Genel

Kürtaj Sonrası Spiral Ne Zaman Takılabilir?

Abone Ol

Farklı yaş gruplarındaki bireylerin yaşamlarının çeşitli dönemlerinde gerek fiziksel gerek ruhsal sağlıkları açısından doktorlara başvurmaları gerekir. Çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi ya da mevcut sorunların giderilmesi noktasında alanında uzman doktorlarla iş birliği içerisinde olmak çok önemlidir. Bu kapsamda; farklı alanlarda uzman ve deneyimli doktorlara ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz alan ve lokasyon özelinde kürtaj Ankara ve terapi Ankara şeklinde aramaları Medyland online randevu platformunda yapabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeye en yakın doktoru bulabilir, seçtiğiniz doktorun müsaitlik durumuna göre en uygun randevu tarihini seçebilir ve randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Kürtaj gebeliğin sonlandırılmasının yanı sıra rahim içi miyom, polip ve tanı koyulamayan lezyonlar için de uygulanabilen bir yöntemdir. Günümüzde uygulanan vakumlu kürtaj yönteminin genital bölgeye bir zarar vermesi söz konusu değildir. Bununla birlikte kürtaj işleminden sonra farklı yan etkilerin ortaya çıkması mümkün olabilir. Bu nedenle kürtajdan sonra cinsel hayatın ve adet döneminin normale dönmesi için dikkat edilmesi gereken pek çok farklı etken vardır.

Rahim içi Araç (RIA) olarak da bilinen spiral, spermlerin yumurtaya ulaşıp döllenme oluşmasını, döllenmenin oluştuğu durumlarda ise rahim iç duvar yapısını bozup döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engellemek için kullanılır. Polietilen yapıda üretilen spiral sık kullanılan doğum yöntemlerinden biridir. Rahim iç yapısına uyum sağlayacak T şeklinde bir alet olan spirali etrafı bakır telle sarılıdır. Alt kısmındaki ipler sayesinde son derece kolay bir şekilde çıkarılabilir. Ayrıca rutin kontroller sırasında spiralde kayma olup olmadığını kontrol ederken de söz konusu iplerden faydalanılır. Bakır içeren spirallere ek olarak hormon içerikli spirallerin de kullanılması mümkün olup, bu spirallerin özelliği içerdikleri progesteron hormonu sayesinde koruma sağlayabilmeleridir.

Sayfa: https://www.medyland.com/kurtaj/ankara

Spiralin Ne Zaman Takılacağı Kararı Doktor Tarafından Verilmelidir

Spiralin kürtajdan hemen sonra takılması mümkün olabilse de, vajinal ya da pelvik enfeksiyon riski ve aşırı kanama olduğu durumlarda tercih edilmez. Spiral takılmadan önce kürtaj sonrası rahimde parça kalıp kalmadığını kontrol etmek gerekir. Spiral takımı için önerilen dönem genellikle adet döneminde yoğun kanama olan 2. ya da 3. gündür. Bu sayede kişinin gebe olmadığından emin olunduğu gibi rahim ağzının geniş olduğu bir dönem olması nedeniyle spiral takım işlemi de daha kolay gerçekleşir. Adet kanamasının olmadığı günlerde, doğumdan ve kürtajdan sonra spiral takılması da normal şartlar altında mümkündür. Gerekli görülmesi halinde kürtajdan sonraki kontrol sırasında spiral takılması tercih edilebilir.

Gebelik şüphesi, rahim ağzı kanseri şüphesi, nedeni tespit edilemeyen vajinal kanama, rahim kanseri, pelvik enfeksiyon, doğuştan gelen rahim anomalisi, prosestin ya da bakır alerjisi olması halinde spiral takılmaz. Bu durumlara ek olarak meme kanseri, iyi ya da kötü huylu karaciğer tümörü, prosestin duyarlı kanser, akut karaciğer kanseri ve meme kanseri şüphesi olduğu durumlarda hormonlu spiral takılamaz.

Spiral takılmadan önce hastanın gebe olmadığından ve spiral takılmasına engel bir durumu olmadığından emin olmak gerekir. Bunun için öncelikle rahim muayenesi yapılır ve ultrasonla inceleme tamamlanır. Rahim delinmesi riskini azaltmak için ultrason eşliğinde spiral takılması gerekir. Ayrıca spiralin ipinin çok uzun ya da çok kısa bırakılmaması önemlidir.

Kürtaj Çocuk Sahibi Olmaya Engel mi?

Farklı nedenlerle uygulanabilen bir cerrahi prosedür olan kürtaj bazı riskleri beraberinde getirir. Pek çok kadın kürtaj yaptırdıktan sonra çocuk sahibi olup olamayacağını merak eder.  Kürtajdan sonra herhangi bir komplikasyon oluşmazsa, işlemden ortalama 2 hafta sonra rahimde yumurta oluşum süreci başlar. Yeni gebelik oluşması bu aşamadan sonra söz konusu olabilir. Çocuk sahibi olmak için sağlıklı bir hame ve yumurtalıklara sahip olmak gerekmekle birlikte normal şartlar altında kürtaj yaptırmak çocuk sahibi olmaya engel değildir. Bununla birlikte kürtaj yaptıran kadınlar yeni bir gebelik olanlamadan önce doktorlarının önerilerini değerlendirmeli ve gerekli sürelerin tamamlanması için beklemelidir.

Sayfa: https://www.medyland.com/terapi/ankara

Kürtaj Doğrudan Yumurta Kalitesini Etkilemez

Rahim esnek ve kaslı bir yapıya sahiptir. Yumurtlama döngüsünü izleyen günlerde rahim iç duvarı kalınlaşır, kan damarları açısından zengin bir hal alır. Bu temelde, döllenme olasılığına karşı embriyonun gelişebileceği bir ortam hazırlamayı sağlar. Döllenmenin olmaması halinde kalınlaşmış duvar parçalanır ve kanla birlikte vücut dışına atılır. Bu sayede adet döngüsü oluşur ve kanama bitince rahim duvarı eski halini alır.

Bazı kadınların rahmi; şeker hastalığı, polikistik over sendromu, fazla kilo ya da hormon ilaçları gibi nedenlere bağlı olarak eski haline dönemeyebilir ve zaman içinde kalınlaşma meydana gelebilir. Bu durum gebelik açısından bir sorun teşkil etmese de, kalınlaşmanın çok fazla olması tedavi gerekliliğini beraberinde getirir.

Döllenmenin ve gebeliğin oluşabilmesi için sağlıklı ve olgun yumurtalara ihtiyaç duyulur. Kürtaj doğrudan kadınların yumurta kalitesi üzerinde etkili bir prosedür değildir. Bu doğrultuda yapısal bir sorun olmaması halinde kürtajın ilerleyen dönemdeki gebelikleri olumsuz yönde etkilemeyeceği söylenebilir.

Site: https://www.medyland.com/