Genel

Siirt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

Siirt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 19 Eylül 2024 Tarihli ve 32667 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Siirt Üniversitesinden:

SİİRT ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 5/5/2022 tarihli ve 31826 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Siirt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci ve üçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Enstitülerde yürütülen lisansüstü programlarda hazırlanacak lisansüstü seminer/dönem projesi/tez/sanat çalışması ilgili programın öğretim dilinde yazılır ve sunulur.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yatay geçişi uygun görülen öğrencilerin kabulü ve intibakları anabilim dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir. Yatay geçiş ile kaydı yapılan öğrenciler varsa önceden aldığı derslerden en fazla beş dersten muaf edilebilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans programlarına başvuracak adayların anabilim/anasanat dalı başkanlığınca ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan bir bilim ya da sanat dalında lisans derecesine ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere ilgili ilanda belirtilen ALES puanına sahip olmaları gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurularda adayların, lisansüstü program ile ilgili bir lisans diplomasına sahip olması yeterlidir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvurularda adayların anadilleri dışında YDS, YÖKDİL’den en az 55 puan almış olmaları ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekir. Bu asgari puan, başvurulan programların özelliklerine göre Senato kararı ile yükseltilebilir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Tez danışmanı, Senatonun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim üyeleri arasından seçilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve enstitü yönetim kurulunun kararı şarttır. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.”

“(7) Emekliye ayrılma veya başka bir yükseköğretim kurumuna geçme gibi sebeplerle Üniversiteden ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan tez danışmanlıkları devam eder. Tez çalışmalarının aksaması durumunda 30 uncu ve 40 ıncı maddelerin ikinci fıkralarında yer alan hükümler uygulanır.”

“(8) Öğrenciler ile aralarında usul, füru, eş, üçüncü dereceye kadar akrabalık, husumet ve menfaat ilişkisi gibi kanaati etkileyecek bir durumu bulunanlar; danışman, jüri üyesi ve tez izleme komitesi üyesi olarak atanamazlar.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Lisansüstü eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu adaylar, ilgili enstitü tarafından ilan edilen belgeleri ve başvuru formunu doldurduktan sonra başvurularını takip eden öğrenci alım ilanı döneminde değerlendirilmek üzere başvurularını uluslararası ilişkiler koordinatörlüğü üzerinden elden ya da çevrimiçi olarak yapabilirler.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Doktora programlarına başvuru yapacak yabancı uyruklu adayların, anadilleri dışında YDS veya YÖKDİL’den en az 55 puan almış olmaları ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekir.”

“(7) Lisansüstü programlara başvurabilmek için Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerin ALES’ten ilgili puan türünden en az 55 puan alması gerekir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(5) Bir öğrenci, almak zorunda olduğu toplam seçmeli ders kredisinin yarısından fazlasını aynı öğretim üyesinden alamaz.

(6) Öğrenciler, kayıt oldukları programda ders kayıt haftasında varsa daha önce aldıkları dersler için muafiyet talebinde bulunabilirler. Öğrencilerin, bu derslerden muaf olabilmeleri için ekinde ilgili yükseköğretim kurumundan onaylı not döküm belgesi ile ders içeriklerini gösterir belgelerin yer aldığı bir dilekçeyle ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığına başvurmaları gerekir. Ders muafiyet başvuruları; danışman öğretim üyesinin teklifi, anabilim/anasanat dalı kurul kararı ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile sonuçlandırılır. Ders muafiyetleri kapsamında lisansüstü eğitimin amacına uygun olarak gerekli öğrenimin yapılması için en fazla beş dersten muafiyet yapılabilir. Seminer dersinin muafiyeti yapılamaz.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Lisansüstü programlarda öğrenciye ara sınavlar için mazeret sınavı uygulaması yapılır. Bir mazeret nedeni ile öğrenci sınava girememişse bu mazeretin belgelendirilmesi gerekir. Ara sınava giremeyen öğrenci, mazeret sınavına girmek istediği ders veya dersleri belirten dilekçeye gerekli belgeleri ekleyerek ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığına başvurur. Anabilim/anasanat dalı kurul kararı alarak enstitüye bildirir. Yarıyıl sonu sınavları için mazeret veya bütünleme sınavı uygulaması yapılmaz. Mazeret sınavı aşağıdaki koşullar çerçevesinde yapılabilir:

a) Ara sınava giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler; ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde anabilim/anasanat dalınca belirlenen gün, yer ve saatte kullanırlar.

b) Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı yapılmaz.

c) Rektörlükçe Üniversiteyi temsil etmek üzere görevlendirilen öğrenciler mazeret sınavına alınır.

ç) Sağlık mazereti nedeniyle ara sınava veya ara sınavlara giremeyen öğrencilerin giremedikleri ara sınav veya sınavlara girebilmeleri için; herhangi bir sağlık kuruluşundan sağlık kuruluşuna giriş yaptırılan saatin gösterildiği sağlık raporu almış olmaları gerekir. Yönetim kurulu sağlık raporu üzerindeki saati kontrol ederek öğrencinin mazeret sınavına girebilmesine/girememesine karar verir. Öğrenci, rapor süresince devamsız sayılır.

d) Sağlık raporu alarak mazeret sınavına girmek isteyen öğrenciler, sağlık raporlarını bağlı bulundukları akademik birimin sekreterine raporun alındığı tarihten itibaren beş iş günü içinde ulaştırmak zorundadır.

e) Ara sınavına girilmiş olan dersler için sağlık raporu kabul edilmez.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrencinin; aşağıda belirtilen belgelendirilebilir geçerli nedenlerinin varlığı halinde ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile öğrenim süresi boyunca her seferinde bir yarıyıldan az olmamak üzere tezsiz yüksek lisans öğrencileri en fazla bir yarıyıl, tezli yüksek lisans öğrencileri için en fazla iki yarıyıl, doktora öğrencileri için ise en fazla dört yarıyıl kayıt dondurulmasına karar verilebilir:

a) Sağlık raporu ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazereti olmak.

b) 2547 sayılı Kanun hükümleri uyarınca yükseköğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime YÖK kararı ile ara vermiş olmak.

c) Doğal afetler nedeniyle öğrenime ara vermek zorunda kalmak.

ç) Eşinin veya birinci dereceden kan yahut kayın hısımlarının acil hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle, öğrenime ara vermek zorunda olduğunu belgelendirmek.

d) Tecil hakkını kaybetmek veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınmak.

e) Tutukluluk hali oluşmak.

f) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya Üniversiteden çıkarılmasını gerektirmeyen mahkûmiyet hali oluşmak.

g) Enstitü yönetim kurulunca haklı ve geçerli kabul edilecek diğer nedenler belirtilerek başvuruda bulunmak.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 26- (1) Öğrenci, sınavların sayısal notlarındaki maddi hatanın düzeltilmesi için sınav sonucunun ilanını takip eden en geç beş iş günü içinde bağlı bulunduğu anabilim/anasanat dalı başkanlığına yazılı olarak başvurabilir. Bu başvuru anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığı ile ilgili öğretim üyesine yeniden değerlendirmek üzere iletilir. Değerlendirme sonucu anabilim/anasanat dalı başkanlığınca enstitüye bildirilen not değişikliği talebi ivedi olarak Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir, Daire Başkanlığı tarafından not düzeltme işlemi yapılır. Aynı durum öğretim üyesi tarafından verilen not düzeltme talebi için de geçerlidir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Tez önerisi enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanmayan öğrenci ders döneminde sayılır. Ders dönemini azami öğrenim süresi içerisinde tamamladığı halde, tez önerisini bir sonraki dönem başlangıcına kadar sunmayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.”

MADDE 13- Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

MADDE 14- Bu Yönetmelik hükümlerini Siirt Üniversitesi Rektörü yürütür.