BOŞANMA DAVASI SEBEPLERİ; Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme

Abone Ol

Bu hafta Boşanma davası sebeplerinin üçüncüsü olan ve Türk Medeni Kanunu 163 de belirtilen, Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürmeyi ele alacağım. Öncelikle madde 163 ün kanunda ki metnini yazmakta fayda görüyorum.

Madde 163 – Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.

Bu madde iki ayrı hususu düzenlemektedir;

Birincisi eşlerden birinin küçük düşürücü suç işlemesi ikincisi ise Haysiyetsiz bir hayat sürmesidir. Küçük düşürücü suç somut bir delile dayanmakta iken , haysiyetsiz hayat sürme de soyuttur, Topumun örf , adet, gelenek, zaman ve olaya göre değerlendirilir. Toplumdan topluma, kişiden kişiye, zamandan zamana değişiklik gösterebilmektedir. Hakim bütün bu hususları göz önünde bulundurarak boşanmaya karar verir.

Yargıtay içtihatları genelde, Fuhuş, kumar oynatma, kumar oynama, alkoliklik, uyuşturucu bağımlılığı, homoseksüellik, lezbiyenliği haysiyetsiz yaşam sürme sebebi olarak kabul etmektedir. Bu belirtilen sebeplerin süreklilik göstermesi gerekmektedir. Süreklilik yok ise bu sebeple haysiyetsiz yaşam sürmeye dayanarak boşanma kararı verilmez. Bir kere alkol kullanmak yahut bir kez kumar oynamak yeterli değildir bunların ortak yaşamı çekilmez duruma getirecek düzeyde olması gerekir.

Küçük düşürücü suç dediğimizde aklımıza ne gelmelidir. Türk Ceza Kanununda bazı suçlar yüz kızartıcı suç olarak belirtilmiştir. Bunlar sırasıyla, Zimmet, ihtilas, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas suçlarıdır.

Bu yüz kızartıcı suçlar dışında da her dava da koşullarına göre Aile hakimi, diğer suçları da bu kapsamda değerlendirebilir. Davalı Eşin küçük bir çocuğa cinsel istismarda bulunması da yüz kızartıcı suçlara örnek gösterilebilir.

Bir husus gözden kaçırılmamalıdır ki bu suçların evlilik birliği içinde işlenmiş olması gerekmektedir. Evlilik öncesi işlenen bu suçlardan dolayı boşanma davası açılamaz. Evlilik birliği içinde suç işlenmiş ve ceza davası açılmış fakat dava sonuçlanmamış ise Aile mahkemesi hakimi ceza davası sonuçlanana kadar bu hususu bekletici mesele yapabilir. Ceza davasının sonuçlanmasını ve hükmün kesinleşmesini bekleyebilir

Bu maddeye dayanılarak açılan davalarda herhangi bir dava açma süresi yoktur. Bu hususlar ne zamanki evlilik birliğini çekilmez duruma getirirse o zaman dava açılabilir. Fakat uzun süre bu vakaları bilip, zorunluluk ve baskı olmadığı halde eşe karşı dava açılmamış ise hakim takdir yetkisini kullanarak davayı reddedebilir.