Genel

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 10 Ağustos 2024 Tarihli ve 32628 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinden:

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 20/10/2019 tarihli ve 30924 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i) ve (ö) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“i) Zorunlu yabancı dil dersleri: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında yer alan yabancı dil derslerini,”

“ö) Yüksekokul Kurulu: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yüksekokul Kurulunu,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Öğretim dili Türkçe olan bir fakülte/yüksekokul/konservatuvar/meslek yüksekokulu programına ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerden zorunlu yabancı dil derslerinden muaf sayılmak isteyenler Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından uygulanan muafiyet/yeterlilik sınavına katılabilirler.”

“ç) Zorunlu hazırlık sınıfını veya isteğe bağlı hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamış öğrenciler.”

“(4) Zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olan öğrenciler ilerleyen dönemlerde muaf oldukları dersleri alamaz ve muafiyet puanlarının geçersiz sayılması için hak talebinde bulunamaz.”

“(5) İkinci fıkradaki şartlardan en az birini yerine getirmeyen öğrenciler bu dersleri almak ve başarmak zorundadırlar. Mesleki yabancı dil dersleri muafiyet kapsamı dışındadır. Zorunlu yabancı dil dersleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde o düzey için öngörülen yabancı dil bilgi düzeyini karşılayacak şekilde en az iki yarıyıl olarak programlanır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olan veya bu dersleri almış ve başarılı olmuş öğrenciler için bölüm veya programlarda seçmeli veya mesleki yabancı dil dersleri açılabilir.

(2) İsteğe bağlı hazırlık sınıfında başarılı olamayanlar zorunlu yabancı dil derslerini almakla yükümlüdürler.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinde yer alan “11/7/2019 tarihli ve 30828” ibaresi “21/2/2021 tarihli ve 31402” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(2) Zorunlu hazırlık sınıflarına Üniversiteye ilk kayıt yoluyla gelen öğrenciler kayıt yaptırdıkları akademik yılda devam şartını yerine getirmelerine rağmen başarısız olurlar ise ikinci yılda derslere katılamazlar ve beklemeli öğrenci sayılırlar. Beklemeli öğrenci statüsündeki öğrencilerin YYS’ye 3 kez katılma hakkı vardır.

(3) Zorunlu hazırlık sınıflarına Üniversiteye ilk kayıt yoluyla gelerek devamsızlık sebebiyle başarısız sayılan öğrencilerin ikinci yıl derslere devam yükümlülüğü vardır ve bu öğrenciler Üniversiteye ilk kayıt yoluyla gelen öğrencilerle aynı kurallara tabidir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12/A maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) YYS’de başarılı sayılabilmek için birinci ve ikinci aşama puanlarının toplamının 100 tam puan üzerinden en az 75 olması gerekir. Mütercim ve Tercümanlık Bölümüne kayıtlı öğrenciler için YYS birinci ve ikinci aşama puanlarının toplamının 100 tam puan üzerinden en az 85 olması gerekir.

(5) YYS birinci ve ikinci aşama puanlarının toplamı 75’in altında olan öğrenciler başarısız sayılır ve seviye belirleme sınavına alınırlar. YYS birinci ve ikinci aşama puanlarının toplamı 85’in altında olan Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencileri başarısız sayılır ve seviye belirleme sınavına alınırlar.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (c) ve (ç) bentleri ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“a) İlk kez kayıt olunan program nedeniyle eğitim-öğretim yılı başında yapılan yeterlilik sınavına katılarak en az 75 puan alanlar; Mütercim ve Tercümanlık Bölümüne ilk kez kayıt olup eğitim-öğretim yılı başında yapılan yeterlilik sınavına katılarak en az 85 puan alanlar.”

“c) Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 75 puan ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından eşdeğer puanı alanlar; Mütercim ve Tercümanlık Bölümü için Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 85 puan ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından eşdeğer puanı alanlar.

ç) Hazırlık öğrenimini başarı ile tamamlamış Üniversite öğrencilerinden, merkezî yatay geçiş yolu ile Üniversitenin kısmen ya da tamamen yabancı dilde eğitim veren bir başka bölümüne kayıt yaptıran öğrenciler.”

“(2) Zorunlu hazırlık sınıfından muaf olan öğrenciler hazırlık sınıfına kabul edilmez ve muafiyet puanlarının geçersiz sayılması için hak talebinde bulunamaz.”

“(3) ÖSYM tarafından kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavlarından alınan puanın değerlendirmeye alınabilmesi için sınavı yapan ilgili kurumlar tarafından belirlenen sınav geçerlilik süresi esas alınır. Sınavın geçerlilik süresinin belli olmaması hâlinde Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen geçerlilik süresi esas alınır.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 14- (1) Zorunlu hazırlık sınıflarında öğretim süresi en az bir, en çok dört yarıyıldır.

(2) Zorunlu hazırlık sınıflarına Üniversiteye ilk kayıt yoluyla gelerek kayıt yaptırdığı akademik yılda devam şartını yerine getirmesine rağmen başarısız olup beklemeli öğrenci statüsüne geçen öğrenciler bu fıkradaki tabloda belirtilen sınavlara girme haklarından yararlanırlar:

(3) Yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olamayanlar veya sınava girmeyenler, Yüksekokul tarafından yapılan seviye tespit sınavının sonucuna göre başlangıç (A1 ve A2), ön-orta (B1) ve orta (B1+ ve B2) düzeylerdeki hazırlık sınıfı programlarına yerleştirilirler.

(4) Hazırlık öğretimi en az yirmi sekiz haftadır. Öğrenciler, düzeylerine göre haftada 20 saatten az olmamak şartıyla öğrenim görürler.

(5) Zorunlu hazırlık sınıfında, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında yer alan B1+, B2 veya B2+ seviyesinin tamamlanması esastır.

(6) Hazırlık programına dinleyici ve/veya misafir öğrenci kabul edilmez.

(7) Hazırlık sınıfındaki ders içerikleri, öğretim seviyeleri, ders kaynakları ve eğitim-öğretim müfredatının diğer ayrıntıları ile ilgili hususlarda Yüksekokul Kurulu karar verir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 14/A maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Devamsızlıktan kalan öğrenciler sınıf listelerinden çıkarılır ve kayıtlı oldukları eğitim-öğretim yılındaki sınavlara girme haklarını kaybederler. Bu öğrencilerin girebilecekleri ilk sınav, bir sonraki akademik yılın güz yarıyılı başında düzenlenen YYS’dir.”

“(4) Zorunlu hazırlık sınıfında; ilk yıl başarısız olan öğrencilerden, takip eden yılda öğrencinin kendi imkânlarıyla dil öğrenmek istemesi durumunda Yüksekokul Kurulu devam etme şartının aranmaması kararı alabilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü, altıncı, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Akademik yıl süresince yapılan sınavların katkı oranları Yüksekokul Kurulunca belirlenen ağırlıklarla 100 üzerinden hesaplanır ve ilgili akademik yılın başında öğrencilere duyurulur.”

“(6) Genel başarı puanı 75’tir; 74,5 ve üstü puanlar 75’e yuvarlanır. Mütercim ve Tercümanlık Bölümü için genel başarı puanı 85’tir; 84,5 ve üstü puanlar 85’e yuvarlanır.

(7) Güz yarıyılı sonunda yapılan YYS’den 75, mütercim ve tercümanlık bölümü için 85 puanın altında puan alan ya da YYS’ye girmeyen öğrenciler, bahar yarıyılında hazırlık eğitimlerine devam ederler.

(8) Maddi hata yönünden sınavlara itiraz, maddi hata yönünden sınav sonuçlarının ilan tarihini izleyen üç iş günü içinde Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne yazılı olarak yapılır. Yapılan itirazlar Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünce oluşturulan en az üç kişilik komisyon tarafından incelenir ve itiraz süresinin bitiminden itibaren en geç 3 iş günü içinde karara bağlanarak ilan edilir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Hazırlık sınıfındaki ders içerikleri, öğretim seviyeleri, ders kaynakları ve eğitim-öğretim müfredatının diğer ayrıntıları ile ilgili Yüksekokul Kurulu karar verir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü, beşinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Genel başarı puanı 75’tir. 74,50 üst rakam olan 75 olarak kabul edilir.”

“(5) Akademik yıl süresince yapılan sınavların katkı oranları Yüksekokul Kurulunca belirlenen ağırlıklarla 100 üzerinden hesaplanır ve ilgili akademik yılın başında öğrencilere duyurulur.”

“(8) Yüksekokul Kurulu, sınavların içerikleri, yapılma şekilleri ve süreleriyle ilgili gerekli kararları alır.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 26- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde Yükseköğretim Kurulunun yabancı dil eğitim-öğretimi ile ilgili yönerge ve kararları ile 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri, Senato kararları ve Yüksekokul Kurulu kararları uygulanır.”

MADDE 15- Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz dönemi başında yürürlüğe girer.

MADDE 16- Bu Yönetmelik hükümlerini Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü yürütür.