MESLEKİ HUKUK

'Dijital Çağda Avukat' paneli düzenlendi

Abone Ol

Panelin açış konuşmalarını TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Bilişim Komisyonu Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Av. Abdülbaki Çelebi ve Komisyon Sözcüsü Av. Hakan Orhan yaptı.

Genel Sekreter Küçük konuşmasında, fiilen yaşama geçen avukatlık mesleğinde uzmanlığın kurumsallaşması gerektiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında fiilen pek çok meslektaşımız özel alanlarda çalışarak avukatlık faaliyetlerini yürütüyor. Ancak teknolojinin yaşamımıza bu kadar kapsamlı dahil olduğu süreçte, tüm alanları kapsar şekilde avukatların dijital çağa, teknolojiye hakim olmaları gerekmektedir.”

Günümüzde hukuksal ilişkiler ve pek suç suç olgusunun, yüz yüzelik ilkesi dışında artık teknolojik imkanlarla da gündemde olduğuna dikkat çeken Küçük, “Tüm meslektaşlarımız bilişim ve teknolojiye açık olmalı, dijital okur yazarlık bilgi ve deneyimlerini geliştirerek mesleki faaliyetlerini devam ettirmeli” dedi.

Bilişim Komisyonu Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Çelebi de, teknolojinin hukuk alanındaki etkisi ve dönüşümünün görmezden gelinemeyecek kadar büyük olduğunu belirterek, “Bu etkiyi anlamak ve doğru bir şekilde kullanabilmek hem avukatlar hem de toplum olarak karşı karşıya olduğumuz zorlukları aşmamızı da kolaylaştıracaktır. Bu dönüşümün sonuçlarını hukukçular olarak içselleştirmeli, mantıklı, ön yargısız ve hakkaniyetli bir şekilde anlamlandırabilmeliyiz.” İfadelerini kullandı.

Açış konuşmalarının ardından TBB Bilişim Komisyonu Sözcüsü Av. Hakan Orhan moderatörlüğündeki ilk oturumda; TBB Bilişim Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Resul Göksoy, Prof. Dr. Ahmet Hasan Koltuksuz ve Adli Bilişim Uzmanı Gürhan Burak Özoğlu, “Adli Bilişimde Avukatın Rolü”, “Adli Bilişimin Hukuki Yönü”, “Adli Bilişimin Teknik Yönü”, “Adli Bilişimde Rapor Okuma ve Tespitlerin Doğrulanması”, “Mobil Cihaz İncelemeleri ve Dosyalarda Müdafilerce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” başlıklarında sunumları gerçekleştirdiler.

TBB Bilişim Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Resul Göksoy moderatörlüğündeki ikinci oturumunda ise Av. Ezgi Baklacı Gülkokar, Bilgisayar Mühendisi Ömer Faruk Çelebi, Doç. Dr. Muhammed Demirel ve Av. Arda Alposkay, ”Alan Adı Uyuşmazlıkları”, “Yapay Zeka-Büyük Dil Modelleri ve Hukuk Pratiklerine Yansımaları”, “Otonom Araçlarda Cezai Sorumluluk” ve “E-Ticaret Hukuku” başlıklarında sunumlarını yaptılar.