Ankara Bilim Üniversitesinden:
ANKARA BİLİM ÜNİVERSİTESİ İSLAMAFOBİ İLE MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Bilim Üniversitesi İslamafobi ile Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Ankara Bilim Üniversitesi İslamafobi ile Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez (İFAM): Ankara Bilim Üniversitesi İslamafobi ile Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Ankara Bilim Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Ankara Bilim Üniversitesini,
e) Üniversite Yönetim Kurulu: Ankara Bilim Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) İslamafobinin çeşitli yönlerini incelemek suretiyle İslama ve Müslümanlara karşı olumsuz ve aşağılayıcı düşünce ve inançlar atfeden nefret ve düşmanlığın kökenleri ve nedenleri ile bununla mücadelenin yol ve yöntemleri hakkında bilimsel araştırmalar yapmak.
b) İslamafobiyi haritalandırmak, İslamafobiye dair yeni ve farklı bir dil geliştirmek, politika yapıcılara ve uygulayıcılara İslamafobi ile mücadelede öneriler ve fikirler sunmak.
c) Tutum, kanaat ve davranışlarda görünür hâle gelen İslamafobi ve tarihsel, kültürel kökenleri olan basmakalıp yargılara dayanan köklü ve sistemli İslam düşmanlığı olgusu ile mücadelede ihtiyaç duyulan bilimsel çalışmaları yapmak.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) İslamafobi ile ilgili bilimsel araştırmalar ve incelemeler yapmak, araştırma sonuçlarını yayımlamak, İslamafobi ile mücadele konusunda araştırmacılar yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve İslamafobi hakkında araştırma yapmak isteyen bilim insanlarının projelerini desteklemek.
b) Yurt içi ve yurt dışındaki üniversite, enstitü, merkez ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği yapmak.
c) İslamafobi ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınları bir araya getirmek suretiyle referans teşkil edebilen bir kütüphane ile film, fotoğraf, video ve benzeri bilgi ve belgelere dayalı arşiv ve dokümantasyon birimi kurmak.
ç) İslamafobi ile ilgili ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre, konferans, çalıştay, forum ve benzeri toplantılar düzenlemek ve bu yönde yapılan toplantılara iştirak etmek.
d) İslamafobi ile ilgili kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vermek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin öğretim elemanları arasından iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
(3) Müdür yardımcılarının görevi; Müdür tarafından verilen işleri yapmaktır.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.
c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak.
ç) Her yılın sonunda Merkezin çalışmalarına ilişkin Rektöre rapor vermek.
d) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi Rektöre sunmak.
Yönetim Kurulu ve görevleri
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
(3) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin araştırma, uygulama ve eğitim programı ile çalışma planını hazırlamak.
b) Merkezin yönetimine ilişkin konularda kararlar almak.
c) Bir sonraki yılın bütçesini hazırlamak.
Danışma Kurulu ve görevi
MADDE 11- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen en fazla on beş üyeden oluşur.
(2) Danışma Kurulu yılda en az bir kez Müdürün çağrısı üzerine toplanır.
(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin çalışmaları hakkında Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 12- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü yürütür.