BİLİM VE TEKNOLOJİ

Amerikalı ailelerden sosyal medya devlerine 'zararlı içerik' davası

Amerika’da aileler “çocuklarını bilerek zararlı içeriğe maruz bıraktığı” gerekçesiyle sosyal medya platformlarına dava açtı. Aileler Facebook, Instragram, TikTok gibi platformların bağımlılığa sebep olduğunu ve olumsuz içerikleri engellemediklerini öne sürüyor.

Abone Ol

ABD’nin 33 eyaletinden 2 binden fazla aile, çocuklara bilerek zarar verdikleri iddiasıyla dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine milyonlarca dolarlık dava açtı. Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta’nın yanı sıra TikTok, Google ve Snapchat’in sahibi Snap Inc.’e karşı açılan dava, Silikon Vadisi’nde şimdiye kadar açılanların en büyüklerinden biri olacak. ABD’nin dört bir yanından aileler, platformların “tasarımı gereği zararlı olduğunu” öne sürüyor. Şirketler ise zararlı içerikleri kontrol altında tuttuklarını belirterek iddiaları reddediyor.

İNTİHARA SÜRÜKLEDİ

Henüz çocukken sosyal medya bağımlılığının tuzağına düştüğünü söyleyen davacılardan 21 yaşındaki Taylor Little, şirketlerin “bilinçli olarak son derece bağımlılık yaratan ve zarar veren ürünleri çocukların önüne sunduğunu” öne sürüyor. Sosyal medyayı kullanmadan önce dans ve tiyatro gibi ilgi alanları olduğunu belirten Little, platformlarda önüne hiçbir uyarı olmadan çıkan “intiharla ilgili içerikler” sebebiyle kendini öldürme girişiminde bulunduğunu ve yıllarca depresyonla başa çıkmak zorunda kaldığını anlatıyor. Ailelerin avukatları, Instagram’daki olumsuz içerik akışına maruz kaldıktan sonra intihar eden 14 yaşındaki İngiliz Molly Russell’ın hikâyesinin, gençlerin şirketler yüzünden gördüğü potansiyel zararların önemli bir örneği olduğuna inanıyor.