MESLEKİ HUKUK

Avukatlık mesleğinde 'online duruşma' dönemi başladı

Abone Ol

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) katkılarıyla Türkiye’de ilk e-duruşma (online) testi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Online duruşmanın avukatlar için ekmek meselesi olduğunu, aynı zamanda yargıda maliyetleri de düşüreceğinden vatandaşlar için de bulunmaz bir fırsat olduğunu belirten Feyzioğlu, “Bundan sonra sadece bir duruşma günü almak için saatlerce şehirlerarası yola gitmek zorunda olan avukatın maliyetini üstlenmek zorunda kalmayacağından vatandaşımız açısından yargı hizmetleri anlamlı şekilde ucuzlayacak. Yargılamanın kalitesi de misli ile artacaktır” dedi.

E-duruşma (online duruşma) testi Batıkent Adliyesi’ndeki duruşma salonunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve bakanlık üst düzey bürokratlarının katıldığı duruşma ile gerçekleştirildi. Ankara Batı Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Şenel Altınay başkanlığında gerçekleştirilen duruşmaya Afyon, Edirne ve Çorum Baro Başkanları uzaktan erişim yoluyla canlı olarak bağlandı.

'Bizi kimse yüzdelere bölemez'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, online duruşmanın hayata geçirildiği ana tanıklık ettiklerini söyledi.

Geçen senenin 30 Mayıs’ından bu yana muazzam işler yapıldığını söyleyen Feyzioğlu, “Son 1 yıldır avukatlık mesleğine yapılan hizmetin, katkının karşılığını 10, 20, 30 yılda belki bulursunuz belki bulamazsınız. O kadar büyük iş yapıldı. Yargı hizmetlerinin kalitesinin artırılması noktasında son 1 yıldır 2 yıldır yapılanlar gerçekten onlarca yıla bedel. Neden? Çünkü diyaloğu gerçekleştirdik, işbirliğini gerçekleştirdik, ortak amacımız, davamız bu millete en iyi en kaliteli hizmeti vermek dedik. Biz çünkü yüzde yüzümüz Türk milletiyiz. Bizi yüzdelere kimse bölemez ve yargı bizim kucaklayıcı, birleştirici paydamız” diye konuştu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.

'Birileri online duruşma mı olur dedi ama biz çalıştık'

Adalet Bakanı’nın mesleğin içinden, adliye koridorlarından geldiğine vurgu yapan Feyzioğlu, “Adliyenin koridorlarından gelmeyen birileri, bu hizmet 6 ay önce açıklandığında yerden yere vurmaya kalkıştı. Online duruşma olur mu dediler. Anlatmaya çalıştık. İsteyen yine duruşmaya gelecek. Çünkü hâkim duruşmayı evinde yapmayacak dedik. Fakat hayatlarında her şeye karşı çıkanlar, karşı çıkacak hiçbir şey bulamayınca kendilerine karşı çıkanlar var. Neyse ki az sayıda bunlar. Bunlar çözüm olan her yere bir sorun getiriyorlar. Olmaz dediler. Sonra maalesef pandemi şartları bizim 6 ay önce Sayın Bakanımızın bu olmalı dediği projenin, kelimeyi bilerek söylüyorum, avukatların bekası için ne kadar hayati olduğunu, yargı hizmetlerinin devamı için ne kadar hayati olduğunu ispatladı. Eğer biz bu pandemi şartları öncesinde daha büyük bir teşvik görseydik, 6 ay önce hadi hep birlikte yapalım demiş olsalardı belki daha önce biterdi. Ama şükürler olsun biz çalıştık. Bakanlığımız çalıştı ve bugün online duruşmanın pandemi şartlarında ne kadar hayati olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

'Avukatlar için bulunmaz bir fırsat'

Online duruşmanın hem avukatlar için ekmek meselesi olduğunu ama yargıda maliyetleri de düşüreceğinden vatandaşlar için bulunmaz bir fırsat olduğunu belirten Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Vatandaşımız bundan sonra sadece bir duruşma günü almak için saatlerce şehirlerarası yola gitmek zorunda olan avukatın maliyetini üstlenmek zorunda kalmayacağından vatandaşımız açısından da yargı hizmetleri anlamlı şekilde ucuzlayacak. Ama yargılamanın kalitesi misli ile artacaktır.

'Lütfen hizmetin parçası olun'

Türkiye'de 50 binin üzerinde 5 yıl ve kıdemin altında avukatımız var. 17.500 bir yılını tamamlamamış avukatımız var ve bunlar çok büyük bir hayat mücadelesi veriyorlar. Bu arkadaşlarımızın, meslektaşlarımızın hayat mücadelesinin zorluğuna sırt çevirip yapılan her hizmete bir kusur bulanlara buradan rica ediyorum. Lütfen hizmetin bir parçası olunuz. Lütfen taş üstüne siz de bir tuğlayı koyunuz. Hep birlikte çok güzel işlere gelin imza atalım diyorum.”