GÜNDEM

“Sınavsız avukat olmak, özel üniversiteleri finanse ediyor“

Abone Ol


Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) tanıtım toplantısı Malatya İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu'nda yapıldı. Türkiye Barolar Birliği ve Malatya Barosu tarafından İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin katkılarıyla düzenlenen toplantıda, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Tanrıver ve Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Başözen'nin sunumları ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu toplantıya katılan hukukçulara tanıtıldı.

Toplantının ilk bölümünde, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) Komisyonu Üyesi de olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Tanrıver, 1 Ekim 2011'de yürürlüğe girecek olan kanunun önemli değişiklikler getirdiğini belirterek, "Kanunun ana yapısı korunmuştur. Ceza yargılamalarında olduğu gibi top yekun bir değişikliğe gidilmedi' diye konuştu. Prof. Dr. Tanrıver hukuk disiplininde bilgi birikiminin önemine dikkat çekerek 'Yeni kanunda 86 yıllık içtihat birikimi de bir kenara atılmamıştır' dedi.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun dilinde sadeleşme ve güncelleştirmenin de yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Tanrıver, "Kanunun dilindeki sadeleşme de olumlu bir gelişmedir. Daha önceki kanunun dili son derece ağdalı idi. Yeni düzenleme ile hukukçu olmayan biri bile kanunu anlayabiliyor" diye konuştu.

Mesleğe başladığı dönemlerden bu yana Türkiye'de hakim sıkıntısı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süha Tanrıver, "Nitelikli ve deneyimli hakim kadroları oluşturulmalıdır. Örnek aldığımız ülkelerde hakimlerin yaş ortalaması yüksektir. Türkiye'de ise çok genç hakim olunabiliyor. 30 bin polis alıyoruz 10 bin hakim alamıyoruz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Süha Tanrıver, hukuk fakültesinden mezun olan her öğrencinin doğrudan avukat olmasını ve özellikle özel üniversitelerin belirli standartları yakalamadan finans kaynağı bulmak için hukuk fakültesi açmasına izin verilmesini de eleştirdi. Prof. Dr. Tanrıver, "Sınavsız avukat oluyoruz, yurtdışında bu kadar kolay değil.

Bizde 101 hukuk fakültesi var 82'si aktif durumda. Sınavsız avukat olmak özel üniversiteleri finanse ediyor. Bir dekan, bir hademe ile hukuk fakültesi açılıyor. Oysa yargı sisteminin kalitesini yükseltmek zorundayız. Yargının çökmesi başka bir şeye benzemez. Çökerse, orman kanunları gelir taş, mızrak elimizde dolaşırız" dedi.

Av. Yusuf DALMAZ: Avukatların Sınav Meselesi…


İHA