Genel

Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 29 Ağustos 2024 Tarihli ve 32647 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığından:

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ YÖNETMELİĞİNDE  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 27/5/2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ıı) Dosya kabul görevlisi: ÇKS’ye kayıt olmak ve/veya kayıtlarını güncellemek üzere müracaat eden çiftçilerin başvuru evrakının ilgili mevzuat hükümlerine göre kontrolünü yapan ve kabul eden personeli,

ii) Planlı Üretim Bildirim Formu: EK-8’de yer alan belgeyi,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Çiftçi Kayıt Sistemine veri girişi ve dosya kabulü yapmak üzere, yapılacak iş birliği protokolü kapsamında, süresi, uygulanacak iller ile görev ve sorumlulukları Bakanlıkça belirlenmek üzere, Bakanlıkça yetkilendirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları hizmetlerinden yararlanılabilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 “(2) Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 1 Eylül tarihinde başlar ve 31 Aralık tarihinde sona erer. 31 Aralık tarihinden sonra edinilen veya kiralanan tarım arazilerine ilişkin ÇKS başvuruları üretim yılının 30 Haziran tarihine kadar (30 Haziran dahil) alınır ve bu tarihten sonra ÇKS’ye yeni bir çiftçi veya arazi kaydı yapılmaz. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Mart ile 15 Nisan tarihleri arasında yapabilirler. Bunun yanı sıra birinci üretim için ÇKS başvurusu bulunan çiftçiler, üretim yılına ait sonraki ürün (ikinci, üçüncü) ekim/dikimlerine ilişkin beyanlarını, üretim yılının 30 Haziran tarihine kadar (30 Haziran dahil) yapabilirler. Bu fıkradaki tarihlerin resmî tatil ve hafta sonuna rastlaması durumunda başvuru süresi ilk mesai günü sonuna kadar devam eder.”

“(11) EK-1 Çiftçi Kayıt Formunun “B-Arazi Bilgileri” bölümünde yer alan arazi sulama durumuna ilişkin “Kuru” olarak beyan edilen parsellerin “Sulu” olarak değiştirilmesi veya kayıt edilmesi halinde, yetkili kurum/kuruluşlardan alınan sulama durumunu gösteren belge istenir. Belgenin temin edilememesi durumunda tespit komisyonu marifeti ile arazinin sulama durumu belirlenir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin onuncu fıkrasında yer alan “Mart ayı içerisinde” ibaresi “15-30 Temmuz tarihleri arasında” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(12) Taahhütname ile başvurulan arazilerin tüm hissedar alanlarının beyan edilmesi durumunda, EK-5’te yer alan Taahhütnamede ilgili bölüm işaretlenir. Bu durumlarda Taahhütnamedeki hissedar bilgileri yazılmaz.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“c) Başvuruların alınması sırasında, 14/9/2023 tarihli ve 32309 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik kapsamında, beyan edilen üretim bilgilerini incelemek, uygun olmayan üretim beyanları ile ilgili çiftçileri bilgilendirmek ve çiftçinin üretim planlamasına uygun olmayan ürünü beyan etmesi durumunda EK-8’de yer alan Planlı Üretim Bildirim Formunu düzenleyerek başvurusunu almak.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin EK-1’ine ekteki form eklenmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin EK-5’i ekteki şekilde değiştirilmiş ve aynı Yönetmeliğe ekteki EK-8 eklenmiştir.

MADDE 8- Bu Yönetmelik 1/9/2024 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız