MESLEKİ HUKUK

Avukatlık Kanunu'nda değişiklik teklifi Meclis'e sunuldu

Abone Ol

AK Parti Grup Başkan Vekili Özkan, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Özkan, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle tüm avukatları tebrik ederek, 5 maddeden oluşan Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sunduklarını söyledi.

Özkan, teklifin üç düzenleme getirdiğini belirterek, "Kamuda çalışan hukuk mezunları stajlarını yaptığı dönemde eğer ücretsiz izinle stajlarını yapacak olurlarsa bu süre bir yıl sınırlı kalmasın, staj süresi içinde ücretsiz izinli olarak stajlarını yapabilsinler.

Özel sektörde sosyal güvenlik sigortasına bağlı olarak bir kişi ise çalışırken eğer stajını yapmak isterse stajı Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışıyor olması nedeniyle yanmasın, stajını da yapabilsin.

Burada ücret almalarıyla ilgili de bir sıkıntı olmayacak. Yani kamu ve özel sektörde çalışanlar stajlarını yaptığı dönem içinde eğer bir ücret alırlarsa daha evvel stajları yanıyordu, şimdi bu da söz konusu olmayacak. Ayrıca adli yardım ödeneği dağıtılmasıyla ilgili birden çok baro olması nedeniyle adaletsizlik öngörülüyordu. Bu düzenleme ile bu adaletsizlik de gideriliyor" dedi.

Teklif ile, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılmasının avukatlık stajının yapılmasına engel teşkil etmemesi; adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayları ile hâkim ve savcı mesleğinden olanlar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında görev yapanların avukatlık stajı yapabilmeleri ve bu kişilere avukatlık stajı süresi boyunca aylıksız veya ücretsiz izin verilmesi ve bu dönemde yıllık izinlerinin kullandırılabilmesi; birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baronun adli yardım bürosunu oluşturması ve yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak görevlendirmelerin Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturulan elektronik bilişim sistemi üzerinden o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılması ile münhasıran adli yardım hizmetleri için kullanılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığınca Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan ödeneğin barolar arasındaki dağıtım esaslarının belirlenmesi amaçlanıyor.

>> Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için TIKLAYINIZ