7256 SAYILI VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI HK. YASA GEREĞİ ŞİRKET ORTAKLARI ŞİRKET BORÇLARINI BİREYSEL OLARAK YAPILANDIRABİLİR

Abone Ol

Bildiği gibi, 7256 sayılı Yasa Vergi ve Diğer Bazı Alacakların yeniden Yapılandırılmasını düzenlemek amacıyla  17.11.2020 gün ve 31307  sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

1. 7256 sayılı Yasadan yararlanmak üzere yapılacak müracaatlarda mutlaka Genel Tebliğ ekindeki standart form dilekçeler elektronik ortamda verilecektir. Ayrıca dilekçe örnekleri çoğaltılarak, (www.gib.gov.tr) adresinden indirilebilir.

2. Birden çok vergi dairesine borcu olan mükellefler için ayrı ayır ve ilgili vergi daireleri bazında yapılmalıdır.

3. 213 sayılı Yasa ve 6183 sayılı Yasalara göre sorumluluk dolayısıyla borçlu gibi işlem gören mükelleflerin sorumlulukları nedeni ile borçlarını yine yukarıdaki şekilde standart form dilekçeler ile yapılandırabileceklerdir.

4. Yapılandırma sonuçları yine başvurucular tarafından (www.gib.gov.tr.) adresinden ya da e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden “7256 sayılı Kanun Kapsamındaki işlemler” menüsünden “Başvurularım” alanından ödeme planlarını indirebilirler.

5. Postayla yollanan müracaatlar için ilgili vergi daireleri tarafından sonuç tabloları mükelleflere taahhütlü olarak yollanacaktır.

6. 7256 sayılı Yasaya göre yapılacak ödemeler anlaşmalı bankalara veya banka havalesi ile veya kredi kartları ile de ödenebilecektir. Öte yandan, vergi daireleri veznesi ve PTT gibi tahsile yetkili kurumlar da yapılandırma ödemelerini kabul edebilecektir.

7. Terkin edilecek alacaklar açısından terkin programı devreye girmiş olup, 100 TL asıl alacak ve ayrıca 200 TL’de feri alacaklarda aynı şekilde terkin edilecektir.

8. Anonim ve limited şirket ortakları şirkette bulundukları dönemlerle ilgili borçlarını faaliyette bulundukları süreler için sınırlı olarak yapılandırabilirler. Bu konuda her ortak standart 2A dilekçesini tanzim edip, ekinde şirkete giriş-çıkış tarihlerini gösteren belgeler, ticaret sicil gazeteleri vs. evraklarla başvuru yapabilecektir. Buna göre; ortakların ilgili şirketteki ortaklık dönem borçları bireyler bazında yapılandırılacaktır.

9. Veli, vasi, kayyım, tasfiye memuru, mali müşavir, yeminli mali müşavir gibi sorumluluk  hükümlerine göre borçlu gibi değerlendirilen  ikincil amme borçluları için  7256 sayılı yasaya göre yapılandırma talebi söz konusudur. İkincil  amme borçluları da  tıpkı asıl amme borçluları  gibi sorumluluk kapsamına giren  borçlar için  yapılandırma dilekçesi  verebilecektir.   Örneğin, bir şirketin mali müşavirine veya  yeminli mali müşavirine şirket  işlemleri  ile ilgili  sorumluluk dolayısıyla  ödeme emri tebliğ  edilmiş ise, bu  borçlarda  7256 sayılı kanunun aradığı koşullar kapsamında  yapılandırma talebi söz konusu  olabilecektir.