P*ŞTOLOJİ!

Abone Ol

Eğer düşmanın sana ödül veriyorsa, sen de bir p*ştluk var demektir…’ Fidel CASTRO

Deneyimli bir aktör ve senaryo yazarı olan Steven B.Green, Hollywood’un en etkili yaşam koçlarından birisi olan Dennis Lavalle ve serbest yazarlık yapan Chris Illuminati bir araya gelmişler ve bir kitap yazmışlar. Matrax Kitap tarafından yayımlanan, Nazan Tuncer’in İngilizceden Türkçeye çevirdiği kitabın orijinal adı İngilizce ‘p*şt’ anlamına gelen ‘asshole/g*t deliği’ sözcüğünden türetilen ‘ass-hole-ol-o-gy’. Türkçesi ‘P*ştoloji.

Kitabın yazarlarından Steven B.Green kendisini deneyimli bir p*şt, Dennis Lavalle ‘primetime için hazır değilim’ p*stları için üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmış bir p*şt, Chris Illuminati ise tam zamanlı bir p*st olarak tanımlıyor ve okuyuculara kendilerini bu şekilde takdim ediyorlar.

Kitapta p*ştluk, gerek Türkçede ve Türkiye de, gerekse başkaca dillerde ve ülkelerde kullanıldığı anlamda kullanılmıyor. Ahmet Arif’in ‘dört yanım puşt zulası, / dost yüzlü, / dost gülücüklü, / cigaramdan yanar. / alnım öperler, / suskun, hayın, çiyansı / dört yanım puşt zulası, / dönerim, dönerim çıkmaz. / ey leylim gecede ölesim tutmuş, / etme gel, / ay karanlık’ dizelerinde tanımladığı ve standartlarını verdiği klasik p*ştlar da kastedilmiyor.

P*ştolojiyi ‘istediğini elde etmesini ve kolayca paçayı kurtarmasını bilme sanatını inceleyen bilim dalı’ olarak tanımlayan yazarlar, şu önemli hususu eklemeyi de unutmamışlar; ‘p*ştoloji bilim olmaktan çok öte bir şeydir. Bu bir sanat formudur.

Terfi etmek mi istiyorsunuz? Herkesin dikkatini çekmek mi istiyorsunuz? Bir yerlerde bir şey mi olmak istiyorsunuz? O zaman bu kitabı mutlaka okuyun. Zira bu kitap size, bütün bunları nasıl elde edebileceğinizin yolunu yordamını gösteriyor, p*ştolijinin sunduğu yaşam tarzına uyum sağlamakta başarılı olmanın yollarını anlatıyor. Fıtratınızda azıcık p*ştluk, hedefleriniz arasında p*şt olmak var ise, bu kitap sizi, bu konularda yoğun bir kursa, etkili bir meslek içi eğitime tabi tutuyor.

Şair Necdet Uçan ‘P*ştluk’ isimli şiirinde ‘puştluk / hainlik / döneklik genetik değil / hayatın içinde / hepsi bencillikte / çıkarcılıkta / yağcılıkta / ve yaşamın ta derinliğinde’ diyor ya, onun dediği gibi p*şt olmak konusunda doğuştan yetenekli olmanızın, genlerinizin size bu konuda bir miras bırakmasının herhangi bir önemi yok. Yani p*şt olmak, doğuştan yetenekli olmayı, bu konuda iyi bir gen mirasçısı olmayı gerektirmiyor. Onun için bu konuda içiniz rahat olsun. Zira kitabın yazarları ‘hiçbir çocuk doğuştan p*şt değildir’ diyorlar ve şöyle devam ediyorlar: ‘Hiçbir bebek etrafa emirler yağdırarak, iddialı ve başarılı bir yaşam için hedefler koyarak dünyaya gelmez. P*ştluk sonradan edinilen bir öğretidir. Ya başarılı bir p*şt tarafından öğretilir ya da çocuk deneme yanılma yöntemiyle kendiliğinden öğrenir.’ Yani p*ştluk öğrenilebilen bir şeydir.

Ömer Seyfettin ‘Bu dangalağın hiçbir şeyden haberi yoktu’ dediği, sözünün önünü arkasını bilmeyen, hemen her zaman haddini aşan dangalaklık ile p*ştluk zaman zaman birbirine yaklaşsa da aynı şey değil. Benzeyen yanları, her ikisinin de sadece kendisini düşünmesi, istediğini elde etmek için her durumda yalan söylemesi, her işin kolayına kaçmasıdır. Onun için kitapta dangalakları ‘hiç kimse, hatta anneleri bile sevmez’ diye yazıyor.

P*ştoloji kitabının yazarlarına göre ‘p*ştlar başarılıdırlar, çevreleri geniştir, hayattan istediklerini alırlar ve aptallar sayesinde sistemi kendi çıkarlarına uygun biçimde kullanırlar.

Steven B.Green, Dennis Lavalle, Chris Illuminati’ye göre p*ştluğun ‘on emri’ şunlardır: 1- P*şt en çok p*ştu önemser, 2- P*şt her zaman haklıdır, 3- P*şt nadiren özür diler, 4- P*şt hayır kelimesini asla kabul etmez, 5- P*şt her zaman kontrollüdür, 6- P*ştun her zaman bir planı vardır, 7- P*şt istediğini elde eder, 8- P*şt görüntüsüne dikkat eder, 9- P*şt (birkaç tane de olsa) hatalarından ders alır, 10- P*şt kendisini geliştirir.

Kitaba göre p*ştların; ‘politik p*şt’, ‘mahalle p*ştu’, ‘gönüllü p*şt’, ‘internet p*ştu’, ‘kafe p*ştu’, ‘parti p*ştu’, ‘seyahat p*ştu’, ‘hırslı p*şt’, ‘yazar p*şt’ gibi çeşitleri var. P*şt bunlardan sadece birisi de olabilir, aynı zamanda hepsi de olabilir.

Steven B.Green, Dennis Lavalle, Chris Illuminati’ye göre ‘gönüllü p*ştu’, her türlü cemiyet toplantısında, bazen sahnede sırıtarak stand-up yaparken, bazen de izleyici olarak görebilirsiniz. Çok paragözdür, ama cemiyet toplantılarındaki konuşmaları parasız yapıyor olabilir. Sürekli olarak buralarda göründüğü, sadece kendisini sunduğu ve hiçbir şeyi çok güzel ifade ettiği için insanları kolayca avucunun içine alabilir. Çevresine küstahlık sınırlarını zorlayan bir güven aurası yayan bu tür p*ştların toplumda bir çekicilikleri vardır. Bazıları ondan hoşlanır, bazıları nefret eder, ama hemen herkes onu tanır ve hatırlar.

Olur olmaz her şeye tweet atan ‘internet p*ştu’nun twitter da binden fazla takipçisi, facebookda binlerce arkadaşı vardır. Hiç elinden düşürmediği akıllı telefonuyla, daima yanında bulundurduğu ipediyle sizin bilmediğiniz sitelerde dolaşır, emrindeki sanal delikanlıları gerektiğinde üstünüze salar, virüslü videoları açtırdığı sahte hesaplar aracılığıyla yayımlatır.

Onu her zaman kalabalık bir hayran kitlesinin ortasında görebilirsiniz. İlgi merkezi olmak için p*ştluk tavırlarını kullanmayı seçer ve bunu iyi de becerir. Zira o bir ‘parti p*ştu’dur ve her parti p*ştu gibi çok iyi bir şovmendir.

Onun için p*şt deyip geçmeyin. P*ştları ve p*ştluğu önemseyin. Zira dünyayı p*ştlar yönetir. Steven B.Green, Dennis Lavalle, Chris Illuminati’nin yazdıklarına göre: Sekizinci Henry, Winston Churchill, General Patton, Thomas Edison, Kobe Bryant, Bill Gates p*ştttur. Numunelik bu p*ştlar, birileri tarafından rol model olarak alınırlar, yani taklit edilirler. Bunlar için duygunun bir önemi yoktur. Zira bunların hepsi ‘The Sopranos’ dizisinde Tony Sopranos’un söylediği şeyi söylerler, yani ‘sizin duygularınızla ben popomu silerim’ derler.

İş adamı ve televizyoncu Donald Trump, bir zamanların ünlü televizyon yıldızı Spencer Pratt, beyzbol oyuncusu Barry Bonds, radyocu Don Imus ise p*şt değil, sıradan dangalaktırlar. Onun için taklit edilmezler, rol model olarak alınmazlar. Yani bu dangalaklar, Ömer Seyfettin’in yazdığı gibi ‘hiçbir şeyden haberi olmayan’ kerameti kendilerinden menkul gereksiz kişilerdir, ama tehlikeli ve zararlıdırlar.

Başarılı bir p*şt olmak, dünyayı yönetmek istiyorsanız, ‘şeytana uymak istemiyorum, ama puştun fikirleri çok hoşuma gidiyor ya’ diyorsanız ‘P*ştoloji’ kitabını mutlaka okuyun. P*şt olmak istemeseniz bile p*ştları tanımak, p*ştluğu öğrenmek ve dahi eğlenmek için okuyun. Ben okurken çok eğlendim zira.