7256 SAYILI YASAYA GÖRE, VERGİ VE SİGORTA BORÇLARINDA YAPILANDIRMAYI İHMAL EDENLER İÇİN BİR FIRSAT: (TÜRKİYE ÇAPINDA HERHANGİ BİR VERGİ DAİRESİNE YAPILANDIRMA DİLEKÇESİNİN ÖNCEDEN, SÜRESİNDE VERİLMİŞ OLMASI KOŞULU İLE)

Abone Ol

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan bir iç genelge ile mükelleflere bir kolaylık getirilmiştir. 16.02.2021 tarih ve 2021/1 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 7256 sayılı yasa ile ilgili 2021/1 sayılı iç genelge yayınlanmıştır. Bu iç genelge uyarınca vergi borçlarını süresi içerisinde yapılandırmış olan vergi borçlusu mükellefler, yapılandırdıkları borçlarının dışında ayrıca başka vergi dairelerinde borçlarının mevcut olası halinde bu borçlar da önceki dilekçe ile irtibatlandırılarak 01.03.2021 tarihine kadar yedinden yapılandırma olanağını elde edebileceklerdir.

Buna göre;

1) Bilindiği gibi 31.08.2020 tarihine ödenmesi gereken borçlar 7256 sayılı yasa bağlamında yapılandırma kapsamındadır.

2) Diğer taraftan 7256 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 30.11.2020 tarihine kadar yargı kararı ile kesinleştiği halde mükelleflere tebligat yapılmayan vergi mahkemesi, bölgeler mahkemesi kararlarına ilişkin 2 No’lu ihbarnamede yer alan borçların da EK: 2/A dilekçe kapsamında belirtilmesi koşuluyla, bu borçlar da yapılandırma kapsamındadır.

3) Yürürlüğe giren işbu 2021/1 iç genelge[1] kapsamında örneğin; (A) Vergi dairesinde borcunu yapılandıran bir mükellefin aynı zamanda (B) ve (C) Vergi dairelerine olan diğer vergi borçlarını yapılandırmayı ihmal etmiş olduğunu varsayalım. Bu durumda unutulan (B) ve (C) vergi dairesine olan borçlar da önceden (A) vergi dairesi için mükellefin vermiş olduğu dilekçe baz alınarak bu çerçevede borçların yapılandırılması olanaklıdır.

4) Bize göre bu iç genelge son derece isabetli olup aynı iç genelgenin SGK borçları bakımından da geçerli olması gerektiği kanısındayız. Çünkü geçmiş yıllarda benzeri genelgeler de SGK Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmıştır. Özellikle 7143 sayılı Yasa, 6736 sayılı Yasa kapsamında yapılandırılan vergi borçları sayesinde mükelleflere benzeri kolaylıklar getirilmiştir. Bu uygulamanın temel felsefesi şudur: Türkiye’nin tek vergi dairesi gibi kabul edilerek herhangi bir vergi dairesine e-devlet üzerinden veya interaktif vergi dairesi üzerinden verilmiş bir dilekçe amme borçlusu mükelleflerin Türkiye çapındaki bütün borçlarını kapsayacağı varsayımına dayandırılmıştır. İçinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür dikkate alındığında geçmiş vadeli vergi borçları (SGK borçları dahil) 7256 sayılı yasaya göre yapılandırıldığı takdirde mükelleflere önemli kolaylıklar sağlamıştır. Böylelikle, vergi borçları yapılandırılan gerçek ve tüzel kişiler ihalelere katılabilecek, çeşitli kamu kurumları ile ilgili işlemlerinde “Borcu yoktur” gibi işlem görerek vergisel işlerini yürütebileceklerdir. Gerçekten de bir amme borcunun yapılandırılması halinde, mükelleflere “Borcu yoktur” belgesi verilebileceği gibi, bu mükelleflerin sahip oldukları menkul ve gayrimenkuller üzerine önceden konulan hacizler yapılan ödemeler nispetinde kısım kısım kaldırılabilecektir. Örneğin, mükellef (X)’in toplam yapılandırılan vergi borcunun 100.000 TL olduğunu varsayalım. Bu mükellefin 10 adet bine aracı üzerinde de önceden konulmuş vergi hacizlerinin olduğunu düşünelim. Somut olayda bu mükellef borçlarını yapılandığı için ve ayrıca mükellefin 2 adet yapılandırma taksitlerini de ödediğini varsaydığımızda toplam 10 aracın tümü üzerindeki haciz kalkmasa bile hacizi koyan idare ile temas kurularak 2 adet üzerindeki hacizler kaldırılabilecektir.

Burada esas alınan konu şudur ki yapılandırılan amme borcundan gerçekleşen ödeme miktarlının toplam borca oranı nispetinde bir oran bulunarak buna göre “Bölünebilir aciz işlemleri” kısım kasım çözülebilecektir. Konu ile ilgili örnekler 7256 sayılı yasaya bağlı olarak yayınlanan genelge ile açıklanmıştır. Böylece en nihayetinde bütün borcun ödenerek itfa edilmesi halinde geriye kalan bütün araçlar üzerindeki (varsa gayrimenkuller üzerindeki hacizler dahil) hacizler tümüyle kaldırılacaktır. Özellikle bu uygulamaların inşaat sektöründe faaliyette bulunan müteahhitler açsından önemli bir kolaylık sağlayabileceği düşüncesindeyiz.

---------------

[1] Söz konusu iç genelgeye erişim için bkz. https://www.gib.gov.tr/bazi-alacaklarin-yeniden-yapilandirilmasina-iliskin-7256-sayili-kanun-ic-genelgesi-seri-no-2020/1