Genel

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 14 Ekim 2024 Tarihli ve 32692 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden:

TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretim, sınav, değerlendirme ve mezuniyete ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretim, sınav, değerlendirme ve mezuniyete ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Anabilim dalı: Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde yer alan her bir anabilim dalını,

c) Anabilim dalı kurulu: Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde yer alan her bir anabilim dalına ait anabilim dalı kurulunu,

ç) Dekan: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

d) Fakülte: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

e) Fakülte Kurulu: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurulunu,

f) Fakülte Yönetim Kurulu: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yönetim Kurulunu,

g) Rektör: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörünü,

ğ) Senato: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Senatosunu,

h) Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

Eğitim-öğretim dili

MADDE 5- (1) Fakültede eğitim-öğretim dili Türkçedir. Ancak Fakülte Kurulunun önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile kısmen veya tamamen yabancı dilde de eğitim-öğretim yapılabilir.

Yabancı dil hazırlık programı

MADDE 6- (1) Öğrenciler, Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra yabancı dil seviye tespit sınavına alınır.

(2) Seviye tespit sınavının uygulanmasına ilişkin esaslar ile yabancı dil hazırlık programı uygulanmak üzere hazırlık sınıfı açılmasına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Eğitim-öğretimin türü

MADDE 7- (1) Fakültede yıl esasına göre örgün öğretim yapılır ve sınıf geçme sistemi uygulanır.

Eğitim-öğretim dönemleri

MADDE 8- (1) Eğitim-öğretim programları Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen hedeflere yönelik olarak Fakülte Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer. Bir sonraki akademik yılla ilgili değişiklikler de aynı yöntemle her yıl en geç bahar dönemi sonuna kadar belirlenir.

(2) Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar dönemi olmak üzere iki dönemden oluşur. Dönem, kayıt ve dönem sınavları hariç en az 14 hafta (70 iş günü) olarak düzenlenir. Senato gerek gördüğünde bu süreyi değiştirebilir. Sınav dönemleri bu sürenin dışındadır. Klinik uygulama/staj ve alan çalışmaları eğitim-öğretim süresini ve sınav dönemlerini aşabilir. Eğitim-öğretim akademik takvimi gerektiğinde Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile yeniden düzenlenebilir.

Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

MADDE 9- (1) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin, bu şekilde kaybettikleri süre öğrenim süresinden sayılır ve bu süre için katkı payı ödenir. Fakültede eğitim-öğretim süresi ile ilgili hususlar 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütülür.

Eğitim-öğretim programları

MADDE 10- (1) Eğitim-öğretim programları, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile uygulamaya konulur. Bir sonraki eğitim-öğretim yılına ilişkin değişiklikler de aynı yöntemle her yıl en geç Mayıs ayı içinde belirlenir.

(2) Eğitim-öğretim programları, ortak zorunlu dersler dahil 300 AKTS kredilik dersleri kapsar.

(3) Eğitim-öğretim programları yıllık AKTS kredisi 60 olacak şekilde düzenlenir.

(4) Eğitim-öğretim programları, teorik dersler ve/veya seminer, laboratuvar, klinik uygulama, staj, alan çalışması ve benzeri uygulamalardan oluşur. Dersler yıllık olarak veya dönemlik olarak düzenlenir. Hangi dersler için uygulama yapılacağı veya hangi derslerin yalnızca uygulama biçiminde olacağı Fakülte Kurulunca kararlaştırılır.

Preklinik/klinik uygulama/staj

MADDE 11- (1) Birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarda pratik uygulaması olan derslerde, öğrencilerin yarıyıl/yıl sonu sınavlarına girme hakkı elde edebilmeleri için ilgili dersin pratik uygulamaları için aranan koşulları yerine getirmiş olmaları gerekir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenciler yıl sonu sınavına giremezler. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarda pratik uygulaması olan derslerde bütünleme sınavlarının başlangıcına kadar olan süre içinde telafi uygulamaları açılır. Telafi süreleri anabilim dalı kurulu kararıyla belirlenir. Öğrencinin eksik kalan uygulamaları telafi süresinde tamamlaması halinde kendisine bütünleme hakkı verilir.

(2) Dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri belirlenen kliniklerde gruplar halinde ve dönüşümlü olarak Fakülte Kurulunun belirleyeceği esaslara göre bir eğitim-öğretim yılında müfredatta belirlenen ders saatinden az olmamak üzere klinik uygulama/staj yapar.

(3) Öğrenciler, staj sonu sınavına girebilmek için sınıflarına göre yapmakla yükümlü oldukları pratik veya staj çalışmalarını ilan edilen grup ve tarihlerde yapmak, belirtilen sayı ve türdeki ödevlerini eksiksiz ve başarılı olarak tamamlamak zorundadır. Öğrencilerin yapmakla sorumlu oldukları bu çalışmalar anabilim dalı başkanlıklarınca hazırlanacak program gereği Fakülte Kurulu kararı ile eğitim-öğretim yılı başında ilan edilir. Anabilim dalı, öğrencilerin staj sonu sınavına girebilmesi için yapmak zorunda oldukları uygulama sayısındaki değişiklikleri Mayıs ayından önce Fakülte Kurulunda görüşülmek üzere Dekanlığa sunması gerekir. Değişiklikler kabul edilmesi durumunda bir sonraki eğitim-öğretim döneminden itibaren geçerli olur.

Dersler ve kredi değeri

MADDE 12- (1) Dersler; ortak zorunlu dersler, seçmeli dersler, zorunlu alan uygulama dersleri, zorunlu alan teorik dersleri, zorunlu tamamlayıcı dersler olarak gruplandırılır. Her öğretim yılında Fakülte tarafından verilen zorunlu alan uygulama dersleri, zorunlu alan teorik dersleri, zorunlu tamamlayıcı dersler ilgili yılın tamamlayıcısı ve bir sonraki yılın hazırlayıcı dersleridir. Bunlardan;

a) Zorunlu dersler; öğrencinin kaydolduğu programda almakla yükümlü olduğu derslerdir.

b) Ortak zorunlu dersler; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil dersleri ile birlikte alan dersleri olmayıp farklı fakültelerin alan dersleri olan ve farklı fakültelerle birlikte ortak olarak alınabilecek olan derslerden, Fakülte Kurulunca karar verilen derslerdir.

c) Zorunlu alan uygulama dersleri; diş hekimliği eğitiminde diş hekimi olabilmek için alınması gerekli ve zorunlu olan branş preklinik ve klinik uygulamalarını kapsar.

ç) Zorunlu alan teorik dersleri; diş hekimliği eğitiminde diş hekimi olabilmek için alınması gerekli ve zorunlu olan teorik branş derslerdir.

d) Zorunlu tamamlayıcı dersler; diş hekimliği alanı içinde olmakla birlikte sadece bir branşın özel konusu olmayıp farklı branşlar tarafından ortak olarak verilebilecek alan derslerdir.

e) Seçmeli dersler; öğrencinin kaydolduğu programda yer alan, öğrencinin seçimine bağlı derslerdir. Bu dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan derslerden olabileceği gibi, genel kültür ve/veya farklı ilgi alanlarından dersler de olabilir. Seçmeli derslerin hangi derslerden oluşacağına, yarıyıllara dağılımına, öğrenci tarafından alınması gereken seçmeli ders sayısına, AKTS kredisini ve bu derslerin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısına kurul önerisi ile Senato tarafından karar verilir.

(2) Derslerin AKTS kredi değerlerinin hesaplanmasında, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde 7 nci düzey (yüksek lisans) için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Derslerin kredileri ve AKTS kredi değerleri Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun onayı ile belirlenir.

(3) Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuvar, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder.

Sınıf geçme esası ve işleyişi

MADDE 13- (1) Fakültede, eğitim-öğretim sınıf geçme esasına göre yapılır. Öğrencinin bir üst sınıfa devam edebilmesi için bulunduğu yıldaki zorunlu alan uygulama derslerinin, zorunlu alan teorik derslerinin, zorunlu tamamlayıcı derslerinin tamamından başarılı olması gerekir.

(2) Fakültede, seçmeli dersler ve zorunlu ortak derslerden sınava girme koşulunu yerine getirdiği halde bu kategorilerdeki sınavlar sonucunda en fazla üç dersten başarısız olanlar, bu derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçerler. Bu derslerden devamsızlık sebebiyle başarısız olan öğrenci bir üst sınıfa geçemez. Öğrencinin bir üst sınıfta alttan alacağı bu dersler için devam şartı aranmaz ve öğrenci bu derslerin sınavlarına girer. Öğrenci bu dersleri yalnız bir kez alttan alabilir, alttan aldığı bu derslerden tekrar başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapar.

(3) Beşinci sınıf staj dersleri de ilgili ders kategorisinin sınıf geçme esasına tabidir. Ancak bir stajdan tamamlama sınavından kalan öğrenciler veya birden fazla stajdan bütünlemeden kalan öğrenciler, bir sonraki eğitim-öğretim yılında ilgili stajları tekrar almak zorundadır. Bu öğrencilerin, bir sonraki eğitim-öğretim yılındaki staj grubuna intibakı yapılır ve staj/stajlar tekrarlatılır.

(4) Beşinci sınıfta tekrar aldığı stajları başarı ile tamamlayan öğrenciler dönem sonunu beklemeden mezun olmaya hak kazanırlar.

Öğrenci danışmanlığı

MADDE 14- (1) Kaydını yaptıran her öğrenci için Fakülte öğretim üyeleri arasından bir danışman Dekan tarafından görevlendirilir. Yeterli öğretim üyesi bulunmaması halinde, diğer öğretim elemanları da danışman olarak görevlendirilebilir. Öğrencinin kayıt yenileme, ders alma işlemleri danışmanın gözetiminde yapılır.

(2) Danışman, öğrencinin akademik, psikolojik ve sosyal durumunu takip eder. Öğrenciyi öğrenimi süresince izler, yol gösterir ve yardımcı olur. Danışman bu amaçlarla her dönemin başında öğrenci ile en az bir kez görüşme yapmak ve bu görüşmeye yönelik izlenimlerini danışmanlık geri bildirim formunu doldurarak Dekanlığa iletmek zorundadır. Öğrenciye ait danışman geri bildirim formları öğrenci dosyasında öğrenci mezun olana kadar saklanır. Bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesi danışmanın sorumluluğu altındadır.

(3) Danışmanlığın etkin bir şekilde yürütülebilmesi için özel durumu tespit edilen öğrencilere öğrencinin danışmanının önerisi ve/veya Dekanlığın kararı ile izleme dosyası tutulabilir.

Devam mecburiyeti

MADDE 15- (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara, laboratuvarlara ve stajlara devam etmek zorundadır.

(2) Teorik derslerin %30’undan, uygulamalı dersler, staj ve laboratuvarların %20’sinden daha fazlasına katılmayan öğrenciler mazeretlerine bakılmadan devamsız sayılır. Bu durumdaki öğrenciler, o dersin yarıyıl/yıl sonu sınavlarına ve staj sonu sınavına alınmaz.

(3) Öğrencilerin derslere, uygulamalara ve laboratuvarlara devam yükümlülükleri ile uygulamaya ilişkin esaslar Fakülte Kurulunca belirlenir.

(4) Öğrencilerin devam durumları, belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir.

Değişim programları

MADDE 16- (1) Üniversite ile yurt içi veya yurt dışındaki diğer üniversiteler arasında yapılan anlaşmalar uyarınca üniversiteler arası öğrenci değişim programları uygulanabilir. Bu programlar çerçevesinde öğrenciler bir dönem/bir yıl süreyle bu üniversitelere gönderilebilir. Değişim programları, ikili anlaşmalar ve Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslar doğrultusunda uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü ve Kayıtlar

Öğrenci kabulü

MADDE 17- (1) Fakültenin birinci sınıfına öğrenci kabulü, 2547 sayılı Kanun ve Yükseköğretim Kurulu kararları çerçevesinde, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sınavları sonuçlarına göre yapılır.

Yatay geçiş

MADDE 18- (1) Üniversiteler arasında yapılacak geçişler ve alınan derslerin transferi Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır. Öğrencilerin yatay geçişlerinin kabulüne ve intibak programlarına Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

İlk kayıt

MADDE 19- (1) Fakülteye kabul edilen öğrencilerin ilk kayıt işlemleri Rektörlük tarafından belirlenen ve ilan edilen tarihlerde, istenen belgelerle birlikte yapılır. İstenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Süresi içinde kaydını yaptırmayan ve/veya istenen belgeleri süresi içinde sağlayamayan öğrenciler kayıt haklarını kaybeder. Gerçeğe aykırı belge verenlerin ya da yazılı beyanda bulunanların kayıtları yapılmış olsa dahi iptal edilir.

(2) Fakülteye ilk kez kaydını yaptıran öğrenci ders alma işlemlerini yaparak öğrenimine başlar.

Kayıt yenileme

MADDE 20- (1) Öğrenciler, her eğitim-öğretim yılı başında akademik takvimde gösterilen süre içinde kayıtlarını yenilemek zorundadır. Süresi içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o öğretim yılında derslere ve sınavlara giremez. Bu suretle kaybedilen süre öğrenim süresine dahildir. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur. Mazereti nedeniyle kaydını süresi içinde yenileyemeyen öğrenci, Fakülte Yönetim Kurulunca mazereti kabul edildiği takdirde iki hafta içinde kaydını yenileyebilir, bu öğrenciler için geçen süre devamsızlık olarak sayılır.

İntibaklar

MADDE 21- (1) Fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce başka bir yükseköğretim kurumundan alıp başarmış oldukları dersler için muafiyet talebinde bulunabilir. Bu öğrenciler, muafiyete esas olacak belgeleri dilekçelerine bağlı olarak kayıt işlemleri sırasında Dekanlığa verir. Muafiyet talebinin kabulü ve öğrencinin eğitim-öğretim programına intibakının yapılması; derslerin kapsamı, başarı derecesi, kredisi gibi hususlar dikkate alınarak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Değerlendirme ve İlişik Kesme

Sınavlar

MADDE 22- (1) Öğrencilerin öğrenim gördükleri programda bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu (final) sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, dönem tamamlama sınavı ve mazeret sınavlarıdır.

(2) Sınavlar yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak ve/veya bunların birlikte olabileceği şekilde de yapılabilir. Sınavlara ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir:

a) Yazılı sınav: Çoktan seçmeli ve/veya açık uçlu sorular şeklinde yüz yüze yapılan sınavlardır.

b) Sözlü sınav: Ders sorumlusu öğretim üyesi ile birlikte ilgili anabilim dalından en az bir öğretim üyesinin de katılımıyla yüz yüze yapılan, öğrencinin teorik bilgisini ölçmeye yönelik sözlü ifadeye dayalı soru cevap şeklinde yapılan sınavlardır.

c) Uygulamalı sınav: Uygulama esasına dayalı olarak yapılan sınavlardır.

(3) Sınav uygulamalarında aşağıdaki hükümler esas alınır:

a) Teorik derslerin sınavı yazılı olarak yapılır.

b) Uygulama esaslı olan birinci, ikinci ve üçüncü sınıfların derslerinin sınavları uygulamalı olarak yapılır. Dördüncü ve beşinci sınıf uygulamalı derslerin sınavları uygulamalı, sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır.

c) Dönem tamamlama sınavı teorik dersler için çoktan seçmeli olarak yapılır. Dördüncü ve beşinci sınıf uygulama esaslı olan derslerin dönem tamamlama sınavları uygulamalı ve/veya yazılı olarak yapılır. Diğer uygulama derslerinin dönem tamamlama sınavları uygulama olarak yapılır. Bu sınavlar Dekanlık tarafından belirlenen ilgili bölümün öğretim üyesi/üyeleri tarafından yürütülür ve değerlendirilir.

ç) Tanımlanmış her farklı ders kategorisi için öğrenciye bir tane dönem tamamlama sınav hakkı verilir.

(4) Öğrenciler, yarıyıl/yıl sonu sınavlarında ilgili dersin o yılki müfredat programından pratik, staj ve teorik olarak sorumludur. Ancak, beşinci sınıf öğrencileri, diş hekimliği diploması alabilmek için mesleklerinin özelliği nedeniyle staj gördükleri dersin tüm öğrenim süresince verilmiş olan müfredatından pratik, staj ve teorik olarak sorumludur.

(5) Tüm sınavlar gerekli görüldüğü hallerde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile ulusal bayram ve genel tatil günleri dışında cumartesi ve pazar günleri yapılabilir. Öğrenciler, sınavlara Dekanlık tarafından ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek başka belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar.

Ara sınav ve dönem içi çalışmalar

MADDE 23- (1) Ara sınav, eğitim-öğretim programında yer alan derslerin yarıyıl/yıl içinde yapılan sınavlarıdır. Dönemlik dersler için en az bir, yıllık dersler için en az iki olmak üzere yarıyılda/yılda her ders için yapılacak ara sınavların sayısı, Fakülte Kurulunca belirlenir. Yarıyıl içindeki ara sınav tarihleri, Dekanlık tarafından yarıyılın ilk ayı içinde ilan edilir. Ara sınav tarihlerinde sonradan yapılacak değişiklikler ders sorumlusu tarafından en geç bir hafta öncesinde Dekanlığa bildirilir. Değişiklik Dekanlık tarafından ilan edilir. Ara sınavlar dışında, yarıyıl içi çalışmalarından sayılmak üzere, kısa süreli sınavlar önceden tarih belirlenmeden yapılabilir.

(2) Ara sınav ve kısa süreli sınavlar dışında, başarı notuna esas olmak üzere, ödevler, projeler, öğrencinin becerilerine dayanan uygulamalar ve benzeri dönem içi çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmaların başarı notuna katkı oranları, ilgili anabilim dalı kurulunun teklifi ile Fakülte Kurulunca belirlenir.

Yarıyıl/yıl sonu sınavı

MADDE 24- (1) Yarıyıl/yıl sonu sınavı, öğrencinin kaydolduğu dersin ait olduğu yarıyıl/yıl sonunda gireceği sınavdır. Bir dersin yarıyıl/yılsonu sınavına girebilmek için yarıyıl/yılbaşında kayıt olmak, derse devam etmek, zorunlu alan teorik dersleri ve zorunlu alan uygulama dersleri için (klinik uygulama dersleri hariç) yarıyıl/yıl içinde açılacak en az bir yazılı ara sınava katılmak, dersin pratik-teorik uygulaması ve diğer gereklerini yerine getirmek zorunludur. Pratik ve stajı olan derslerde ilan edilen sayı ve türde uygulamayı eksiksiz ve başarılı olarak tamamlamak zorunludur. Pratik ve klinik uygulaması olan ders/dersler için uygulama sayı ve türleri eğitim-öğretim planlamasında öngörülemeyen nedenler (olağanüstü haller gibi) dikkate alınarak düzeltilebilir. Bu düzenleme, ilgili anabilim dalının önerisi ile Fakülte Kurulunun kararıyla belirlenerek karar alındığı tarih itibarıyla geçerli kabul edilir.

(2) Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavını gerektirmeyen dersler, ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine Fakülte Kurulunca belirlenir.

Staj sonu sınavı

MADDE 25- (1) Dördüncü ve beşinci sınıf zorunlu alan uygulama dersleri (klinik staj dersleri) sınavı/sınavları, staj eğitim programları sonunda ve 22 nci maddede belirtilen koşullarda yapılır.

Bütünleme sınavı

MADDE 26- (1) Bütünleme sınavı, bir dersin genel sınavına girme hakkı olduğu halde girmeyen ya da girip başarılı olamayan öğrencilere verilen sınav hakkıdır ve akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.

(2) Stajlarda, eğitim-öğretim yılı başında ilan edilen uygulamaları eksiksiz ve başarılı olarak tamamlayamadıkları için ilgili dersin yarıyıl sonu veya staj sonu sınavına girme hakkı elde edemeyen dördüncü ve beşinci sınıf staj öğrencileri, eksik kalan uygulamalarını, ilgili dersin bütünleme sınav tarihinden üç gün öncesine kadar başarılı olarak tamamladıkları takdirde bütünleme sınavına girebilirler. Ders yürütücüsü bu süre ile ilgili öğrencinin lehine olmak koşulu ile ilgili karar alabilir.

(3) Dönemlik olan derslerin bütünleme sınavları her dönem sonrasında yapılabilir. Bu sınavın yöntemi ve tarihi anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Fakülte Kurulu kararı ile belirlenir.

(4) Dördüncü ve beşinci sınıf zorunlu alan uygulama dersleri kapsamında yapmak zorunda oldukları uygulama sayı ve türlerini kendi staj süresinde tamamlayamayan öğrenciler, bir sonraki staj süresince eksikliklerini tamamlayabilirler. Eksiklerini tamamlayan öğrenciler o staj grubunun öğrencileri ile birlikte o staj grubunun sınavına girmeye hak kazanır. Ders yürütücüsü bu konu ile ilgili öğrencinin lehine olmak koşulu ile karar alabilir.

Dönem tamamlama sınavı

MADDE 27- (1) Dönem tamamlama sınavları her ders kategorisinden en fazla bir ders olmak üzere öğrenciye hak olarak verilir.

(2) Dönem tamamlama sınavında ara sınav notları dikkate alınmaz. Öğrencinin yapılan bu sınavdan başarılı olabilmesi için en az 60 puan alması gerekir. Tamamlama sınavından da başarısız olan öğrenciler için ilgili dersin sınıf geçme esasları dikkate alınır.

Mazeret sınavı

MADDE 28- (1) Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle ara sınava ve dönem tamamlama sınavlarına giremeyen öğrenciler, bu sınavlar için mazeret sınav haklarını yarıyıl/yıl içinde Dekanlık tarafından belirlenen gün, yer ve saatte kullanır. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı yapılmaz.

Sınav sonuçlarının ilanı, itiraz ve notların kesinleşmesi

MADDE 29- (1) Sınav sonuçları, öğrencilere ilan edilerek duyurulur. Öğrenciler, maddi hata gerekçesi ile Dekanlığa yazılı olarak başvurmak suretiyle sınav sonuçlarına itiraz edebilirler. İtirazlar sınav sonucunun ilanından itibaren en geç beş iş günü içinde yapılır. İtiraz, Dekanlık tarafından ilgili öğretim elemanına iletilir. Öğretim elemanı tarafından yeniden yapılacak değerlendirmenin sonucu öğrenciye Dekanlık tarafından bildirilir. Öğrencinin değerlendirme sonucuna beş iş günü içerisinde itiraz etmesi durumunda, Dekanlık tarafından oluşturulacak komisyon tarafından yeniden sınav değerlendirilmesi yapılır. İtiraz süresinin bitiminden sonra sınav sonucuna yapılacak itirazlar ve ilgili öğretim elemanı tarafından talep edilecek not değişiklikleri işleme konulmaz. İtiraz süresi içinde öğretim elemanı tarafından yapılacak not değişikliği talepleri, en geç on beş gün içinde, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından sonuçlandırılarak Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına gönderilir.

Ders başarı notu

MADDE 30- (1) Bir dersteki başarı durumu, öğrencinin yarıyıl/yıl içindeki ara sınavlar, kısa süreli sınavlar, ödevler, uygulamalar, projeler ve benzer çalışmalar dikkate alınarak, hesaplanacak yıl içi başarı notu, gösterdiği başarı ve yarıyıl/yıl sonu sınav başarısı birlikte değerlendirilerek belirlenir. Bir dersin başarı notu; ara sınavların (vize) aritmetik ortalamasının %40’ı ve yarıyıl/yıl sonu (final) veya bütünleme sınav notunun %60’ının toplanmasıyla elde edilen nottur. Bir dersten başarılı sayılabilmek için yarıyıl/yıl sonu (final) veya bütünleme sınav notu en az 60 puan, başarı notunun en az 60 puan olması zorunludur. Hesaplama sonucu çıkacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir.

(2) Yabancı dil seviye tespit sınavı sonucunda yabancı dil derslerinden muaf olan öğrenciler, birinci sınıfa kayıt tarihinden itibaren yedi gün içinde Dekanlığa yazılı başvuruda bulunarak muaf oldukları dersleri alabilirler. Öğrencilerin bu derslerden aldıkları en son not akademik ortalamalarına katılır.

Notlar

MADDE 31- (1) Sınavların değerlendirilmesinde kullanılan puanlar, notlar ve katsayılar aşağıdaki şekildedir:

                     Puanlar                      Notlar                Katsayılar

                     95-100                        AA                       4,00

                      85-94                         BA                       3,50

                      75-84                         BB                       3,00

                      65-74                         CB                       2,50

                      60-64                         CC                       2,00

                      50-59                         FD                       1,00

                       0-49                           FF                       0,00

(2) Kredisiz dersler için başarı (B), başarısızlık (K), yatay veya dikey geçişlerde muaf olunan dersler (M) ile tanımlanır.

(3) Başarı notu tablosuna göre;

a) Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Yarıyıl/yıl içinde derslere devam koşulunu sağlamayan öğrencilere DZ notu verilir. Bu öğrenciler, yarıyıl/yıl sonunda sınava alınmaz.

c) Yarıyıl/yıl sonunda sınavlara girme hakkı olduğu halde girmeyen öğrenciye, yarıyıl içi çalışmalarına bakılmadan GR notu verilir.

ç) DZ ve GR notları, FF gibi işlem görür ve not ortalamasına katılır.

d) YT notu, kredisiz derslerin başarı notu olarak verilir.

e) YZ notu, kredisiz derslerin başarısızlık notu olarak verilir.

f) Bir dersten DZ, GR, FD, FF ve YZ notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmamış sayılır.

Not ortalaması

MADDE 32- (1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl/yıl sonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir.

(2) Bir yarıyılın/yılın not ortalaması, o yarıyılda/yılda öğrencinin aldığı derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının alınan derslerin AKTS kredi değeri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonraki üçüncü hane yuvarlanarak, virgülden sonraki iki hane esas alınarak hesaplanır. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine işlenir.

(3) Bir eğitim-öğretim yılında sağladıkları genel not ortalaması en az 60 olan öğrenciler bulundukları sınıfı başarmış olarak bir üst sınıfta öğrenimlerine devam eder.

Yüksek onur ve onur öğrencileri

MADDE 33- (1) Her eğitim-öğretim yılı sonunda bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, o yıla ait akademik ortalaması 75-84 arasında olanlar onur öğrencisi, 85-100 arasında olanlar ise yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi, Dekanlık tarafından her eğitim-öğretim yılı sonunda ilan edilir. Öğrencilerin başarı belgeleri Dekanlık tarafından kendilerine verilir.

İlişik kesme

MADDE 34- (1) Öğrencinin;

a) Sağlık nedeniyle hekimlik mesleğini icra edemeyeceğine sağlık kurulu raporuna dayanılarak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karar verilmiş olması,

b) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

c) Kendi isteği ile kaydını alması,

durumunda Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mezuniyet ve Diploma

Mezuniyet koşulları

MADDE 35- (1) Aşağıdaki koşulları yerine getiren öğrenci öğrenimini tamamlamış ve mezuniyeti için gerekli koşulları sağlamış sayılır:

a) Kayıtlı olduğu eğitim-öğretim programının öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlaması.

b) Eğitim-öğretim programının gerektirdiği minimum AKTS kredisini alması.

c) Genel akademik ortalamasının en az 60 olması.

Diplomalar

MADDE 36- (1) Fakültede aşağıdaki diplomalar verilir:

a) Temel diş hekimliği bilimleri ön lisans diploması: Diş hekimliği eğitimi programına kayıtlı öğrenciler, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diploması alabilirler.

b) Diş hekimliği diploması: Beş yıllık diş hekimliği eğitim-öğretim programını başarı ile tamamlayanlara diş hekimliği diploması ve diş hekimi unvanı verilir.

(2) Diplomalar, Dekan ve Rektör tarafından imzalanır. Diploma hazırlanıncaya kadar öğrencilere, Dekanın imzası bulunan geçici mezuniyet belgesi verilebilir.

Mezuniyet derecesi

MADDE 37- (1) Öğrenimlerini tamamlayarak diploma alan öğrencilere ayrıca öğrenimlerindeki mezuniyet derecesini, başarı katsayısını, aldıkları ders, proje, laboratuvar, seminer gibi çalışmaları başarı notları ile birlikte gösteren bir öğrenim belgesi (diploma eki) verilir.

(2) Öğrenim belgesinde mezuniyet derecesi, genel akademik ortalaması 85-100 olan öğrenciler için yüksek onur öğrencisi, genel akademik ortalaması 75-84 olan öğrenciler için onur öğrencisi olarak belirtilir. Genel akademik ortalaması 60-74 olan öğrenciler için mezuniyet derecesi belirtilmez.

ALTINCI BÖLÜM

Mazeretler ve İzinler

Mazeretler

MADDE 38- (1) Öğrencinin mazeretli izinli sayılmasına, haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde, Fakülte Yönetim Kurulunca karar verilir. Mazeretin kabulü için haklı ve geçerli nedenlerin kanıtlayıcı belgelerle beraber mazeretin sona ermesinden itibaren beş gün içinde Dekanlığa bildirilmesi gerekir. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmez.

(2) Öğrencilerin sağlık nedeniyle mazeretli sayılabilmeleri için sağlık raporu almaları zorunludur. Öğrenciler, raporlu oldukları süre içinde derslere, uygulamalara ve sınavlara giremez, girmiş oldukları derslerin ve uygulamaların yoklamaları ve sınavların notları geçersiz sayılır.

(3) Ayrıca öğrencinin askere alınması, tutuklanması ve tutukluluğunun takipsizlik ile sonuçlanması veya üzerine atılı suç nedeniyle beraat etmesi ve/veya öğrencilik sıfatının kaldırılmasını gerektirmeyen mahkumiyet durumlarında da öğrenci Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeretli izinli sayılır.

(4) Bir yarıyılda/yılda mazeretli olunan toplam süre, 15 inci maddede belirtilen devamsızlık sınırlarını aşarsa öğrencinin başvurusuna gerek kalmadan, o yarıyıl/yıl için öğrenci, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeretli izinli sayılır. Bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

İzinler

MADDE 39- (1) Öğrencilere kanıtlayacakları önemli nedenlerin veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma ve benzeri imkanların ortaya çıkması halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile iki yarıyıl izin verilebilir. Öğrenci eğitim-öğretim süresi içinde bu imkandan bir kez yararlanabilir. Öğrencinin izinden yararlanabilmesi için yarıyıl/yıl başlangıcından önce Dekanlığa başvurması gerekir. 16 ncı maddede öngörülen öğrenci değişim programları eğitim-öğretimin bir parçası olup izinden sayılmaz. İzinli olunan süre eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Disiplin

MADDE 40- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri hakkında, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükmü uygulanır.

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 41- (1) Her türlü tebligat, öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese iadeli taahhütlü olarak yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır.

(2) Bildirdiği adresi değişen öğrenci yeni adresini Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirmek zorundadır. Adresi değiştiği halde bildirmeyen veya yanlış ve/veya eksik adres veren öğrencilerin Üniversitedeki mevcut adreslerine yapılan tebligat öğrencinin kendisine yapılmış sayılır.      

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 42- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Yükseköğretim Kurulu ve Senato kararları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 43- (1) 26/8/2013 tarihli ve 28747 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış.

Yürürlük

MADDE 44- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 45- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü yürütür.