AVUKAT ADAYLARI NEREDE VE NASIL STAJ YAPMALI?

Abone Ol
Her sene 4.000 hukuk mezunu daha diploma alma mutluluğunu yaşamadan "Nerede ve nasıl staj yapacağım" diye kara kara düşünür, umutsuzluğa kapılır.

Kararmakta haklılar; çünkü 87.000 kayıtlı avukat arasında kurumsal avukatlık bürolarının sayısı bir elin parmaklarından biraz fazla. Medyatik olanlar dışında hangi avukatın hangi alanda meşgul, yetkin ve tecrübeli olduğu bilinmez. İyi avukat diye bilinenlerin stajyer eğitmek ve geliştirmek için zamanı ve maddi kaynakları kısıtlı. Hukukun her alanında avukatlık öğretebilecek bürolar yok denecek kadar az. Böyle büroların da işi stajyerlerine emanet etme lüksü yok. Stajyere ücret ödenmesi avukatın gönlüne kalmış; üç kuruşa gece gündüz köle gibi çalıştıran, çanta taşıttıran çok. Hatta sinsi planlarla stajyerini yıllarca çömez kalmaya mahkum edenler bile olur.

Nice ideallerle yola çıkıpde bu tabloyla karşılaşan gençlerimiz, ne yapsınlar nasıl etsinler de iyi bir staj yapsınlar! Bu soruyu bana soranlara söylediklerimi sizlerle de paylaşmak istedim.
Ortam karamsar olsa da siz umutsuzluğa kapılmayın; mutlaka size uygun bir yer bulacaksınızdır; ben "staj yapacak avukat bulamadım" diyen kimseyi görmedim. Tersine böyle zor ortamlarda büyük fırsatlar gizlidir; onları belirlemek ve yakalamak için çalışın, şansınızı artıracak hazırlıklar yapın.

Ne yapmak istediğinizi iyi belirleyin. Gerçek iş dünyasında kısa süreli iş bulup çalışın; 3. sınıftan sonra avukatlık bürolarında yaz stajı yapın; avutkatlığa aşina olun; bu arada yeteneklerinizi gösterin.

Fakültede kulüplere katılın; makaleler yazıp bilimsel çalışmalar yaparak özgeçmişinize ekleyin; bu konuda iyi olabilirim mesajı verin.

"Sora sora Bağdat bile bulunur!" derler; yapmak istediğiniz işlerde kimlerin iyi olduğunu ve yoğun çalıştığını mahkeme kalemlerine, avukatlara, hocalarınıza ve hatta google'a sorun ve iyice emin olun. Stajyerlere yaklaşımları ve şartları hakkında eski stajyerlerinden, internetteki tartışmalardan ve arkadaşlarınızdan bilgi edinin.

Mümkün olduğu kadar çok yere başvurun, çok görüşme yapın, sadece cevap vermeyin sizdesorun ve iyi görüşme tecrübesi kazanın. Görüşmelerde sade ve yalın konuşun, mutlaka gerçeği söyleyin, açık, dürüst ve samimi olun.

"Beni iyi bir avukat yapar mısınız?" mesajını değil; "Ben iyi bir avukat olmaya kararlıyım; başarmanıza tüm yeteneğim, enerjim ve zamanımla katkıda bulunmak ve bunu yaparken sizden öğrenmek istiyorum!" mesajını verin ve hissettirin.

Ücrete ve çalışma şartlarına değil size yapılacak katkıya odaklanın.

O zaman staj yapacağınız en uygun yeri bulacaksınız.

Başarılar, değerli müstakbel meslektaşlarım!

"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."