Genel

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 18 Eylül 2024 Tarihli ve 32666 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Adıyaman Üniversitesinden:

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinde yürütülen öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinde yürütülen öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik danışman: Bir öğrenciye eğitim-öğretim döneminin başında kayıt, eğitim-öğretim çalışmaları ve üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarda rehberlik yapmak üzere Dekanlık tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Anabilim dalı: Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümlerine bağlı anabilim dallarını,

ç) Başkoordinatör: Tüm dönemlerin eğitim-öğretim programlarının planlanması, yürütülmesi ve koordinasyonundan sorumlu öğretim üyesini,

d) Dekan: Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanını,

e) Ders kurulu: Dönem I, II ve III’te organ, sistem veya konunun temel tıp (klinik öncesi) ve klinik anabilim dallarının birbirleriyle bağlantılı olarak tıp alanlarını bütünleştiren bir düzen içerisinde teorik öğretimi ve pratik uygulamasını,

f) Dönem koordinatörü: Atandığı dönemin eğitim-öğretim işleyişinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden sorumlu öğretim üyesini,

g) Eğitim komisyonu: Dekan başkanlığında, eğitimden sorumlu Dekan yardımcısı, başkoordinatör, başkoordinatör yardımcıları, dönem koordinatörlerinden oluşan komisyonu,

ğ) Fakülte: Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesini,

h) Fakülte Kurulu: Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,

ı) Fakülte Yönetim Kurulu: Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

i) İntibak komisyonu: YÖK tarafından denkliği kabul edilen herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmüş ve Üniversiteye geçiş yapmış öğrencilerin intibak işlemlerini Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi intibak ilkeleri doğrultusunda değerlendiren ve Dekanlık tarafından görevlendirilen komisyonu,

j) İntörnlük dönemi: Stajlarını tamamlamış olan öğrencilerin dönem VI’daki klinik, ameliyathane, poliklinik ve saha çalışmalarını kapsayan on iki aylık dönemi,

k) Rektör: Adıyaman Üniversitesi Rektörünü,

l) Senato: Adıyaman Üniversitesi Senatosunu,

m) Sınav komisyonu: Sınav işlerini yürüten komisyonu,

n) Staj: Dönem IV ve V’te ilgili anabilim dalı tarafından yürütülen teorik, seminer ve uygulamalı yapılan eğitim-öğretimi,

o) Staj koordinatörü: Her bir anabilim dalındaki staj eğitiminin koordinasyonundan sorumlu öğretim üyesini,

ö) Üniversite: Adıyaman Üniversitesini,

p) Üniversite Yönetim Kurulu: Adıyaman Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

r) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabul ve Kayıt Şartları, Kayıt Yenileme ve Yatay Geçiş

Öğrenci kabul ve kayıt işlemleri

MADDE 5- (1) Fakülteye öğrenci olarak kayıt yaptırmak için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan sınavla yerleştirilmiş olmak.

b) Yatay geçiş ile Fakülteye kabul edilmiş olmak.

c) İlgili mevzuat hükümlerine göre yerleştirilmesine karar verilmiş yabancı uyruklu öğrenci olmak.

ç) Önceden Fakülte öğrencisi iken kaydı silindikten sonra ilgili mevzuat hükümlerine göre Fakültede eğitimine yeniden devam etmesine karar verilmiş olmak.

Kayıt işlemleri

MADDE 6- (1) Kayıt işlemleri, Rektörlükçe belirlenen günlerde yapılır. Yalnız tam zamanlı öğrenci kabul edilir, dinleyici olarak öğrenci kabul edilmez. Zamanında başvurmayan veya kayıt için gerekli belgeleri tamamlamayan öğrenci, kayıt hakkını kaybeder. Ancak belgelendirmek ve belgelerin geçerliliği Dekanlık tarafından kabul edilmek koşuluyla öğrencinin kanuni temsilcileri tarafından da kayıt yaptırılabilir.

Kayıt yenileme

MADDE 7- (1) Öğrenci, her öğretim yılı ile ilgili kayıt dönemlerinde 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde öngörülen şartları yerine getirmek ve kaydını yenilemek zorundadır. Süresi içinde bu şartları yerine getirmeyen ve mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmeyen öğrenciler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kaydını süresi içerisinde yenileyemeyen öğrenci mazeretini eğitim-öğretim döneminin ilk haftası içerisinde Dekanlığa yazılı olarak bildirmek zorundadır.

(2) Kayıt yenilememe nedeniyle kaybedilen dönemler öğrenim süresinden sayılır.

(3) Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi veya kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilmez. Ancak Üniversite yetkili kurulların kararı ve YÖK onayı ile dört yıl üst üste katkı payı ve öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilebilir.

(4) Üniversite tarafından belirtilen süre içerisinde akademik danışmanın denetiminde kaydını yenilemeyen veya istenen bilgi ve belgeleri tam olarak teslim etmeyen öğrenci, o yıldaki derslere ve sınavlara alınmaz.

Kayıt silme

MADDE 8- (1) Öğrencinin, aşağıda belirtilen hallerde Üniversite ile ilişiği kesilir:

a) Kayıt esnasında istenen belgelerden herhangi birinin daha sonradan gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilmesi.

b) Öğrencinin 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması.

c) Öğrenci tarafından yazılı olarak kayıtlı olduğu birim ile ilişiğinin kesilmesi talebinde bulunulması.

ç) Azami eğitim-öğretim süreleri sonunda mezun olma şartlarının yerine getirilememesi.

Yatay geçiş

MADDE 9- (1) Fakülteye başka üniversitelerden yapılacak geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve ilgili yönerge hükümlerine göre yapılır.

Ders intibakı ve muafiyetleri

MADDE 10- (1) Yatay geçiş ile gelen öğrencilerin intibakları, intibak komisyonunun değerlendirmesi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.

(2) Lisans yerleştirme sınavı sonucunda Fakülte ilgili dönemine kesin kayıt yaptıran öğrencilerin, daha önce devam ettiği program ve başarılı oldukları dersler, ders kurulları, staj ve dönemlerin eşdeğerliliği intibak komisyonu uygun bulduğu takdirde Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile muaf kabul edilebilir. Muafiyeti kabul edilen öğrencinin öğrenim süresi, daha önce öğrenim gördüğü tıp fakültesinde geçen süre ile birlikte değerlendirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

Eğitim-öğretim dili, şekli ve süresi

MADDE 11- (1) Fakültede eğitim dili Türkçedir.

(2) Fakültede entegre eğitim sistemi uygulanmakta olup, eğitim-öğretimde teorik ve uygulamalı dersler birlikte yürütülür. Dönem I, II ve III’te ders kurullarına, dönem IV, V ve VI’da staj esasına göre yapılır. Ortak zorunlu dersler, mesleki beceri laboratuvarı, kurslar, saha eğitim çalışmaları ve seçmeli dersler dışında dönem I, II ve III’ün her biri bir ders olarak kabul edilir. Dönem IV ve V’te stajların her biri bir ders olarak kabul edilir. Bir üst döneme geçebilmek için bulunduğu dönemin meslek içi derslerinden başarılı olmak zorunludur. Ortak zorunlu dersler ve seçmeli derslerden başarısızlık durumunda ise bir üst döneme geçilebilir ancak başarısız olunan derslerden dönem III sonuna kadar başarılı olmak zorunludur. Aksi takdirde dönem IV’e geçilemez.

(3) Eğitim-öğretim süresi 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtildiği şekilde uygulanır.

(4) Bir akademik eğitim-öğretim yılı, dönem olarak ifade edilir ve en az otuz iki haftayı kapsar ve her dönem güz ve bahar olmak üzere iki yarıyılın toplamından oluşur. Yıl sonu final ve bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır. İntörnlük hariç diğer dönemlerde, dönemin ilk yarısının bitiminde, dönemlere göre en az bir haftalık ara tatil verilir. Akademik takvim, Fakülte Kurulunca belirlenir ve Senatonun onayına sunulur.

(5) Zorunlu durumların ortaya çıkması halinde Fakülte Kurulu eğitim sürelerinde, sınav tarihlerinde ve bunlarla ilgili ders programlarında değişiklik ve düzenlemeler yapar.

(6) Diğer tıp fakültelerinde staj yapılması talep edildiğinde ya da başka tıp fakültelerinden staj yapmak üzere öğrenci başvuruları olduğunda, Fakülte Yönetim Kurulu kararı gerekir.

Eğitim-öğretim dönemleri

MADDE 12- (1) Fakültede tıp doktorluğu eğitimi üç dönemden oluşur:

a) Temel tıp bilimleri devresi (klinik öncesi dönemi): Dönem I, II ve III’te temel tıp ve klinik bilimleri öğretiminin ilk kademesini oluşturan ağırlıklı olarak teorik ders ve laboratuvar uygulamalarının olduğu eğitim-öğretim devresidir. Bu devrede entegre eğitim sistemi uygulanır. Bu sistem ders kurullarından oluşur. Ders kurulu; vücut organ sistemleri bazında o sistemin anatomisi, biyokimyası, biyolojisi, fizyolojisi, histolojisi, patolojisi, bazı klinik branşlardan ve benzeri derslerden oluşur.

b) Klinik tıp bilimleri devresi (staj dönemi): Dönem IV ve V’ten oluşur. Bu dönemde klinik dersler uygulamalı hastane eğitim-öğretimine dayalı stajlar halinde yapılır.

c) İntörnlük devresi: Dönem VI’yı kapsayan klinik tıp bilimlerinde hasta tanı ve tedavisine bizzat katılarak aralıksız on iki ay süren ve sınav yapılmayan stajlar devresidir.

Eğitim-öğretim esasları ve planları

MADDE 13- (1) Fakültede dönem geçme esaslarına göre hazırlanmış eğitim-öğretim programları uygulanır. Her bir yıla ait kurul ve staj derslerinin başarılmış olması bir sonraki yılın ön şartıdır.

(2) Öğretim planındaki dersler; teorik dersler, uygulamalar, laboratuvar çalışmaları, staj, tıp sanatına dayalı uygulamalar ve benzeri çalışmalar şeklinde olabilir. Dersler, zorunlu ve seçmeli derslerdir. Öğrenci, öğretim planında yer alan tüm zorunlu dersleri ile öngörülen seçmeli dersleri almak ve başarmakla yükümlüdür.

(3) Ders kredileri, ders programları, programların AKTS ile ilgili değerlendirme esasları YÖK tarafından ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköğretim yeterlilikler çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ile ilgili eğitim-öğretim planları ilgili kurul kararları ve Senato onayıyla yürürlüğe girer. Bu düzenlemeler öğretim başlamadan önce akademik takvimde belirlenen süre içinde ilan edilir.

(4) Her yıl bir sonraki öğretim yılının eğitim-öğretim programı, dönem koordinatörlerince hazırlanıp eğitim komisyonunda karar alındıktan sonra Fakülte Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Senato tarafından karara bağlanır. Kesinleşen program, ders yılı başında öğretim elemanları ve öğrencilere duyurulur.

Eğitim-öğretimdeki ders türleri

MADDE 14- (1) Zorunlu dersler; öğrencinin kaydolduğu programda almak zorunda olduğu derslerdir.

(2) Ortak zorunlu dersler; Üniversite yetkili kurullarının öngördüğü esaslar içinde verilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve yabancı dil dersleridir.

(3) Seçmeli dersler; öğrencinin kaydolduğu programda yer alan, öğrencinin seçimine bağlı derslerdir. Bu dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan derslerden olabileceği gibi genel kültür, genel yetenek veya farklı ilgi alanlarından dersler de olabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Devam Zorunluluğu, Mazeretler ve İzinler

Devam zorunluluğu

MADDE 15- (1) Ders kurullarındaki pratik laboratuvar çalışması, tartışma, seminer, saha ve klinik çalışmaları ve teorik derslere devam zorunludur ve yoklama yapılır. Devam durumları dersi veren öğretim elemanı ve Dekanlık tarafından görevlendirilen öğretim elemanı tarafından beraber takip edilir.

(2) Dönem I, II ve III’teki ders kurullarında pratik derslerin %80’ine ve teorik derslerin %70’ine devam etmek zorundadır. Bir kurul içerisinde pratik derslere devam sınırının altında kalan öğrenci pratik sınavlara alınmaz ve ilgili kurulda pratik dersi bulunan anabilim dallarının teorik sorularını cevaplayamaz. Cevaplasa dahi sorular cevaplanmamış olarak kabul edilir.

(3) Dönem IV ve V’teki stajların ve intörnlük dönemindeki rotasyonların % 20’sinden fazlasına mazeretli dahi olsa katılmayan öğrenci, o stajdan başarısız kabul edilir ve stajı tekrarlar. %20’sine kadar olan devamsızlık anabilim dalı tarafından mesai dışı saatlerde öğrenciye telafi ettirilir.

(4) Ortak zorunlu ve seçmeli dersler için teorik derslerin %30’undan fazlasına mazeretsiz olarak devam etmeyen öğrenci o dersten devamsızlıktan kalır.

Mazeretler

MADDE 16- (1) Haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç üç iş günü içinde Dekanlığa mazeretini gösteren belge ile birlikte yazılı olarak başvurmak zorundadırlar. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez. Öğrencilerin sağlıkla ilgili mazeretlerinin kabul edilmesi için sağlık raporlarının Üniversite hastaneleri veya yataklı sağlık kurumlarından alınmış olması gerekir.

(2) Mazeretler ve raporun geçerli sayılması Fakülte Yönetim Kurulu kararına bağlıdır.

(3) Haklı ve geçerli nedenlerle öğrenimine ara veren ve devamsızlık sınırını aşmayan öğrenci, mazereti sebebiyle ayrıldığı noktadan öğrenciliğine devam eder. Haklı ve geçerli nedenlerle öğrenimine ara veren ancak devamsızlık sınırını aşan öğrenci mazereti sebebiyle ayrıldığı staj veya dersi yeniden alır, ancak staj sırası Dekanlık tarafından belirlenir. Bu durum staj veya ders tekrarı anlamında değerlendirilmez.

(4) Üniversite dışı burs, staj ve araştırma imkânları doğması halinde; Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile bir defaya mahsus olmak üzere bir yıla kadar izin verilebilir. Bu izin süresi azami öğrenim süresinden sayılmaz.

İzinler

MADDE 17- (1) Millî takım ve üniversitelerarası folklorik, sportif, kültürel ve benzeri faaliyetlere Üniversite adına katılacaklar ile 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu gereğince yurt içi ve yurt dışındaki müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Temel Tıp Bilimleri Devresi

Ders kurulu sınavı

MADDE 18- (1) Dönem I, II ve III’te her ders kurulu sonunda pratik ve teorik sınavlardan oluşan bir ders kurulu sonu sınavı yapılır. Bu sınavda alınan nota ders kurulu notu denir ve ara sınav yerine geçer. Bir ders kurulundaki toplam ders yükü anabilim dallarının teorik ders saati ve pratik ders saatinin %50’si alınarak hesaplanır. Bir ders kurulunda her anabilim dalı derslerinin kendi barajı vardır. Bu baraj sınırı %50’dir. Öğrenci, ders kurulu sınavında anabilim dalı derslerinin toplam puanının %50’sinin altında not alırsa o dalda elde ettiği puan ile o dalın toplam puanının %50’si arasında kalan puan farkı sınav toplam puanından düşülerek o ders kurulu sınav notu belirlenir. Kuruldaki pratik derslerden devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, ders kurulunda pratik dersleri olan anabilim dallarının teorik sorularını cevaplayamaz. Cevaplasa dahi sorular cevapsız kabul edilir, %50 ders barajı uygulanır ve toplam ders yükü puanından düşülür. Devam zorunluluğunu yerine getiren ancak herhangi bir sebeple pratik sınavına giremeyen öğrenci ilgili anabilim dalının teorik sorularını cevaplayabilir. Devam koşullarını yerine getirdiği halde bir ders kurulunun teorik sınavına mazeretsiz girmeyen öğrenci o sınavdan sıfır alır.

(2) Pratik dersi olmayan anabilim dallarının sadece teorik sınav üzerinden notları hesaplanır.

(3) Beş sorudan az soru sayısı olan anabilim dallarının soruları birleştirilerek baraj uygulanır.

Dönem sonu final sınavı

MADDE 19- (1) Dönem sonu final sınavı, dönem I, II ve III’te muafiyet notunun altında notu olan öğrencilerin girdiği tüm ders kurullarını kapsayan ve son kurulun bitiminden sonra en az on gün sonra yapılan sınavdır.

(2) Devamsızlık durumunda, öğrenci dönem sonu final sınavına alınmaz. Alınsa dahi, sınavı geçersiz sayılır.

(3) Dönem sonu final sınavının yapılması ve dönem sonu sınav final notunun hesaplanmasında, kurul sonu teorik sınavındaki ilkeler uygulanır.

(4) Dönem sonu final sınavına girecek öğrenciler, dönem sonu final sınavında en az 50 puan almak zorundadırlar. Aksi takdirde ders kurulları ortalaması yüksek olsa dahi o sınıfı geçmiş kabul edilmezler.

(5) Dönem sonu final sınavında baraj uygulanmaz.

Dönem sonu bütünleme sınavı

MADDE 20- (1) Dönem sonu bütünleme sınavı; dönem geçme notu 60’ın altında olan veya dönem sonu final sınavına giremeyen veya dönem sonu finalde 50’den düşük not alan öğrenciler için yapılan sınavdır.

(2) Dönem sonu bütünleme sınavında, dönem sonu final sınavı hükümleri uygulanır.

Mazeret sınavı

MADDE 21- (1) Ders kurullarına devam edip mazeretleri nedeniyle sınava girmeyen öğrencilerin, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç üç iş günü içerisinde mazeretlerini Dekanlığa dilekçe ile bildirmeleri gerekir.

(2) Mazeretleri nedeniyle ders kurulu sınavına giremeyen ve Fakülte Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilen öğrenciler için sadece bir defa mazeret sınavı açılır.

(3) Ders kurullarının mazeret sınavı o dönemin sonuna kadar olan süre içerisinde ve dönem sonu final sınavından önce yapılır.

(4) Mazeret sınavının şekli, soru sayıları, sınav tarihi ve yeri ilgili dönem eğitim kordinatörü ve sınav komisyonunca belirlenir ve Dekanlık onayına sunulur.

(5) Dönem sonu final ve bütünleme sınavlarının mazereti olmaz.

(6) Mazeret sınavında kurul sınavlarının hükümleri uygulanır.

Seçmeli ders sınavları

MADDE 22- (1) Dönem I, II ve III’te okutulan seçmeli dersler için her dönemin yarıyılında bir vize ve final sınavı yapılır. Seçmeli ders geçme notu, sınıf geçme not ortalamasına dâhil edilmez. Seçmeli derslerin bütünleme sınavları Dekanlık tarafından belirlenen tarihte yapılır.

(2) Dönem I, II ve III’te okutulan seçmeli dersler için dönemin ilk yarıyılında birinci vize sınavı, ikinci yarılında ikinci vize ve dönem sonunda final sınavı yapılır. Geçme notu hesaplanırken iki vizenin ortalamasının %50’si ve dönem sonu final sınavının %50’si alınır. 100 üzerinden en az 60 puan geçer not sayılır.

Sınav şekli ile ilgili genel ilkeler

MADDE 23- (1) Dönem I, II ve III’te yapılacak olan teorik sınavlar çoktan seçmeli test sınavı şeklinde ve/veya klasik soru cevap şeklinde yazılı veya elektronik (dijital) olarak yapılır. Ancak dönem sonu final ve bütünleme sınavının teorik kısmı çoktan seçmeli yapılır.

(2) Pratik sınavlar, sözlü veya uygulamalı olarak laboratuvarda veya hasta başında yapılabilir. Pratik sınavın genel başarıya etkisi ve yapılış şekli anabilim dalları tarafından belirlenir. Bir dersin pratik soru katkı oranı, ilgili dersin pratik saatinin toplam ders yüküne oranı şeklinde hesaplanır.

Sınavla ilgili esaslar ve yıl tekrarı

MADDE 24- (1) Sınavlarda 18 inci madde hükümleri uygulanır. Sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. İlk üç dönemde ders kurulu sınavı, ders kurulu mazeret sınavı, dönem sonu final ve dönem sonu bütünleme sınav notları virgülden sonra iki basamaklı olarak ilan edilir. Başarı notu hesaplamasında, virgülden sonraki kesir 50 ve 50’nin üzerinde ise not bir üst nota yükseltilir, 50’nin altında ise bir alt nota indirilir.

(2) Dönem geçme notu; dönem I, II ve III’te ders kurulu sınavlarında alınan puanların ortalamasının %60’ı ile dönem sonu final veya bütünleme sınavından alınan puanın %40’ı toplanarak elde edilen puandır. Başarılı sayılmak için dönem sonu final veya dönem sonu bütünleme sınavından en az 50 puan almış olmak ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

(3) Ders kurulları ortalama notu; bir dönemde ders kurulu sınav notları toplamının o dönemdeki ders kurulu sayısına bölünmesi ile elde edilen nottur. Tüm ders kurullarının sınavlarına katılarak bu sınavların her birinden ayrı ayrı 100 tam not üzerinden en az 60 almak koşulu ile ders kurulları ortalama notu 80 veya fazla olan dönem I, II ve III öğrencilerinden isteyenler dönem sonu final sınavına girmeden o dönemden başarılı olmuş sayılırlar. Bu durumda öğrencilerin ders kurulları ortalama notu, dönem sonu başarı notu olarak kabul edilir. Bu öğrencilerden notunu yükseltmek amacıyla dönem sonu final sınavına girmek isteyenler, sınavdan en az on beş gün önce yazılı dilekçe ile başvururlar. Notunu yükseltme amacıyla dönem sonu final sınavına girenlerin geçme notu yüksek aldığı nottur. Ders kurulları ortalama notu hesaplanırken, ortak zorunlu ve tıp dışı seçmeli dersler ortalamaya dâhil edilmez.

(4) Sınav tarihleri Senato tarafından onaylanan ders programı ile ilan edilir. Millî ve dini bayramlar dışında hafta sonları da sınav yapılabilir. Herhangi bir nedenle sınav tarihinde meydana gelen değişiklik Dekanlıkça duyurulur.

(5) Öğrenciler sınavlara ilan edilen gün ve saatte girmek zorundadırlar.

(6) Sınavlarda kopya çeken, kopya çekme girişiminde bulunan, sınava hile karıştıran, kopya çektiği anlaşılan öğrenciye o sınav için sıfır verilir, tutanak tutulur ve hakkında disiplin soruşturması açılır.

(7) İkinci fıkraya göre başarılı olmayanlar, o dönemin ders kurullarını tekrarlarlar ve derslere devam etmeleri zorunludur.

(8) Sağlık projesi ve probleme dayalı öğretim uygulama derslerinin müfredatı ve sınav değerlendirme formu, tıp eğitimi anabilim dalı tarafından hazırlanır ve ders dönemi başında Dekanlık tarafından belirlenen ve programda görev alacak öğretim üyelerine bildirilir. Öğretim üyeleri tarafından yapılan puanlama tıp eğitimi anabilim dalı başkanlığı tarafından sınav komisyonuna gönderilir. Program sorumluları tarafından her bir öğrenci için not verilir. Bu notlar, o ders kurulundaki ya da dönemdeki ders saati ağırlığı oranınca ve herhangi bir baraj uygulanmaksızın, ders kurulu hesaplamalarına dâhil edilir. Dönem sonu final ve bütünleme sınavına dâhil edilmez.

Sınav sonuçlarının ilanı

MADDE 25- (1) Sınav sonuçları en geç on iş günü içinde Dekanlık onayı alındıktan sonra ilan edilir.

Sınav sonuçlarına itirazlar

MADDE 26- (1) Öğrenciler; sınav sonuçları ilan edildikten sonra, en geç üç iş günü içinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir. İtiraz başvurusu dilekçe ile Dekanlığa yapılır. İtirazlar Dekanlıkça sınav komisyonuna değerlendirmek üzere gönderilir. Bilimsel ya da maddi hata tespit edilirse not düzeltmesi Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Başka bir nedenle not değiştirilemez.

(2) Sınavlarda bilimsel hatalara itiraz, sorunun neden yanlış olduğunu kaynak kitaplar referans gösterilerek dilekçe ile Dekanlığa başvurulur. Bilimsel veya maddi soru hatası olması durumunda Dekanlık tarafından ilgili dönem sınav kordinatörü, ilgili dönem eğitim kordinatörü ve ilgili anabilim dalı öğretim üyesinden oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilir ve sınav komisyonuna rapor verilir. Sonuç raporu Dekanlığa sunulur. Sorunun iptal edilmesi durumunda iptal edilen sorunun puanı öğrenci lehine verilir.

Sınav puanı ve derece notları

MADDE 27- (1) Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Sınavların değerlendirilmesinde kullanılan not, derece ve katsayılar aşağıdaki gibidir:

Başarı Notu

Harf Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4,00

Pekiyi

80-89

BA

3,50

Pekiyi

70-79

BB

3,00

İyi

65-69

CB

2,50

İyi

60-64

CC

2,00

Orta

0-59

FF

0,00

Başarısız

DS

Devamsız

0

GR

Girmedi

MF

Muaf

(2) Notlara ilişkin açıklamalar aşağıda belirtilmiştir:

a) Geçer notlar: AA, BA, BB, CB ve CC notları geçer notlardır. Dönem I, II ve III’te dönem geçme notu olarak, dönem IV ve V’te staj not olarak AA, BA, BB, CB ve CC notlarını alan öğrenci başarılı sayılır.

b) Devamsız (DS): Ders ve uygulamalarda devam koşulunu sağlamayan öğrencilere verilir.

c) Girmedi (GR): Devamlı ve sınava girme hakkı olduğu halde sınava girmemiş öğrencinin aldığı nottur. Not ortalamaları hesabında FF notu işlemi görür ve notu sıfır olarak değerlendirilir.

ç) Muaf (MF): Muaf olduğu dersleri ifade eder. Bu dersler için devam ya da sınav zorunluluğu aranmaz.

(3) Mazeretsiz sınava girmeyen öğrenciye sıfır notu verilir.

Ortak zorunlu derslerin sınavları

MADDE 28- (1) Ortak zorunlu derslerde dönem içinde ve dönem sonu sınavlarında ve başarı notunun hesaplanmasında, 27/7/2014 tarihli ve 29073 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(2) Ortak zorunlu derslerden başarısız olan öğrenciler daha üst sınıflara geçebilirler. Ancak dönem IV’ün başına kadar ortak zorunlu derslerden açılan sınavlara girerek başarılı olmak zorundadırlar aksi takdirde dönem IV’e başlayamazlar. Başarısız olan öğrencilere dönem IV’ün ders kayıtlarından bir hafta önce son bir sınav hakkı verilir.

(3) Dönem I, II ve III’te okutulan ortak zorunlu dersler için dönemin ilk yarıyılında birinci vize sınavı, ikinci yarılında ikinci vize ve dönem sonunda final sınavı yapılır. Geçme notu hesaplanırken iki vizenin ortalamasının %50’si ve dönem sonu final sınavının %50’si alınır. 100 üzerinden en az 60 puan geçer not sayılır.

ALTINCI BÖLÜM

Dönem IV ve V Klinik Bilimleri Devresi

Stajlar

MADDE 29- (1) Stajlara devam zorunluluğunda, 15 inci madde hükümleri uygulanır.

(2) Staj sonu sınavı; dönem IV ve V’te her stajın sonunda ilgili anabilim dalınca yapılan sınavdır. Sınavlar, anabilim dalında ders veren öğretim üyeleri ve Dekanlık tarafından görevlendirilen uzmanların katılımı ile gerçekleştirilir. Sınavların uygulanması ve sonuçları gerekli görüldüğünde Dekanlığın kuracağı bir komisyon tarafından incelenir.

(3) Staj sonu sınavları teorik olarak yapılır. Teorik sınava ek olarak sözlü ve/veya pratik sınav yapılmasına anabilim dalı akademik kurulu tarafından karar verilir. Teorik sınavlarda 60 notu alma şartı vardır. Teorik sınava ek pratik ve/veya sözlü sınav yapılması durumunda sınav ortalamasının 60 ve üzeri olması gerekir.

(4) Mazereti nedeni ile staj sonu sınavına giremeyen öğrenciler, ilgili anabilim dalı akademik kurulunun belirleyeceği bir tarihte mazaret sınavına alınırlar.

(5) Dönem IV ve V’te staj sınavlarında başarılı olamayan öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır. Bütünleme sınavı teorik olarak yapılır. Teorik sınava ek olarak pratik ve/veya sözlü sınav yapılmasına anabilim dalı akademik kurulu tarafından karar verilir. Teorik sınavlarda 60 notu alma şartı vardır. Teorik sınava ek sözlü ve/veya pratik sınav yapılması durumunda sınav ortalamasının 60 ve üzeri olması gerekir.

(6) Staj bütünleme sınavı için mazaret sınavı açılmaz.

(7) Staj dönem notu; dönem IV ve V’te başarılı öğrencilerin dönem notu, o döneme ait staj notlarının ağırlıklı not ortalamasıyla hesaplanır.

(8) Staj sonu ve staj bütünleme sınavında başarısız olan öğrenci staj tekrarı yapar.

(9) Özel öğrencilik veya başka üniversitelerden staj alma gibi durumlarda akademik takvime uygun olarak Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile staj alınabilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Dönem VI-İntörn Hekimlik Devresi

İntörn hekimlik

MADDE 30- (1) Dönem VI’daki eğitimin amacı, öğrencinin daha önceki dönemlerde edindiği bilgilerin klinik uygulamalarını yapmak ve hekimlik sanatının uygulanmasında deneyim, beceri kazandırarak hekimlik sanatını en iyi uygulayabileceği düzeye getirmektir.

(2) İntörn hekimlik, aralıksız on iki ayı kapsayan uygulamalı rotasyon dönemidir. Öğrencilerin bu dönemde Fakülte Kurulunca belirtilen süre kadar bulunmaları ve programlanan çalışmaları başarı ile yapmaları zorunludur.

(3) İntörn hekimlik döneminde mevcut her bir rotasyonun öğrenciye kazandıracağı beceriler ilgili anabilim dalları tarafından belirlenir. Rotasyonun amaç ve hedefleri çekirdek eğitim programının beceriler bölümünden yararlanılarak belirlenir.

(4) İntörn hekimlik döneminde birinci basamak hekimlik pratiğine yönelik eğitim amaçlanmalıdır. Gerekirse öğrenciler diğer hastane, sağlık ile ilgili birimi olan sağlık dışı kurumlar ve sağlık kurum ve kuruluşlarına Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile gönderilebilir.

(5) Öğrenci mezuniyet öncesinde öğretim üyesi denetiminde intörn doktor olarak çalışır. Çalıştığı kliniğin tüm kurallarına uymakla yükümlüdür. İlgili öğretim üyesinin sorumluluğunda daha önceki eğitim dönemlerinde edindiği bilgi ve beceriyi uygulama fırsatı bulur. Çalıştığı her birimde rutin poliklinik uygulamasına aktif olarak katılır. Yataklı birimlerde kendisinin sorumluluğunda olan hastaları izler ve sorunları ile yakından ilgilenir, nöbet tutar, gözetim altında tıbbi girişimlerde bulunabilir.

(6) Öğrencilerin çalışmaları program çerçevesinde günlük olarak izlenir ve öğrencinin başarılı olup olmadığı birim sorumluları tarafından belirlenir.

(7) Bu dönemde yapılan rotasyonlarda öğrencinin isteği ile tıp fakültelerine gidilmesi ve Fakülteye öğrenci kabulü için Fakülte Yönetim Kurulunun onayı gerekir.

(8) İntörn hekimlik döneminde nöbetler eğitim amaçlıdır. Nöbetler bir ayda en fazla on gün olarak düzenlenir.

(9) Öğrenci, intörn hekimlik dönemindeki rotasyonların her birindeki süreleri eksiksiz olarak tamamlamak zorundadır. Süre açısından eksik kalan ve beceri kazanma açısından yetersiz olan rotasyon, ilgili anabilim dalı tarafından uygun görülen süreyle tüm rotasyonlar bittikten sonra tamamlanır.

(10) İntörn hekimlik döneminde sınav yoktur. Bu dönemde öğrenciler her anabilim/bilim dalında yapılan çalışma sonunda klinik, poliklinik, laboratuvar ve saha çalışmaları, aldıkları hasta öyküleri, yazdıkları epikrizler, hastalara davranışları ve ilgileri, nöbetler ve katıldıkları ve/veya sundukları seminerler, toplantılardaki katılımları, teorik bilgi düzeyleri, genel davranışları ayrı ayrı göz önüne alınarak “Geçti” veya “Kaldı” olarak değerlendirilir ve öğrenci karnelerine işlenerek anabilim dalı başkanı tarafından imzalanır. Bu dönemdeki rotasyonlardan bir veya birkaçından başarısız olan öğrenci, kabul edilen süre içinde kalmak üzere bu rotasyon veya rotasyonları tekrar ederek başarılı olmak zorundadır. Seçmeli rotasyonlarda başarısız olan öğrenciler başarısız oldukları rotasyonları değiştirmek isterlerse yeni bir rotasyon seçerek tam süre ile devam ederler.

(11) Rotasyon yapılan anabilim dalı tarafından bir adet karne doldurulur ve dönem sonunda Dekanlığa teslim edilir. Karnelerin güvenliği intörn doktora aittir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Notlar, Mezuniyet Başarı Derecesi ve Diplomalar

Notlar

MADDE 31- (1) Altı yıllık eğitim-öğretim döneminde alınması gereken AKTS miktarı 360’tır.

(2) Ağırlıklı not, bir derste/stajda alınan notun ilgili dersin AKTS ile çarpımı ile bulunur.

(3) Başarı notu; dönem I, II ve III’ün her birinde aldığı kurul derslerinin ya da dönem IV ve V’teki stajların ağırlıklı notlarının toplamının AKTS’lerin toplamına bölünmesiyle hesaplanır. Başarı notu hesaplanırken ortak zorunlu ve seçmeli dersler dikkate alınmaz.

(4) Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO), öğrencinin her dönemden aldığı başarı notlarının toplamının dönem sayısına bölümü ile hesaplanır. GANO hesaplanırken ortak zorunlu ve seçmeli dersler dikkate alınır.

Mezuniyet başarı derecesi

MADDE 32- (1) Mezuniyet başarı derecesi; ilk beş dönemin başarı notlarının toplamının beşe bölünmesiyle hesaplanır. Ancak öğrenci, intörnlük dönemindeki stajlardan da başarılı olmak zorundadır.

(2) Mezuniyette ilk üç dereceye girecek öğrencilerin belirlenmesinde; öncelikle Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen mazeretler dışında yıl kaybetmemiş olmak, en fazla üç defaya kadar bütünlemeye kalmış olmak ve disiplin cezası almamış olmak temel koşuldur.

(3) Başka bir fakülteden yatay geçişle kayıt olan öğrencilerin harf ile belirlenmiş notlarının değerlendirilmesinde Senato kararı uygulanır.

(4) Eğitim sürecinde herhangi bir dönemde Fakülte adına başka bir eğitim kurumunda eğitim gören öğrencilerin not değerlendirilmesinde Senato kararları uygulanır.

(5) Dönem dereceleri; bir dönemdeki başarı notu 90-100 arasında olan öğrenciler, dönem yüksek onur öğrencisi, 80-89 arasında olan öğrenciler ise dönem onur öğrencisi olarak ilan edilirler. Ceza almış veya dönem tekrarı yapan öğrenciler bulundukları dönemin yüksek onur veya onur öğrencisi seçilemezler. Bu öğrencilerin listesi, her dönem sonunda ilan edilerek öğrencilerin başarı belgeleri kendilerine verilir.

Diploma

MADDE 33- (1) Tıp doktorluğu için öngörülen altı yıllık eğitim süresini başarıyla tamamlayanlara tıp doktoru diploması verilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Öğrenci Değişim Programları

Öğrenci değişim programları

MADDE 34- (1) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları bünyesinde Avrupa Birliğine üye veya aday ülkelerin tıp fakülteleri ile Fakülte arasında yapılmış olan anlaşma kapsamında, tıp fakültesi öğrencileri eğitim amaçlı değişim programı ile en az üç ay en fazla on iki ay bir tıp fakültesinde eğitimlerini sürdürebilirler. Erasmus programı Fakülte ile yabancı bir tıp fakültesi arasında yapılan ikili anlaşma çerçevesinde gerçekleşir. Öğrencinin yurt dışındaki üniversiteden almış olduğu tüm dersler ve notlar yükümlü olduğu derslerin yerine sayılır. Bu program kapsamında öğrencinin yurt dışındaki üniversitede almış olduğu eğitim ve değerlendirmelerin denkliği Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile onaylanır.

(2) Yurt dışı öğrenci değişim programları ile yurt dışında eğitim alıp dönem IV veya V stajlarını yurt dışında tamamlamış öğrencilerin bir üst döneme devam etmesi için, Fakültenin eğitim programı kapsamında eksik olan stajları tamamlaması gerekir. Öğrenci aldığı stajdan devamsız olduğu takdirde stajı Fakültede tekrarlar.

(3) YÖK kararı çerçevesinde belirlenen ve yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini amaçlayan Farabi Değişim Programına Fakültenin kayıtlı öğrencileri katılabilir. Öğrenci değişimi süresi, en az bir en fazla iki yarıyılı kapsar. Birinci sınıfta okuyan öğrenciler Farabi Değişim Programından yararlanamazlar. Farabi Değişim Programı ile diğer tıp fakültelerine gönderilebilecek öğrenciler ve sayıları Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.

ONUNCU BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Eğitim komisyonu toplantı ve karar usulü

MADDE 35- (1) Eğitim komisyonu her yarıyıl en az iki kez olmak üzere başkoordinatörün teklifi ve Dekanın onayı ile toplanarak gündemindeki konuları görüşür ve alınan kararları Dekanlığa sunar. Komisyonun toplanabilmesi için en az üçte iki çoğunluğun sağlanmış olması yeterlidir. Kararlar, üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oylamada çekimser oy kullanılamaz, eşitlik sağlanması durumunda, komisyon başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Tüm komisyonlara komisyon üyelerinden herhangi biri iki toplantıya mazeretsiz olarak arka arkaya yılda toplam üç kez katılmamış ise görevinden istifa etmiş sayılır. Bu görev için Dekan tarafından yeni atama yapılır. Komisyon, gerektiğinde alt komisyonlar oluşturabilir. Alt komisyon oluşturmak ve bunların çalışmaları için tüm görevlendirmeler başkoordinatör tarafından yapılır. Alt komisyonların görevlendirildikleri konu üzerindeki çalışma raporları başkoordinatör tarafından Dekana sunulur.

Öğrenci disiplin işlemleri

MADDE 36- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 37- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Fakülte Yönetim Kurulu kararları ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler

MADDE 38- (1) 10/10/2017 tarihli ve 30206 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 20/12/2021 tarihli ve 31695 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 39- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 40- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adıyaman Üniversitesi Rektörü yürütür.