MESLEKİ HUKUK

Baro başkanları Ankara’ya yürüyor

Abone Ol

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, sabah saatlerinde yürüyüş için Kartal’da bulunan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’na geldi. Yürüyüş öncesi basın açıklaması yapan Durakoğlu, “Mesleğimizin çok ciddi sorunları var. Bu teklif geri çekilmeli. Siyasal iktidarın hiç bir tavır göstermemesi nedeniyle yapabileceğimiz hiç bir şey kalmamıştı” dedi. Türkiye’de ilk kez 80 baro bir tavır koymak suretiyle bu değişikliklere karşı olduklarını ifade eden  Durakoğlu, “Biz bu ülkenin 80 barosu olarak çok zor bir araya gelebiliyoruz. Ama ilk kez böyle bir konumda bir araya gelebilmeyi başardık” diye konuştu. Türkiye’nin dört bir yanında baro başkanlarının Ankara’ya doğru yürüdüğünü kaydeden Durakoğlu, şöyle devam etti: 

“Avukatlık yasa tasarısında yapılması düşünülen değişiklik, aslında sadece avukatları ya da baroları ilgilendiren bir değişiklik değildir. Birden fazla baronun getirilmesine ilişkin tasarım açık bir biçimde halkın hak arama özgürlüğüne getirilmiş bir sınırlamadır.” 

Açıklamanın ardından Duraoğlu ile İstanbul Barosu’na kayıtlı avukatlar, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odabı,  İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal 300 metre birlikte yürüdü. Ardından, grup Durakoğlu’nu alkışlarla uğurladı. 

Durakoğlu, “Yolun bundan sonrasını tek başıma yürüyeceğim. Bugün (dün) Çayırovaya kadar planlıyorum. Beni uğurlamaya geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum” diyerek, kendisine eşlik edenlerden ayrıldı. Maske ve sosyal mesafeye dikkat ederek yürüyüşüne başlayan Durakoğlu’na kolluk kuvvetleri eşlik etti. Bazı avukatlar ise araç ile Durakoğlu'nu takip etti. Yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından 15 dakika mola veren Durakoğlu Pendik çıkışına kadar yürüdü. Ardından Durakoğlu yoluna araç ile devam etti.

"SAVUNMA SAHİPSİZ DEĞİLDİR"

İzmir Barosu'nun, Ankara’ya başlattığı yürüyüşün İzmir etabı İzmir Adliyesi C Blok önünde başladı. “Savunma savunmasız değildir” yazılı pankart arkasında toplanan avukatlar, İzmir Tabip Odası, KESK, İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin temsilcileri de destek verdi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, avukatların meslek örgütü olan barolara yönelik bir saldırıyla karşı karşıya kalınan bir sürecin yaşandığını ifade ederek, “Bir ihanet projesiyle, bölme, parçalama, ele geçirme projesiyle karşı karşıyayız” dedi. Yücel, “Suskunluğumuz, sesimiz olmadığı şeklinde algılanmasın. Söyleyeceklerimiz var. Yola çıkmaya, mücadele etmeye hazırız. Bu teslimiyet projesini kabul etmediğimizi, asla kabullenmeyeceğimizi ve meslek örgütlerimizin ele geçirilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha duyurmaya gidiyoruz” diye konuştu. Baro başkanları, 22 Haziran 2020 Pazartesi günü ise toplu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yürüyerek yapılmak istenen değişiklik çalışmalarını protesto edecekler. 

AMASYA BAROSU DA YÜRÜYÜŞTE

Amasya Baro Başkanı Av. A. Melik Derindere ve Yönetim Kurulu üyeleri, avukat meslektaşları “savunma yürüyüşü” eylemine Amasya Adliyesi önünden başladı. Amasya Baro Başkanı Avukat Melik Derindere, yürüyüşün baroların seçim sistemlerini ve yapılarını değiştirmeye yönelik yasa değişikliğine karşı bir eylemsel faaliyet olduğunu belirterek “Amacımız böyle bir yasanın gelmemesidir. Getirilmek istenen çoklu barodur. Her siyasi görüşten baro kurulabilecektir. Bu barolar üzerinden yargının siyasallaşması anlamına gelmektedir. Yargı siyasallaşırsa, yargıya güven zaten ortadan kalkacaktır, çok az olan güvende ortadan kalkacaktır” dedi.

YAĞMURA RAĞMEN YÜRÜDÜLER

Yalova Baro Başkanı Fedayi Doğruyol Ankara’ya yürümeye başladı. Doğruyol’a baroya bağlı avukatlar da destek verdi. Ellerinde taşıdıkları dövizlerle yola çıkan Doğruyol ve avukatlar yağmura yakalandı. Sağanak yağış altında slogan atarak yürüyen avukatlar bir süre sonra yürüyüşü sonlandırmak zorunda kaldı.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da Mersin Adliyesi önünden yürüyüşü başlattı. Yürüyüşe avukatlar, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri destek verdi. Yürüyüşe başlamadan önce bir açıklama yapan Yeşilboğaz, “80 baro olarak düzenlemiş olduğumuz ilk eylemimizi başlatıyoruz. İlk eylemimiz Ankara'ya yürümek, Meclis'e ve Anıtkabir'e ziyaret olacaktır. 

1 Haziran'daki sonuç bildirgemizde açıkladığımız üzere, demokratik hak arama yollarını kullanmaya başlıyoruz. Sesimizin duyulmasını istedik. 80 barodan başkanlarımız kendi illerinden yürüyüş başlattı" dedi. 

Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir ise yürüyüşe başlamadan önce adliye önünde toplanan avukatlarla birlikte açıklama yaptı. Candemir “Ümit ediyorum sesimizi duyarlar” diye konuştu. Açıklamanın ardından Candemir, kendisine eşlik eden 8 kişi ile birlikte yürüyüşe başladı.

BAROLAR ANKARA'YA YÜRÜYÜŞ BAŞLATTI

Siyasi iradenin, baroların yapısının ve seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik yasa teklifine tepki gösteren Mersin Barosu ile birlikte 80 baro, müzakere sürecinden sonuç alınamadığını belirterek Ankara’ya eş zamanlı yürüyüş başlattı.  Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Adliyesi önünden başladığı yürüyüşüne, Tarsus ve Pozantı’da devam edecek. Sembolik olarak günlük 20 kilometrelik yürüyüşün ardından yola araçla devam edecek. 80 baro başkanının 21 Haziran Pazar günü Ankara’da olması bekleniyor. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz konuşmasında, “Bize demokratik yolları kullanmaktan başka bir yol kalmadı. Umarım sesimizi tüm Türkiye’nin duyduğu gibi, tüm dünyanın duyduğu gibi, siyasi iktidar da duyar ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına cevap verir. Bu yürüyüş bizim bir başlangıcımızdır” dedi.

“BİZE DEMOKRATİK YOLLARI KULLANMAKTAN BAŞKA BİR YOL KALMADI”

Savunma yürüyüşüne Mersin Adliyesi önünden başlayan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’a CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Alpay Antmen ile Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar da katılarak destek verdi. Burada konuşma yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ilk eylemi başlattıklarını belirterek, “İlk eylemimiz Ankara’ya, Meclis’e ve Anıtkabir’e yürümek olacaktır. 80 baro, 19 Mayıs ve 1 Haziran’da yayımladığımız baro başkanları bildirgesinde siyasi iktidardan sadece bir şey talep ettik: Sağlıksız bir süreçte başlatılan ve baroların muhatap alınmadığı bir yasa düzenlemesi asla sağlıklı olmayacaktır ve kabul edilmeyecektir dedik. Bu tasarıyı geri çekin, mesleğimizin tüm sorunlarını masaya yatıralım dedik. Bizim derdimiz seçim değil, geçim dedik, adalet dedik, hukuk dedik. Ancak bunların hiçbirine cevap verilmedi. Muhatap alınmadı. 1 Haziran’daki sonuç bildirgemizde açıklamadığımız gibi demokratik hak arama yollarına başlıyoruz. Sesimizin gerçekten duyulmasını istedik. Yargının güven endeksinin diplere vurduğu, toplumun yargıya inancının kabul görmediği bir düzende, baroları savunmayı güçsüzleştirerek yargıya bir darbe daha vuruyorsunuz dedik. Gelin yargıyı hep birlikte, savunma ile birlikte güçlendirelim, halkın hak arama özgürlüğüne engel olmayalım dedik. Ancak bu taleplerimiz bugüne kadar kabul görmedi. Bize demokratik yolları kullanmaktan başka bir yol kalmadı.

“BU YÜRÜYÜŞ BİZİM BAŞLANGICIMIZ”

80 barodan meslektaşlarımız kendi illerinden yürüyüş başlattılar. Sembolik olarak günlük 10, 20 km. yürüyeceğiz.  Pazar günü Ankara’da buluşacağız. Sadece başkanlar olarak yürüyoruz. Katılmak isteyen arkadaşlarımız Ankara girişinde bize katılabilir. Umarım sesimizi tüm Türkiye’nin duyduğu gibi, tüm dünyanın duyduğu gibi, siyasi iktidar da duyar ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına cevap verir. Bu yürüyüş bizim bir başlangıcımızdır” ifadesini kullandı. 
Daha sonra konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır “Barolarımızın, özellikle Mersin Barosu’nun arkasındayız. Yaptıkları her açıklama onurumuzdur” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise, “AKP hiç kimse sesini çıkarmasın diyor. Ama değil çoklu, onlu baro da yapsalar ne barolar, ne avukatlar, ne savunma susmayacak” diye konuştu.

Daha sonra avukatlar, “Barolar özgürdür özgür kalacak”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı eşliğinde, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’ı uğurladı.

 

Eskişehir Baro Başkanı Ankara’ya yürüyor

Her ilde birden fazla baro kurulması, baroların seçim sisteminin değiştirilmesi, Avukatlara ilişkin kanunun 76. ve 95. maddelerindeki hak ve yetkilerinin sınırlandırılmasına yönelik AKP iktidarı tarafından yapılmak istenen düzenlemeye baroların tepkisi büyüyor. Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz’de, iktidarın baroların yapısını değiştirme girişimine karşı Eskişehir’den Ankara’ya yürüyüşe geçti. 

Baroların büyük çoğunluğunun protesto ettiği ‘baroların yapısını değiştirme girişimi’ne karşı birçok baro başkanı Ankara’ya yürüyor. Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz’de Eskişehir il sınırına gelerek bu noktadan Ankara’ya doğru yürüyüşe başladı.

BAROLARI DA SUSTURACAKLAR

Konuya ilişkin açıklama da yapan Elagöz, iktidara sert sözlerle yüklendi ve “FETÖ’nün yapamadığını iktidar yapmaya çalışıyor” dedi. Elagöz, şunları ifade etti: “Ülkemizde artık tuz kokmuştur. İktidarla yaptığımız görüşmelerden sonuç alamayınca, yürümek zorunda kaldık. Demokratik protesto hakkımızı kullanıyoruz. Barolar susturulmak, parçalanmak ve itibarsızlaştırılmak isteniyor. Baroların yapısının değiştirilmesi, geçmiş yıllarda Fetö’nün devlet içinde en güçlü olduğu dönemde gündeme getirilmiş ancak başarılı olunamamıştı. Fetö’nün yapamadığını iktidar yapmaya çalışıyor bugün. Eğer barolar susturulursa bu ülkede konuşacak güçlü kurum kalmayacak. Özellikle ayaklarım ve bacaklarımda sağlık sorunlarım olmasına rağmen gücüm yettiğince yürüyeceğim. Çünkü artık sabır taşı çatladı. Süreç 3 gün sürecek. İktidar eylemimize kulak vermeli ve bu yanlış girişimi sona erdirmeli. Çünkü bu değişiklik aynı zamanda üniter devlet yapısına aykırıdır. Baroları siyasetin göbeğine oturtmak demektir.”

Eskişehir Barosuna kayıtlı avukatların yanı sıra Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu da Elagöz’ü desteklemek amacıyla il sınırında hazır bulundu.

ADANA’DAN DA ANKARA’YA YÜRÜYÜŞ AÇIKLAMA İLE BAŞLADI

Avukatlık kanununda yapılması düşünülen değişikliklere karşı Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Adana’dan da Ankara’ya yürüyüş başladı. Adana Baro Başkanı Veli Küçük, bu yürüyüşün sonunda meclise de gideceklerini söyledi. Baro üyeleri ile birlikte CHP’li Orhan Sümer de destek verdi.

BAROLAR, SAVUNMA İÇİN YÜRÜYOR

Baroların yapısı, Çoklu Baro ve Baroların Seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik çalışmalara tepki gösteren Çanakkale Barosu, müzakere sürecinden sonuç alınamadığını belirterek Ankara’ya diğer barolarla birlikte eş zamanlı yürüyüş başlattı. 

Barolar ve meslek örgütlerinin yapısı ile seçim sisteminde değişiklik yapılmasını istemeyen Baro Başkanları, bulundukları illerden Ankara’ya “Savunma Yürüyüşü” başlattı. Barolara yönelik yapılması düşünülen değişikliklere ilişki duyarlılıklarını görünür kılmak isteyen Çanakkale Barosu da yürüyüşe düzenlediği basın açıklaması ile start verdi. 

Baro İdari Binası önünde Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Baro Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda Avukatın katıldığı basın açıklamasında, Dünya’da ve ülkemizde yaşanmakta olan Pandemi süreci nedeniyle, Avukatların sorunlarının zirve yaptığı bir dönemde Baroların görüşü alınmadan yeni bir düzenleme iradesi gösterilmesine karşı olunduğu belirtildi. 

YARGI SİYASALLAŞMASIN DİYE YÜRÜYORUZ 

Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, açıklamasında “Geçen hafta Adalet Bakanı, Kamu Başdenetçisi ve TBMM de siyasi partilerin temsilcilerini ziyaret ederek düşüncelerimizi aktardık. Olumlu geçtiğini düşündüğümüz görüşmelerin sonrasında yasa değişikliği iradesinde bir gerileme olmadığı, hatta sürecin ilerlediğini görsel ve yazılı basına yansıyan haberlerde görmekteyiz. Avukatlık mesleğinin asıl sorunları ve yargılamada savunmanın etkisinin giderek azaldığı bir dönemde bu konularının çözümü yerine, Baroların yapısının ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi çalışmalarını anlamak mümkün değildir. Eğer Barolarla ilgili konuşulan değişiklikler yasalaşırsa barolar bazı grupların etkisi altına girebilecek ve yargının siyasallaşmasına neden olacaktır.” dedi. 

BARO BAŞKANI AV. ŞARLAN: YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILMAMASINI İSTİYORUZ. 

Çok sayıda avukatın hazır bulunduğu ve yürüyüş öncesi yapılan açıklamada konuşan Av. Bülent Şarlan “Barolar ve avukatlar, hak arama hürriyetinin güvencesidir. Barolar, mağdur çocukların, kadınların yanındadır. Barolar; adli yardıma ihtiyaç duyanların destekçisidir. Barolar; haksızlık kimden gelirse gelsin ve kime yönelirse yönlensin hiçbir ayırım gözetmeksizin haksızlığın karşısındadır. Baroların yapılacak değişikliklerle susturulması sadece avukatların değil, çocukların, kadınların, çevrenin, yaşamın, adalete erişimde dezavantajlı tüm grupların susturulmasıdır. Bu nedenle yapılmak istenen değişikliklere itiraz ediyor, yapılmamasını istiyoruz.” dedi.  

Av. Bülent Şarlan konuşmasının devamında “Baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmaların geri çekilmesine ilişkin itirazları görünür kılmak için ülkenin her yerinden Baro Başkanları olarak Ankara ya sesimizi duyurmak için yürüyeceğiz” dedi. Konuşmasının  ardından Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan yürüyüşüne başladı.