Genel

MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 10 Kasım 2024 Tarihli ve 32718 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

MEF Üniversitesinden:

MEF ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 2/12/2019 tarihli ve 30966 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bu Yönetmelik, MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yürütülen lisansüstü diploma programlarındaki eğitim ve öğretime ilişkin usul ve esasları kapsar.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

c) DNO: Dönem not ortalamasını,

ç) Enstitü: MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünü,

d) Enstitü Anabilim Dalı: MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsündeki anabilim dallarını,

e) Enstitü Kurulu: MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Enstitü Kurulunu,

f) Enstitü Yönetim Kurulu: MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yönetim Kurulunu,

g) GMAT: General Management Admission Test Sınavını,

ğ) GNO: Genel not ortalamasını,

h) GRE: Graduate Record Examinations Sınavını,

ı) Müdür: MEF Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürünü,

i) Mütevelli Heyeti: MEF Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

j) Öğrenci işleri: MEF Üniversitesi Öğrenci İşleri Direktörlüğünü,

k) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

l) Program: Tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora programlarını,

m) Rektör: MEF Üniversitesi Rektörünü,

n) Senato: MEF Üniversitesi Senatosunu,

o) Üniversite: MEF Üniversitesini,

ifade eder.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Öğrenci kabul edilecek lisansüstü programlar, kontenjanları, varsa özel koşulları, başvuru ve sınav tarihleri ile gerekli görülen diğer bilgiler Enstitü Kurulu tarafından belirlenir ve Senatoya sunulur. Senato onayı sonrasında Enstitü tarafından ilan edilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) İngilizce yeterliliğin belirlenmesine yönelik yapılacak sınavlar ve bu sınavlardan muafiyet koşullarını Enstitü Kurulu tespit eder ve Senato belirler.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Azami öğrenim süresinin sona erdiği dönem sonunda öğrencinin program ile ilişiği kesilir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine altıncı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(7) Öğrencinin tez çalışması ile ilgili ders notu, tez savunmasına girene dek “P” (Devam) olarak kayıtlarına işlenir.

(8) Tez çalışmasının jüri tarafından kabul edilmesi durumunda “S” (Yeterli), reddedilmesi durumunda “U” (Yetersiz) notu verilir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “sürenin” ibaresinden sonra gelmek üzere “sona erdiği dönem” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezde başarılı olamayan öğrencilere tez sınav tarihinden itibaren beş iş günü içinde Enstitü Müdürlüğüne talepte bulunması halinde 21 inci maddenin dördüncü fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Bu yönde talepte bulunan öğrenci, tezsiz yüksek lisans programının yükümlülüklerini tamamlamamışsa, eksik kalan yükümlülükleri tamamlaması için öğrenciye bir dönem ek süre verilir. Tezsiz yüksek lisans programı olmayan durumlarda, tamamlanması gereken ders, laboratuvar, uygulama, proje ve benzeri çalışmalar, 15 inci maddenin birinci fıkrasındaki şartları sağlayacak şekilde, Enstitü Kurulunun kararı ve Senato onayıyla belirlenir; değişiklikler yine aynı usulle yapılır. Tezsiz yüksek lisans programının eksik kalan yükümlülüklerini tamamlamak için öğrenciye bir dönem ek süre verilmesi durumunda eğitim-öğretim göreceği akademik yıldaki program ücretinin, programın toplam AKTS’sine bölünmesiyle bir AKTS’ye karşılık gelen ücret tespit edilir. Eksik kalan AKTS üzerinden öğrencinin ödeyeceği miktar belirlenir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yeni kayıt yaptıran” ibaresi “kayıtlı” şeklinde ve aynı maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Tezli yüksek lisans programlarında seminer ve tez hariç, tezsiz yüksek lisans programlarında ise dönem projesi hariç mezuniyet yükümlülüğünde yer alan zorunlu ve seçmeli derslerin AKTS kredisi toplamının en az dörtte birinden az olmamak şartı ile Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek oranda dersin Üniversitede tamamlanması gerekir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tezli yüksek lisans programlarında seminer ve tez hariç, tezsiz yüksek lisans programlarında ise dönem projesi hariç, mezuniyet yükümlülüğünde yer alan zorunlu ve seçmeli derslerin AKTS kredisi toplamının en az dörtte birinden az olmamak şartı ile Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek oranda dersin Üniversitede tamamlanması gerekir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “not belgesinde” ibaresi “not dökümü belgesinde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Üniversitenin veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programlarından birinde kayıtlı ve en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Öğrenci kabulü, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla yapılır.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Programa yeni kayıt yaptıran öğrencilere kayıt oldukları akademik yılın ilgili dönemi için akademik takvimde belirtilen derslerin başlama tarihinden itibaren en geç dördüncü haftanın sonuna kadar Üniversiteden ayrılma ve kayıt sildirme talep etmeleri durumunda, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen koşullar doğrultusunda ücret iadesi yapılabilir, bunların dışında ücret iadesi yapılmaz.”

MADDE 14- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 15- Bu Yönetmelik hükümlerini MEF Üniversitesi Rektörü yürütür.