence amaçlı olarak bilerek bilinç düzeyini değiştirmek, entojen olarak ritüel ve spiritüel amaçlı, zihni incelemek amaçlı ya da tedavi amaçlı ilaç olarak kullanılabilir.

Psikotrop maddeler bilinç düzeyinde ve ruh hâlinde, kullanıcının zevkli bulacağı (örn. öfori) ya da farkındalığı artıracağı değişiklikler yaratabileceğinden birçok psikotrop madde risklerine ve olumsuz sonuçlarına rağmen aşırı derecede kullanılmaktadır. Bazı maddelerin sürekli kullanılması nedeniyle fiziksel bağımlılık oluşabilir. Bu bağımlılıktan kurtulmak için psikoterapi, destek grupları ve hatta diğer psikotrop maddelerin kullanımını içeren bir dizi rehabilitasyon gerekir.

Bu aşırı kullanma ve bağımlılık potansiyeli nedeniyle ilaç kullanımının etiği süregelen bir felsefi tartışma konusudur. Dünya üzerinde birçok hükûmet ilaç üretimi ve satışları üzerine sınırlamalar getirerek aşırı kullanma ve bağımlılığı azaltmaya çalışmaktadır.

Sonuç

Gıda uzmanlarının görüşleri ve halk sağlığı dikkate alınarak, Çin Tuzu olarak bilinen maddenin, Türk Gıda Kodeksi ve diğer yasal mevzuat çerçevesinde, Psikotrop madde olarak kabul edilmesi halinde, “Kullanımının Yasaklanması” gerektiğini düşünüyoruz.

KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Monosodyum_glutamat

https://www.ntv.com.tr/saglik/cin-tuzu-nedir-cin-tuzunun-zararlari-nelerdir-cin-tuzu-neden-yasaklanmali,nucyuQviM0mfv5mmcmS1iA#:~:text=Bir%20t%C3%BCr%20g%C4%B1da%20katk%C4%B1%20maddesi,i%C3%A7in%20%C3%87in%20tuzu%20olarak%20an%C4%B1l%C4%B1yor.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Psikotrop_madde