Türkiye’nin Başkenti Ankara, Ankara’nın Başkenti Kızılay’ın genel görünümü, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasal karmaşayı ve imar felaketini yansıtan küçük ölçek bir harita gibi ortada duruyor.
TARİHİ KIZILAY BİNASI
Ankara’nın en merkezi noktası olan Kızılay Bölgesine bu adın verilmesinin nedeni Kızılay Genel Müdürlüğü binasının burada bulunması idi. Geniş bir bahçe içinde yer alan bu bina, tarihi niteliği nedeni ile Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korunması gerekli eski eser olarak tescil edilmiş iken, ansızın alınan bir kararla tarihi eser niteliği kaldırılarak 1980 yılında yıkılmaya başlanmıştır. Yapımına Kızılay tarafından başlanan binanın yap-işlet-devret formülüyle verildiği Beğendik firması ile binanın yapımına kredi veren İş Bankası arasında senelerce mahkemesi süren yapı yaklaşık olarak 20 seneden beri boş olarak durmakta ve tehlike arzetmektedir. Kaldı ki yapı şekli itibariyle Ankara mimarisine uymadığı gibi, burada bulunan geniş yeşil alan da yok edilmiştir. Bu sorumsuzluğun, sorumlusu da bulunamamıştır.
TERKEDİLEN GÖKDELEN
Ankara’nın ikinci utanç manzarası, aynı kavşakta bulunan ve gökdelen olarak tanınan binada yaşanmaktadır. Kızılay binası karşısında bulunan bu yerde; Ankara’nın üçüncü planını yapan meşhur Raşit Uybadin’in evi-köşkü bulunmakta idi ki bu eve Atatürk’de çeşitli kereler misafir olmuştur. Bu yerin arsası; İzmir'in en eski fabrikası Yağ Sanayi Türk A.Ş'nin ortaklarından Alis Baki tarafından, 1985 yılında ölümünden önce Kızılay'a bağışladığı hisselerinden oluşmuş, çeşitli kusur ve ihmaller sonucu bu yerdeki Kızılay’ın hisseleri azalmış ve değer kaybetmiş, fabrika arazisi gökdelen projesi için satılınca "Yetim hakkı" tartışmaları başlamıştır. Tarihi Uybadin köşkünün yıkılması ve arsasının yok edilmesiyle yerine, gene çeşitli davalardan sonra 1959 ile 1965 yılları arasında Gökdelen olarak bilinen Emek İşhanı yapılmıştır. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’ne ait olan bina 2006 yılında özelleştirilerek bir işadamına satılmıştır. Bütün kiracıları ve içi boşaltılan enkaz şeklindeki bina otel olacağı günü veya yeni kaderini beklemektedir. En merkezi yerdeki bu arsa ve binaların yaşadığı felakete “Kızılay” isminin karışmış olması ve en büyük zararı Kızılay’ın görmüş olması da ilgi çekicidir. Kavşağın tam karşısında bulunan koskoca SSK Binası da, boşaltıldıktan sonra tinercilerin merkezi olma durumundadır.
GÜVEN PARK VE ANITI
Aynı bölgede ve aynı kavşakta bulunan, gövdesinde “Türk, Öğün, Çalış, Güven” ibaresini taşıyan Güvenpark Anıtı, yapımı 1935 de tamamlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesel anıtlarından biridir. Yapıldığı zaman ve uzun yıllar, Bakanlıklar’a kadar uzanan geniş bahçesi zamanla işgale uğramış, son senelerde ise ek bakanlık binalarının, dolmuş ve otobüslerin işgaline uğramış durumdadır. Bu işgalin sonrası da meçhuldür.
DÖNÜŞÜ OLMAYAN KAVŞAK
Bölgenin bir diğer talihsizliği de, sola ve sağa dönüşün yasaklandığı dünyadaki ilk ve tek kavşağın burada bulunmasıdır. Bütün dünyada kavşaklar dönüş için yapılırken, dönüşün yasak olduğu ilk ve tek kavşak gene bu bölgede, Kızılay’da bulunmaktadır. Bu yönü itibariyle bölge, Guiness Rekorlar kitabına girmeye adaydır.
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ
Atatürk ilke ve devrimlerine yöneltilen tehditten, Atatürk’ün eserleri de nasibini almaktadır. Çorak ve bataklık bir arazinin ıslah edilmesiyle 1937 yılına kadar bizzat Atatürk’ün eliyle işletilen, daha sonra Hazine’ye devredilen, modern tarım ve sanayi tekniklerinin uygulandığı tarım arazilerini kapsayan, içinde sandalla gezilen ve yüzülebilen Karadeniz ve Marmara Denizinin aynısını yansıtan havuzların bulunduğu binlerce dekarlık bu yer de yağmalanmıştır ve yağmalanmasına devam edilmektedir.
BU UTANÇ İZLERİ SİLİNMELİDİR.
Kızılay semtine bakıp Ankara’nın, Ankara’ya bakıp Türkiye’nin fotroğrafını çekmek mümkündür. Gölcük, Yalova, Van depreminde yaşananlara şaşmamak gerekir. Aynı “fay hattı” sosyal ve siyasi yaşantının yanında Başkent Ankara’yı da vurmuştur.
Av.A.Erdem Akyüz
Hukukun Egemenliği Derneği
Genel Başkanı
(Bu köşe yazısı, sayın Av. Erdem AKYÜZ tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)