Genel

'Yüksek Yargı Uygulamasında Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı ve Yapay Zekâ' Temalı 12. Uluslararası Yaz Okulu

Abone Ol

12. Uluslararası Yaz Okulu Başladı

Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği (AAMB) bünyesinde Türk Anayasa Mahkemesince on ikincisi düzenlenen Uluslararası Yaz Okulu programı 30 Eylül 2024 tarihinde Anayasa Mahkemesinde yapılan açılış töreniyle başladı.

Bu yıl 27 farklı mahkeme ve kurumdan 53 temsilcinin katıldığı programın açış konuşmasını Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Basri Bağcı yaptı. Konuşmasında yapay zekâ ve dijital araçların hukuk da dâhil olmak üzere hayatımızın her yönünü etkilediğini belirten Başkanvekili Basri Bağcı, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alırken yargı sistemlerinin etkinliğini artırmak için bu yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlardan yararlanmamız gerektiğini vurguladı.

Başkanvekili Basri Bağcı insan haklarının korunması, yargı sisteminin iyileştirilmesi ve adaletin sağlanması için uluslararası iş birliğinin önemine dikkati çekerek Türk Anayasa Mahkemesinin diğer ülkelerdeki muadil kurumlarla her zaman iyi ilişkiler ve iş birliği içinde olduğunu dile getirdi.

Yaz Okulu programının mahkemelerimizin geleceğin zorluklarıyla yüzleşebilecek teknoloji ve yenilikleri anlaması bakımından önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Başkanvekili Basri Bağcı katılımcılara, sunumlarıyla katkıda bulunacaklara ve programda emeği geçen herkese teşekkür ederek Yaz Okulu’nun verimli ve faydalı geçmesini diledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Basri Bağcı’nın konuşmasının ardından programa oturumlarla devam etti. Oturumların açış konuşmasını yapan Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Azaklı teknolojinin sürekli ilerlediği bir yüzyılda yargı kurumlarının da teknolojik tüm imkânları en hızlı şekilde kullanması gerektiğini vurguladı. Azaklı konuşmasında yapay zekâyı ve teknolojik gelişmeleri yargı kurumları açısından tüm yönleriyle ele alarak değerlendirdi ve yargı kurumları için yapay zekânın en akıllı, en zeki, en hızlı, en pratik bir asistan olabileceğini ancak hiçbir zaman bir insanın zekâ seviyesine ulaşamayacağını düşündüğünü dile getirdi. İnsanın her zaman daha üstün zekâ ve beceriye sahip olmaya devam edeceğini belirten Azaklı “Zira insan akıl ve zekânın yanında, duygu, hissiyat, vicdan, kültür ve gelenekleri olan bir varlıktır.” dedi.

Oturumları Anayasa Mahkemesi Raportörü Gizem Ceren Demir Koşar yönetti. İlk oturumda Türkiye, Kore, Endonezya, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Gürcistan, Hindistan, Kazakistan, Kosova heyetleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi temsilcisi sunum yaptı.

Yaz Okulu Programına 1 Ekim’de Düzenlenen Oturumlarla Devam Edildi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya Yaz Okulu programının ikinci gününde konuşma yaptı.  Başkan Özkaya, Yaz Okulu programının genç hukukçulara dünyanın farklı yerlerinden muadil kurumlardaki meslektaşlarla bir arada olma ve ilişkileri geliştirme fırsatı vermesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Anayasa mahkemelerinin faklı kıtalardaki ve ülkelerdeki muadilleriyle iş birliği ve iyi ilişkiler içinde olmasının önemine dikkati çeken Başkan Özkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Bizler yüksek mahkemeler olarak çok farklı hukuki sorunları ele alıyor ve bütün ülkeyi etkileyen kararlar veriyoruz. Dolayısıyla birbirimizin tecrübelerinden haberdar olmak, fikir ve bilgi alışverişi içinde olmak hepimiz için faydalı olacaktır. Bu yaz okulu bu anlamda çok iyi bir örnektir. Biz bugüne kadar yaz okulu hakkında çok olumlu geri dönüşler aldık. Ben Türk Anayasa Mahkemesi olarak iş birliği ve iyi ilişkiler için her zaman elimizden geleni yapacağımızı bir kez daha tekrarlamak isterim.”

Başkan Özkaya, daha önce düzenlenen yaz okulu programlarımda ifade özgürlüğü, masumiyet karinesi, özel hayata saygı hakkı gibi maddi hakların üzerinde durulduğunu hatırlatarak bu seneki programda ele alınan yapay zekâ ve bilgi teknolojilerine ilişkin olarak “Günümüzde yapay zekâ gittikçe daha çok konuşulmaya başladı ve yargı kurumları olarak bizler de gelişen teknolojilerden nasıl faydalanacağımızı ve bunları sistemimize nasıl entegre edeceğimizi değerlendirmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.

Yüksek yargı mercilerinin yoğun iş yükü ile karşı karşıya kaldığına değinen Başkan Özkaya iş yüküyle mücadele edebilmek için gelişen teknolojilerden faydalanmanın aynı zamanda bir zorunluluk olduğunun altını çizdi ve Anayasa Mahkemesinin yapay zekâyı sistemine entegre ederek gelişen teknolojiden daha çok istifade etme konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Konuşmasının sonunda Yaz Okulu programında yapılan bilgi ve tecrübe alışverişinin katılımcılara farklı ufuklar açacağına olan inancını dile getiren Başkan Özkaya, program için katkıda bulunan herkese teşekkür ederek Yaz Okulu’nun faydalı ve başarılı geçmesini diledi.

Başkan Özkaya’nın konuşmasının ardından programa ikinci oturumla devam edildi. İkinci oturumda Kırgızistan, Malezya, Maldivler, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Rusya, Tacikistan, Tayland, KKTC ve Ukrayna heyetleri sunum yaptı. Son oturumda ise Özbekistan ve Zimbabve heyetleri sunum gerçekleştirdi. Soru-cevap bölümleriyle devam eden programın kapanış konuşmasını Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel yaptı.

İlerleyen süreçte yapay zekâ alanındaki yeni gelişmelerin yargının işleyişini daha çok etkileyeceğini belirten Sayın Recai Akyel bilgi teknolojilerinin de yargılama süreçlerinin önemli ve vazgeçilemez bir parçası hâline geldiğini dile getirdi ve “Yargıda bilgi teknolojilerinin kullanımı, sadece genel performans üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmakla kalmayıp; aynı zamanda, adalete erişimi iyileştirmekte ve adalet hizmetlerini daha fazla vatandaş merkezli hâle getirmektedir.” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda mesleki anlamda bilgi ve deneyim paylaşımını sağlayan yaz okulu gibi programların psikolojik, sosyolojik, kültürel ve insani duyguların gelişmesi bakımından katkılarının olduğunu belirterek programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel’in kapanış konuşmasının ardından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

12. Yaz Okulu etkinliği, sosyal program çerçevesinde düzenlenen Kapadokya gezisi ile sona erdi.