Genel

Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Abone Ol

Adıyaman Üniversitesinden:

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 27/7/2014 tarihli ve 29073 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “MADDE 7- (1) Üniversiteye bağlı birimlerde örgün olarak birinci ve ikinci öğretim yapılır. Ancak ilgili kurulların gerekçeli önerileri, Senatonun kararı ve YÖK onayı ile açık, dışarıdan (ekstern), yaz okulu, uzaktan ve yaygın eğitim de yapılabilir.

(2) Bir örgün eğitim öğretim yılı, her biri en az 14 hafta veya 70 iş gününden oluşan güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Ancak, Senatonun kararı ile bir eğitim öğretim yılı; güz, bahar ve yaz şeklinde üç yarıyıl da yapılabilir.

(3) Birim kurulları, bir sonraki yıla ait akademik takvim önerileri ve eğitim öğretim ders kataloglarında yapılacak güncellemeleri varsa değişiklik tekliflerini, her yıl en geç nisan ayı sonuna kadar, birim kurul kararıyla birlikte Senatonun onayına sunarlar. Senato tarafından karara bağlanan akademik takvim, her eğitim öğretim yılının başlamasından önce ilan edilir.

(4) Gerekli görülen hallerde, ilgili birimin yönetim kurulu kararı ve Senatonun onayı ile cumartesi ve/veya pazar günleri de ders ve/veya sınav yapılabilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12- (1) Üniversiteye bağlı birimlerde kayıtlara ilişkin esaslar şunlardır:

a) ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda o eğitim öğretim yılında Üniversitenin herhangi bir birimine kayıt hakkı kazanmış olmak veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan programlara o eğitim öğretim yılı için geçerli olan puan ve ilan edilen şartlara sahip olmak suretiyle özel yetenek sınavında başarılı olmak şartı aranır.

b) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmak için, ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında, dijital olarak e-Devlet üzerinden veya şahsen Üniversitenin belirlediği kayıt merkezine başvurmaları gerekir. Posta ile yapılan herhangi bir başvuru kabul edilmez. Zorunlu hallerde aday öğrencinin noterce yetkilendirilmiş yasal temsilcileri aracılığı ile de kayıt yaptırılabilir. Aday öğrencilerin birimlere kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Senato tarafından belirlenen esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt yaptırmak için ÖSYM tarafından istenen belgelerin aslı ve aslı zorunlu olmayan belgelerin onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ile adli sicil kaydına ilişkin ise adayın yazılı beyanı esas alınarak işlem yapılır.

c) Yabancı uyruklu öğrenciler ile çifte vatandaşlık hakkına sahip Türk vatandaşlarının Üniversiteye kayıtları, ilgili mevzuat ve Senato tarafından belirlenen esaslar dikkate alınarak yapılır.

ç) Üniversiteye kesin kaydı yapılan öğrenciye fotoğraflı kimlik kartı verilir. Öğrencinin kimlik kartını kaybetmesi durumunda, kayıtlı olduğu birime kayıp ilanı ve Kimlik Kartı Kayıp Formu ile başvurması neticesinde kendisine aynı dönemde geçerli olacak yeni kimlik kartı düzenlenir.

d) Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle Üniversiteye başvurarak kayıt hakkı kazanmış olanların kayıtları yapılmaz. Kayıt yaptırmış olup gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgeleri sonradan tespit edilen öğrencilerin, bulundukları yarıyıla bakılmaksızın kayıtları iptal edilir ve kendilerine verilmiş olan diploma dâhil tüm belgeler geçersiz sayılır. Bu durumda olanlar, öğrencilik statüsü kazanmamış sayılır ve öğrencilikle ilgili herhangi bir haktan yararlanamazlar.

e) Kayıt işlemlerini süresi içinde yaptırmayan aday öğrenci, Üniversite öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılır. Sonrasında aday öğrenci bu durumla ilgili herhangi bir hak iddiasında bulunamaz.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Yatay ve dikey geçişle Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrenciler; daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumundan aldıkları bir dersin AKTS/kredi değerinin, eş değer sayılması istenen dersin AKTS/kredi değerinden az olmaması şartıyla, ders içeriği uygun olan en az CC harf notuna sahip derslerden başarılı kabul edilirler. Bu öğrenciler daha önce aldıkları derslerden CC harf notu altındaki DC, DD, FD ve FF gibi harf notlarına sahip olan derslerin ise devamını almak zorundadırlar. Derslerin intibakları, Senato tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre birim yönetim kurulları tarafından karara bağlanır. Bu öğrenciler, devam eden eğitim öğretim yılından ve alt yarıyıllardan 40 AKTS kredi miktarına kadar ders alabilirler. Dikey geçişle Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrencilerin muafiyeti yapılır, ancak bu öğrencilerin intibakları yapılmaz.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Üniversiteye kaydı yeni yapılan öğrenciler, Üniversitede eğitim öğretimin başlamasından itibaren en geç yedi iş günü içinde, Üniversiteye ek kontenjanla yerleşip kaydı yapılan öğrenciler ise kesin kayıt tarihinin bitiminden sonraki ilk beş iş günü içinde, kaydı bulunan bölüm başkanlığına, daha önce mezun olduğu veya ilişik kestiği yükseköğretim kurumundan almış olduğu derslerden, en az CC harf notuna sahip olması şartıyla, ders muafiyet başvurusunda bulunabilirler. Muafiyet talepleri Senato tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre, birim yönetim kurulları tarafından karara bağlanır. Öğrenciler, muafiyet talepleri ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilip karara bağlanıncaya kadar muafiyet talebinde bulundukları ders/derslere devam ederler. Öğrenciler, bu fıkrada belirtilen süreler dışında ders muafiyet başvurusunda ve sonraki dönemlerde de yeniden herhangi bir intibak talebinde bulunamazlar.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenci, her yarıyıl/yıl başında, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde, ilgili mevzuatta belirlenen katkı payını veya öğrenim ücretini ödeyerek kaydını yenilemek, ders kaydını yaptırmak ve akademik danışmanına onaylatmak zorundadır. Kayıt yenileme işlemlerinin sorumluluğu öğrenciye aittir. Akademik takvimde belirtilen sürelerde katkı payını veya öğrenim ücretini yatırmayan ve ders kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıl/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Öğrencinin katkı payı/öğrenim ücretini ödemediği yarıyıl/yıl öğrenim süresinden sayılır. Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ders kaydını yaptırmayan öğrenciler, haklı ve geçerli sayılabilecek mazeretleri olması durumunda ders ekle/sil haftası içinde başvurmaları ve mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde, kabul tarihinden sonraki beş iş günü içinde kayıt yaptırabilirler. Bu süre içerisinde de kayıt yenilemeyen/yenileyemeyen öğrenci tekrar mazeret kayıt talebinde bulunamaz. Öğrenci, akademik takvimde belirtilen ders ekle/sil tarihlerinde, daha önce seçmiş olduğu dersleri akademik danışmanının onayı ile değiştirebilir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Her yarıyılda 30 AKTS değeri kadar ders alınması zorunluluğu nedeniyle, bir öğrencinin mezun olabilmesi için öğrenim süresi 2 yıl olan ön lisans programlarında toplam en az 120 AKTS, öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programlarında toplam en az 240 AKTS, öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programlarında toplam en az 300 AKTS, öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programlarında toplam en az 360 AKTS kredisini başarı ile tamamlaması gerekir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(1) Birim kurulları, öğrencilerine kültürel ve sosyal faaliyetler için yeterli zaman ayırmak şartı ile programlarına seçmeli, zorunlu, nitelik olarak ön şartlı dersler, uygulama ve/veya laboratuvar dersleri de dâhil edebilirler ve öğrencilerin haftalık teorik derslerine uygulama ve stajlara ilişkin düzenlemeler yapabilirler. Programa bu şekilde alınan dersler ve yapılan düzenlemeler, birim kurulları tarafından Senatoya önerilir ve Senato kararı ile kesinleşir. Seçmeli derslerin okutulacağı yarıyıllar ile bu yarıyıllarda en az alınması gereken seçmeli ders sayısı ve/veya kredisi, ilgili birim kurullarınca eğitim öğretim planlarında belirtilir. Ortak seçmeli dersler hariç bir seçmeli dersin açılabilmesi için en az on öğrenci ilgili derse kayıt yaptırmak zorundadır. Sınıf mevcudunun on veya altında olması durumunda bu sayıyı belirleme yetkisi ilgili birim yönetim kuruluna aittir.”

“c) Ön şart niteliğindeki dersler başarılmadıkça ve/veya devam koşulu yerine getirilmedikçe ön şartlı ders alınamaz.”

“(8) Dersler, zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki türdür. Zorunlu dersler, öğrencinin almakla yükümlü olduğu dersler, seçmeli dersler ise öğrencinin istekleri doğrultusunda belirlenen derslerdir. Seçmeli dersler, öğrencinin kendi alanı ile ilgili derslerden oluşabileceği gibi genel kültür ya da değişik ilgi alanlarından dersleri de kapsayabilir.

 (9) Ön lisans ve lisans programları için Üniversiteye bağlı birimlerin öğretim elemanları tarafından önerilen derslerden, ilgili birim kurullarının önerisi ve Senatonun onayı ile ortak seçmeli dersler havuzu oluşturulabilir. Ortak seçmeli derslerin açılması ve yürütülmesi, Senato tarafından kabul edilen yönerge hükümleri çerçevesinde yürütülür.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler, bu Yönetmelikte belirtilen koşulları ve kayıtlı bulundukları eğitim öğretim programları için ilgili kurullarca belirlenen yükümlülükleri yerine getirerek mezuniyete hak kazanırlar. Bir öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programından mezun olabilmesi için Senato tarafından onaylanan toplam AKTS kredisini alması, varsa stajlarını başarmış olması ve o programı en az 2,00 GNO ile tamamlaması zorunludur. GNO aynı zamanda öğrencinin mezuniyet not ortalamasıdır.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenim programlarını başarı ile tamamlayan öğrencilere, programın tamamlanmasını müteakiben diplomaları verilir. Öğrencinin mezuniyetine, ilgili birimin yönetim kurulu karar verir.”

“(8) Programın normal süresi sonunda, disiplin cezası almamış, mezuniyet genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olan mezunlar onur öğrencisi, 3,50-4,00 arasında olan mezunlar ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Bu bilgi, öğrencinin not döküm belgesi ve diploma ekinde belirtilir.”

MADDE 10- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11- Bu Yönetmelik hükümlerini Adıyaman Üniversitesi Rektörü yürütür.