Genel

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 17 Ağustos 2024 Tarihli ve 32635 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığından:

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 29/6/2004 tarihli ve 25507 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlık” ve “Bakanlık Merkez Teşkilatı” tanımları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.

“Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,

Bakanlık Merkez Teşkilatı: Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünü,”

“İlçe müdürlüğü: Bakanlık il müdürlüklerine bağlı ilçe müdürlüklerini,

Müracaat Değerlendirme Komisyonu: Bakanlık Merkez Teşkilatı tarafından kurulan ilgili genel müdür yardımcısı başkanlığında, ilgili daire başkanı ve bu daire başkanlığından en az bir su ürünleri veya balıkçılık teknolojisi mühendisi ya da ziraat fakültelerinin su ürünleri bölümü mezunu olan ziraat mühendisi olmak üzere iki teknik personel, o ilin il müdürü veya ilgili il müdür yardımcısı ile ilgili şube müdürü ve bu şube müdürlüğünden bir su ürünleri veya balıkçılık teknolojisi mühendisi veya ziraat fakültelerinin su ürünleri bölümü mezunu olan ziraat mühendisinden oluşan komisyonunu,

Su ürünleri üretim yeri: Su ürünlerinin doğal olarak ürediği, avcılığının yapıldığı veya yetiştirildiği, içinde veya üzerinde istihsal vasıtasının veya tesisinin kurulabildiği, kullanılabildiği su alanlarını,

Su ürünleri yetiştiricilik bölgesi: Deniz ve içsularda veya bu yerlerden su alınarak karada, bir veya birden çok su ürünleri türünün yetiştirildiği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygun görülen, denizlerde bu Bakanlıklara ilaveten Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının da görüşü alınarak Bakanlıkça işletmelerin bölgesel olarak planlanarak izinlendirildiği ve bunların su ürünleri üretimi yapmaları için ayrılan bölgeleri,

Yeni yöntem: Ülkemizde uygulanan mevcut su ürünleri yetiştiriciliği yöntem ve tekniklerinin dışında, verim artırıcı ve sürdürülebilir olduğu bakanlık araştırma enstitüleri veya üniversiteler tarafından belirtilen ve Bakanlık tarafından uygun değerlendirilen yetiştiricilik yöntemini,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Ağ kafeslerde üretime tahsis edilecek alanın büyüklüğü kafeslerin işgal edeceği alandan az olmamak kaydıyla, proje kapasitesi, yetiştiricilik yapılan tür ve uygulanacak yetiştiriciliğin tekniği dikkate alınarak belirlenir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 6- Su ürünleri yetiştiriciliği amacıyla yapılan müracaatların değerlendirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Su ürünleri yetiştiricilik tesisi kurmak isteyen müteşebbisler, ilgili il müdürlüğüne müracaat ederek Bakanlık Merkez Teşkilatından izin almak zorundadır.

b) Üretim yapılacak türe, su ürünleri üretim yerine veya su ürünleri yetiştiricilik bölgesine göre müracaat şartları, değerlendirme kriterleri ile Bakanlıkça yapılacak alan belirleme ve tahsis çalışmaları için yürütülen hizmetler kapsamında müteşebbis tarafından il müdürlüğü veya Merkez Döner Sermaye İşletmesi hesabına ödenecek müracaat dosyası bedeli ve yer tahsis ön izin belgesi bedeli için alınacak ücretler Bakanlık Merkez Teşkilatı tarafından belirlenir.

c) Su ürünleri yetiştiricilik bölgesi olarak belirlenen alan, Bakanlık Merkez Teşkilatı ve il müdürlüğü internet sayfasında ilan edilir. İl müdürlüğü, ilan edilen alana yapılan müracaatlara ilişkin istenen bilgi ve belgeleri (Ek-13) kontrol eder. Bilgi ve belgeleri eksik olan müracaatlar değerlendirmeye alınmaz. Uygun olan müracaatlar, Müracaat Değerlendirme Komisyonunda değerlendirilmek üzere Bakanlık Merkez Teşkilatına gönderilir.

ç) Bakanlık Merkez Teşkilatı, bu maddenin (c) bendi kapsamında gönderilen müracaatların değerlendirilmesi için Müracaat Değerlendirme Komisyonu kurar. Değerlendirme, bu komisyon tarafından yetiştiricilik yapılacak tür, kapasite ve alana göre, usul ve esasları Bakanlık Merkez Teşkilatınca belirlenecek değerlendirme yöntemi kapsamında, Müracaat Değerlendirme Kriterlerinin (Ek-14) tamamı veya bir kısmı kullanılarak yapılır. Değerlendirme sonucu oluşan liste, Bakanlık Merkez Teşkilatı ve ilgili il müdürlüğü internet sayfasında beş iş günü süre ile ilan edilir ve listede ismi bulunanlar il müdürlüğünde yapılacak açık artırma usulü yarışmaya katılmaya hak kazanır. Bu süre içerisinde değerlendirmeye yapılan itiraz, üç iş günü içerisinde sonuçlandırılır. Açık artırma usulü yarışmaya ilişkin usul ve esaslar Bakanlık Merkez Teşkilatınca belirlenir. İl müdürlüğü, açık artırma usulü yarışma sonuçlarını Bakanlık Merkez Teşkilatına gönderir. Bakanlık Merkez Teşkilatı, bu sonuçlara göre yer tahsisi ve planlaması yaparak ön izin verir. O ilde kurulu, münhasıran su ürünleri alanında faaliyet gösteren kooperatif veya birliğin başvuru yapması durumunda ise Müracaat Değerlendirme Komisyonu tarafından tüzel kişiliğin üye sayısı, mali durumu, Sosyal Güvenlik Kurumuna ve vergi borcunun olup olmaması kriterlerine göre değerlendirilerek başka bir kişiye devredilmemek koşuluyla en fazla bir tüzel kişiliğe ön izin verilebilir.

d) Su ürünleri üretim yerlerinde, karada tesis kurmak üzere yapılacak yetiştiricilikte, yeni türlerde veya yeni yöntemle yapılacak yetiştiricilikte yapılan müracaatlar il müdürlüğünce Bakanlık Merkez Teşkilatına gönderilir. Bakanlık Merkez Teşkilatı, müracaatı Müracaat Değerlendirme Komisyonu kurarak değerlendirir ve uygun görülmesi halinde ön izin verebilir. Aynı su kaynağına veya aynı alana birden fazla müracaat olması halinde, Müracaat Değerlendirme Komisyonu tarafından Müracaat Değerlendirme Kriterlerine (Ek-14) göre değerlendirme yapılır ve uygun görülenlere Bakanlık Merkez Teşkilatınca ön izin verilir. Müracaat yapılan türün ülkemiz sularında doğal olarak bulunmaması durumunda ise ayrıca, komisyon tarafından değerlendirilmek üzere Bakanlık Merkez Teşkilatı, masrafları müracaat sahibince karşılanmak üzere o türün yetiştiriciliğinin ekosisteme etkisinin belirlenmesi amacıyla rapor hazırlatır. Bu raporu, Bakanlığa bağlı Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile istilacı yabancı su ürünleri türleri alanında uzmanlığı bulunan akademisyenlerin görev yaptığı üniversitelerden talep eder.

e) Bu maddenin (d) bendi kapsamında su ürünleri yetiştiriciliği yapmak isteyen müteşebbisler, dilekçelerine (Ek-1), üzerinde tesisin kurulacağı yerin işaretlendiği 1/25.000 ölçekli saha haritasını da ekleyerek; yetiştiricilik tesisinin kurulacağı yerdeki il müdürlüğüne müracaat eder. İl müdürlüğünce on beş gün içerisinde oluşturulacak bir teknik ekip tarafından mahallinde inceleme yapılır. Yetiştiricilik tesisinde kullanılacak su kaynağından veya üretim sahalarından usulüne uygun olarak su numunesi alınır ve gerekli analizler müteşebbis tarafından yaptırılır. Bakanlık Merkez Teşkilatınca belirlenen su kalite kriterlerinin, su yüzey alanının, arazinin ve su derinliği, tesisler arası mesafe, yetiştiricilik teknikleri ve çevresel etkileri yetiştiricilik açısından uygun bulunması halinde, bütün iç su ve deniz tesisleri ile kuluçkahanesi bulunan iç su tesisleri için, Ön Etüd Raporu (Ek-2); kuluçkahaneli deniz ürünleri projeleri ile ilgili müracaatlarda ise (Ek-2)’ye ilave olarak, kuluçkahane için, ayrıca Kuluçkahane Ön Etüd Raporu (Ek-3) düzenlenir. Müstakil bütün kuluçkahaneler için, sadece Kuluçkahane Ön Etüd Raporu (Ek-3) düzenlenir. İl Müdürlüğünce, kurulması planlanan tesis ile ilgili olarak, tesisin yerinin, su kaynağının, varsa diğer tesislerin yol ve yerleşim durumunun ve bunlarla ilgili mesafelerin gösterildiği uydu görüntüsü çıktısı hazırlanarak ön etüt raporuna eklenir. İl müdürlüğü, ön izin için gerekli olan, müteşebbisin müracaat dilekçesi ile tesisin kurulacağı yerin işaretlendiği 1/25.000 ölçekli harita, su ürünleri yetiştiriciliği ön etüt raporu, su tahsis belgesi, su tahlil sonuç raporu, uydu görüntüsü çıktısı ve müteşebbis tarafından temin edilmesi gereken diğer belgelerle birlikte (Ek-4), uygun görüşünü de belirterek Bakanlık Merkez Teşkilatından ön izin talebinde bulunur. Ön izin talebi ile ilgili işlemler doksan gün içinde sonuçlandırılır.

f) İl müdürlüğünce, ön izin belgelerini (Ek-4) temin etmesi için müteşebbise müracaat tarihinden itibaren sekiz ay süre verilir. Bu sürede gerekli belgelerin tamamlanmaması halinde, müteşebbisin müracaatı işlemden kaldırılır. Ancak, bu konuda mazeret beyan eden müteşebbisin gerekçeli talebinin uygun görülmesi halinde il müdürlüğünce gerekçeye uygun ek süre verilebilir.

g) Baraj ve göletlerde su ürünleri yetiştiriciliği için yapılan müracaat, o baraj ve gölet için yapılan ilk müracaat ise; Bakanlık Merkez Teşkilatı tarafından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün görüşü alınır ve işlemler bu doğrultuda yürütülür.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı” ibaresi, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde, “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın” ibaresi, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Su ürünleri yetiştiricilik tesisine ve/veya kuluçkahaneye ilişkin su ve/veya alan kiralama işlemlerinin tamamlanıp üretime geçilmesinden sonra müteşebbis Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi (Ek-6) almak için il müdürlüğüne müracaat eder. Üretime geçilmesi için yeterli yatırımı yapmasına rağmen talep edilen türün çevresel ve mevsimsel şartlardan dolayı üretimine başlayamayan müteşebbis de Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi almak için il müdürlüğüne müracaat edebilir. Müracaatı müteakip, on beş gün içinde, il müdürlükleri tarafından denetim raporu düzenlenerek Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi onaylanmak üzere denetim raporu ile birlikte Bakanlık Merkez Teşkilatına gönderilir. Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi Bakanlık Merkez Teşkilatı tarafından onaylanır. Bakanlık Merkez Teşkilatı Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesinin onay yetkisini il müdürlüklerine devredebilir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “(Ek-8)” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “(Ek-9)” ibaresi “(Ek-8)” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “(Ek-10)” ibaresi “(Ek-9)” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “(Ek-13)” ibaresi “(Ek-12)” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “İl Müdürlüğü” ibaresi “İl veya ilçe müdürlüğü” şeklinde ve aynı fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Yetiştiricilik tesislerinde rutin denetimler, il veya ilçe müdürlüklerince, üretim periyotlarına bağlı olarak yılda en az iki kez yapılır ve denetim raporu düzenlenir. Denetim raporları, Bakanlığın kayıt sistemine girilir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde yer alan “Tarım ve Köyişleri Bakanı” ibaresi “Tarım ve Orman Bakanı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin, Ek-1, Ek-5, Ek-7, Ek-8 ve Ek-9’unda yer alan “TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI” ibareleri, “TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğe Ek-5’ten sonra gelmek üzere ekteki Ek-6 eklenmiş, Ek-6/a, Ek 6/b, Ek-10 ve Ek-11 yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğe ekteki Ek-13 ve Ek-14 eklenmiştir.

MADDE 15- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16- Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.