CUMHURİYETİN BELLEĞİ SİLİNİYOR

Abone Ol


Tek bir maddeden oluşan ve adına “Torba Kanun” denilen uygulama ile, birbirbiriyle bağlantısı olmayan çeşitli kanunların bir çok maddeleri değiştirilmekte, fıkralarına eklemeler ve çıkarmalar yapılmaktadır. Temel Yasalar bir bütün olarak değiştirilmektedir. Üzerinde çok tartışılan ve uzlaşmaya varılamayan, Yargı Organlarında yeni yapılanmaları içeren toplu yasal değişiklikler yapılmaktadır. Sonuç olarak; torba yasa ve  değişen temel yasalar ile Cumhuriyetin Hukuk Belleği silinmektedir.

TORBA YASA UYGULAMASININ ÖRNEĞİ YERYÜZÜNDE YOKTUR.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması adı ile başlayan Torba Yasa Tasarısı 128 maddeden oluşmakta iken yeni önerilerle 224 maddeye, yüzlerce sayfaya ulaşmıştır. Birbiri ile hiçbir ilintisi bulunmayan bir çok yasanın, pek çok madde ve fıkraları değiştirilip bazı cümle ve kelimeler eklenmektedir. Bu tür bir kanun yapma tekniğinin örneği dünyada yoktur. Hangi kanunun hangi maddesinin değiştirildiği bu değişikliğin hangi anlama gelip nasıl uygulanacağını bilmek, hukukçular için dahi imkansız hale gelmiştir.

TEMEL YASA DEĞİŞİKLİKLERİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel yasalarından olan Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu bir iki gün önce değiştirilmiştir. Kısa bir süre önce gene toplumun en önemli ve temel yasalarından olan Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu bir bütün olarak değiştirilmiştir. Türk Ticaret Kanunun tümden silinip yeniden yazılması sonuçlanmak üzeredir. Yapılan bu değişiklikler, geçtiğimiz günlerde yaşadığımız ve toplumda büyük endişe uyandıran ağır cezalı tahliyeler ile sonuçlanmıştır. Yeni değiştirilen yasalarda da aynı sorunlar yaşanacaktır. Daha yeni değiştirilen ve henüz yürürlüğe girmeyen yasalarda bile ek ve değişiklikler yapılması, bu yasaların noksanlıklar taşıdığının göstergesidir.

GEÇEN SÜRE YASANIN ESKİME DEĞİL GELİŞME SÜRECİDİR

Bir bütün olarak değiştirilen temel yasalar ortalama olarak bundan 50, 60 yıl önce kabul edilmişlerdir. Bir insan hayatında 50, 60 yıl uzun bir zaman süreci olarak kabul edilebilir ancak toplum ve devlet hayatında bu süreler çok kısa zaman dilimleridir. Bu süre, yasanın eskime değil, gelişme sürecidir. Tıpkı bir hazır elbisenin giyildikçe insan vücuduna oturması gibi, bu süre zarfında uygulanan yasalar, toplum yaşantısına uymakta ve karşılıklı bir uyum sağlanmaktadır. Kaldıki bu yasalar, zaman içinde ek ve değişiklikler alarak, aksayan yönleri düzeltilmiştir. Bu bakımdan yasaların, belli bir sürenin geçmesi nedeni ile bir bütün olarak değiştirilmesi büyük bir hatadır.

SENELER BOYUNCA VERİLEN KARARLAR, YAZILAN KİTAPLAR ÇÖPE ATILMAKTADIR

Yasalara hayat veren husus, daha önce mahkemeler tarafından verilen kararlar, yazılan ilmi eser ve öğreti kitaplarıdır. Uygulamalar, mahkemeler ve Yüksek Yargı Organları tarafından verilen emsal kararlara dayanmaktadır. Temel yasaların bir bütün olarak değiştirilmesi ile seneler boyunca verilen emsal mahkeme kararları, yazılan ilmi eser ve öğreti kitapları geçersiz hale getirilmekte adeta çöpe atılmaktadır. Daha bu sene Hukuk Fakültelerinden mezun olan genç hukukçular, temel yasalar hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişiler konumuna düşürülmektedir. Seneler boyunca yaptıkları tahsil sıfıra indirgenmektedir.

BÜTÜN BU DEĞİŞİKLİKLER SONUCUNDA, DEVLET DÜZENİNE UYUM VE GÜVEN ZEDELENMEKTEDİR.

Bu değişiklikler sonucunda, ülkenin temel düzen ve nizamının da değiştirilebileceği gibi bir inanç doğmaktadır. Devletin temel düzeninin değiştirilmesine karşı bir duyarsızlık ve ilgisizlik toplumda yer etmektedir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini belirleyen, Anayasa’nın değiştirilemez nitelikteki temel maddelerinin dahi değiştirilebileceği yolunda söylemler yapılmaktadır. Anayasa Mahkemesine seçilen üyelerin yemin metninde yer alan Türk Milleti ibaresinin çıkarılmasına dahi duyarsız kalabilecek bir toplum yaratılmıştır. Torba yasa ve değiştirilen temel yasalar ile Cumhuriyet belleği silinmektedir.

 

 Av.A.Erdem Akyüz