Genel

Atılım Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

Atılım Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 27 Ekim 2024 Tarihli ve 32705 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Atılım Üniversitesinden:

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 16/6/2017 tarihli ve 30098 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atılım Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Yurt içinde veya yurt dışında bir üniversiteye kayıtlı öğrenciler, ulusal ve uluslararası değişim programı kapsamında veya özel öğrenci olarak Üniversitenin ön lisans veya lisans programlarında, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca belli sürelerde ders alabilirler. Bu durumdaki öğrencilere diploma ve unvan verilmez ancak kayıt oldukları dersleri ve varsa aldıkları notları gösteren bir belge verilir. Bu öğrencilerin daha sonra Üniversiteye kayıt olmaları halinde Üniversitede almış oldukları ders ve notlarından ilgili yönetim kurulunca uygun görülenler, bu öğrencilerin ortalama hesaplarına katılabilir. Özel öğrencilerin ön lisans ve lisans düzeyindeki derslere kabulü ilgili yönetim kurullarının kararı ile yapılır. Başka üniversitede kayıtlı olup özel öğrenci olarak Üniversitede yaz öğretimi programından ders alacak öğrenciler, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen yaz öğretimi ders ücretini öderler.

(2) Üniversitenin kayıtlı öğrencileri, ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları kapsamında veya özel öğrenci olarak aynı düzeyde başka bir yükseköğretim kurumundan ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ders alabilirler. Bu öğrencilerin aldığı dersler, ulusal veya AKTS kredilerinin veya ders saatlerinin (laboratuvar/uygulama saatleri dahil) aynı veya daha yüksek olması ve Üniversitedeki programın eğitim dilinde veriliyor olması şartıyla ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıtlı olduğu diploma programındaki yükümlülüklerinin yerine sayılır. Bu öğrenciler Üniversitede kayıtlı bulundukları sürece kayıtlı bulundukları program için uygulanan öğretim ücreti tutarlarını ödemeye devam ederler.”

“(4) Özel öğrencilik ve değişim programındaki öğrenciler öğrenim ücreti/katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öder. Ancak, vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin ödemiş olduğu öğrenim ücretinin %80’i kayıtlı olduğu vakıf yükseköğretim kurumu tarafından özel öğrenci olarak öğrenim görmekte olduğu yükseköğretim kurumuna aktarılır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler her yarıyıl başında, akademik takvimde belirtilen tarihlerde öğrenim ücretlerini ödeyerek bu Yönetmelikte yer alan hükümler çerçevesinde ders seçimlerini yaparak akademik danışmanlarına onaylatmak suretiyle kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Kayıt yenileme işlemlerinin yapılması tümü ile öğrencilerin sorumluluğunda olup bu işlemleri öğrencilerin bizzat kendilerinin yapmaları gerekir.”

“(4) Öğretim ücretini ödemeyen veya ücretini ödediği halde ders kaydını yapmayan öğrencinin kaydı askıya alınır. Öğrenciler bu süre içerisinde öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve bu şekilde geçen süre öğretim süresinden sayılır. Bu durumdaki öğrencilerden iki ve daha fazla yarıyıl süresince ücretini ödemeyerek kayıt yenilemeyen öğrenciler kayıt yenilemedikleri son iki yarıyıl öğretim ücreti tutarının %50’sini, bir yarıyıl kayıt yenilemeyen öğrenciler son dönem öğretim ücreti tutarının %50’sini ödeyerek kayıtlarını yenileyebilir, kayıt sildirebilir yahut yatay geçiş yapabilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerden iki yıl üst üste, diğer öğrencilerden ise dört yıl üst üste öğretim ücretini ödemeyen öğrencilerin Üniversiteden kayıtları silinir. Dört yıl üst üste öğretim ücretini ödememesi nedeni ile kaydı silinecek öğrenciler hakkında ilgili fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları yönetim kurulu tarafından karar alınır ve alınan karar Yükseköğretim Kurulunun onayına sunulması için Rektörlüğe gönderilir. Yükseköğretim Kurulunun onayını müteakip kayıt silme işlemleri Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından tamamlanarak kaydı silinen öğrencilere bildirilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Lisans” ibaresi “Ön lisans ve lisans” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi, dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Seçmeli dersler, öğrencinin kayıtlı bulunduğu bölüm başkanlığı/yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüğünce kararlaştırılır.”

“(4) Bir dersin alınabilmesi için bu dersten önce alınarak başarılmış olması gereken derse ön koşul dersi denir. Ön koşullu dersler ve ön koşulları, ön koşullu dersi veren bölüm tarafından belirlenir ve ilgili bölümün bağlı bulunduğu fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından onaylandıktan sonra kesinleşir.

(5) Bir dersin alınabilmesi için bu ders ile birlikte alınması gereken derse ortak koşul dersi denir. Ortak koşullu dersler, dersleri veren bölüm/program tarafından belirlenir ve ilgili bölümün/programın bağlı bulunduğu fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından onaylandıktan sonra kesinleşir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Çift anadal ve yandal programlarına kayıtlı öğrencilerin alacakları toplam ders kredileri anadal programlarındaki genel not ortalaması temel alınmak üzere bu sınırlamalara tabidir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16- (1) Bir bölümün öğrencilerinden isteyenlere bir başka ön lisans ve lisans programında çift anadal yapma hakkı tanınabilir. Çift anadal programlarına ait hususlar Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler derslere, uygulamalara, sınavlara ve öğretim elemanının gerekli gördüğü diğer akademik çalışmalara katılmak zorundadır. Öğrencilerin derslere en az %70, uygulamalara ise en az %80 oranında devamı zorunludur. Disiplin cezası ile uzaklaştırma dahil hangi gerekçe ile olursa olsun devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler dönem sonu sınavına girme hakkını kaybeder. Bu durumdaki öğrencilere (NA) notu verilir. Uygulamalı dersler dışında öğrencilerin daha önce aldığı ve dönem sonu sınavına girip başarısız olduğu dersler ile başarılı olduğu ve not yükseltmek amacıyla tekrar aldığı derslerde devam zorunluluğu aranmaz. Daha önce ders alınan bir seçmeli havuzdan farklı bir ders alınması durumunda alınan yeni ders için devam şartının sağlanması gerekir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi, üçüncü fıkrası ve dördüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Öğrenciler ara sınav ve diğer yarıyıl içi çalışmalara ek olarak bir de yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.”

“(3) Herhangi bir sınava girmeyen öğrencilere bağlı olduğu bölüm başkanlığınca haklı ve geçerli görülen bir nedenle mazeret sınavı verilir. Mazeret sınavına girmeyen öğrencilere ilgili dönemde aynı ders için tekrar mazeret sınavı hakkı verilmez. Uygulamalı dersler için mazeret sınav hakkı verilmez. Mazeret sınavlarına başvurular ilgili yıla ait akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.”

“Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavını gerektirmeyen dersler ilgili bölüm tarafından belirlenerek Senato onayına sunulur.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin yedinci, on üçüncü ve on beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin onuncu fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“(7) (I) notu, hastalık veya başka bir zorunlu nedenle başarılı olduğu halde ders için gerekli çalışmaları bitiremeyen veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere verilir. Bir öğrenci (I) notu aldığı dersten, notların açıklandığı tarihten itibaren 15 gün içinde eksiklerini tamamlamak zorundadır. Aksi halde (I) notu kendiliğinden (FF) veya (U) notuna dönüşür.”

“(13) (NA) notu derse ve ders uygulamalarına ilişkin devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere 18 inci maddeye göre öğretim elemanı tarafından takdir olunur. Not ortalamasında (FF) notu olarak işlem görür.”

“(15) Yarıyıl sonu harf notları Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden ilan edilir.”

“d) (W) notu alınan ders daha önce alınmamış ders olarak kabul edilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinde yer alan “7 gün” ibareleri “3 iş günü” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Direktörlüğü” ibaresi “Öğrenci Bilgi Sistemi” olarak değiştirilmiş ve aynı fıkranın sekizinci ve dokuzuncu cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Gerek yarıyıl ve gerekse genel not ortalamasında (AA)’dan (FF)’ye kadar (NA dahil) verilen notlar esas tutulur. Genel not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son not ve ilgili dersin güncel kredisi dikkate alınarak hesaba katılır.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24- (1) Genel not ortalaması en az 2,00 olan ön lisans ve lisans öğrencileri başarılı sayılırlar. Bu öğrencilerden yüksek onur/onur öğrencisi kriterlerini sağlayanlardan o yarıyılın not ortalaması 3,00-3,49 olanlar yarıyıl onur öğrencisi, 3,50-4,00 arasında olanlar yarıyıl yüksek onur öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda ilan edilir. Öğrencinin yaz okulunda almış olduğu ders notları mezuniyet ve onur öğrencisi sıralamasında dikkate alınmaz.

(2) Genel not ortalaması 2,00'ın altında olan lisans ve ön lisans öğrencileri başarısız sayılırlar. Kayıtlı bulundukları yarıyıl sonunda genel not ortalaması 1,70'in altında olan ve Üniversitede ikinci veya daha üst yarıyıllarında eğitim gören tıp programı dışındaki öğrenciler, daha önce aldıkları ve başarısız oldukları dersler öncelikli olmak üzere başarılı oldukları dersleri not yükseltmek için alarak tekrarlayabilir ve genel not ortalamalarını belirtilen 1,70 not ortalaması düzeyine çıkartıncaya kadar tüm öğrencilikleri boyunca toplamda 15 krediyi aşmamak üzere daha önce almadıkları dersleri (W notu alınan dersler dahil) de alabilirler. Öğrencilerin ders tekrarladıkları yarıyıllar azami öğrenim süresine dâhildir.

(3) Genel not ortalaması 1,70'in üstünde olan öğrenciler öncelikle başarısız oldukları dersleri almak koşulu ile başka dersler de alabilirler.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Genel not ortalamalarını yükseltmek isteyen öğrenciler, daha önce geçer not aldıkları dersleri, bölüm/programın güncel müfredatında mevcut olması koşulu ve dönem ders yükü ile sınırlı olmak üzere tekrarlayabilirler. Tekrarlanan derste, önceki not ne olursa olsun alınan son not geçerlidir.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin başlığı “Tekrar sınav hakkı” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi, ikinci ve üçüncü fıkraları ve dördüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Yalnızca bir dersten (FF) veya (FD) notu alan öğrencilere (FF) veya (FD) notunu aldıkları bir ders yanında genel not ortalamalarının aynı zamanda 2,00’ın altında olması halinde genel not ortalamalarını yükseltmeleri amacıyla (DD) veya (DC) notu aldıkları bir ders için, mezuniyet için tekrar sınav hakkı verilir. Öğrencilerin başarı durumları ve genel not ortalamaları verilen bu mezuniyet için tekrar sınavından aldıkları notlar esas alınarak hesaplanır.”

“(2) Yarıyıl, ders ve not durumları birinci fıkraya uyan öğrenciler yarıyıl sonu harf notları ilan edildikten sonra en geç 2 gün içerisinde Öğrenci İşleri Direktörlüğüne müracaat ederler. Öğrenci İşleri Direktörlüğü öğrencinin durumunu inceledikten sonra öğrenciye ve ilgili öğretim elemanlarına hangi derslerden mezuniyet için tekrar sınav hakkı tanınacağını bildirir.

(3) Mezuniyet için tekrar sınavları ücretli olup, sınav ücret tutarları her yıl Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.”

“Bu maddede öngörülen mezuniyet için tekrar sınav hakkı bir öğrenciye bir kez tanınır.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Üniversitede iki yıllık ön lisans öğreniminin normal süresi dört yarıyıl, yabancı dil hazırlık sınıfında geçirilen süre hariç dört yıllık lisans öğreniminin normal süresi sekiz yarıyıl, beş yıllık öğreniminin normal süresi on yarıyıl, altı yıllık öğrenimin normal süresi on iki yarıyıldır. 28 inci maddedeki koşulları sağlayanlar daha kısa sürede mezun olabilirler. Bu Yönetmelikte belirtilen meşru bir sebep olmaksızın öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfında geçirilen süre hariç kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın normal öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadır.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ön lisans diploması için gerekli derslerin her birinden en az (DD) notu alınmış olması ve genel not ortalamasının 2,00’ın altında olmaması zorunludur.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 30- (1) Üniversitede öğrenim gören bütün öğrencilerin kayıt oldukları tarihten Üniversiteden ayrılıncaya kadar aldıkları dersler ve bu derslerden aldıkları harf notları Öğrenci Bilgi Sistemi tarafından öğrencinin not belgesine geçirilir.

(2) Not belgelerinin düzenlenmesi, öğrenciye verilmesi veya ilgili kuruluşlara gönderilmesi işlemleri, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Öğrenci İşleri Direktörlüğünce yapılır.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 31- (1) Kendi isteği ile kayıt sildirmek isteyen öğrenciler bir dilekçe ile Öğrenci İşleri Direktörlüğüne başvurarak kayıtlarını sildirebilirler. Kendi isteği ile kayıt sildiren veya kaydı silinen öğrencilerin, akademik takvimde belirtilen derslerin başlama tarihinden önce kayıt silme başvurusunda bulunmaları halinde ilgili dönem ödemekle yükümlü olduğu öğretim ücretinin %90’ı, derslerin başlama tarihinden itibaren 15 gün içerisinde kayıt silme başvurusunda bulunmuş olmaları halinde ise %75’i iade edilir; henüz öğretim ücreti ödenmemiş ise öğrenciden tahsil edilir. Akademik takvimde belirtilen derslerin başlama tarihinden itibaren 15 günlük süre sonrasında yapılan kayıt sildirme başvuruları ve kayıt silme hallerinde öğretim ücreti iadesi yapılmaz, öğretim ücreti henüz ödenmemiş ise öğrenciden tahsil edilir. Kayıt sildiren öğrencilerin durumu öğrenciye, ilgili bölüm, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul görevlilerine Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir.

(2) Herhangi bir sebeple kaydı silinen, başarısızlık veya disiplin suçu nedeniyle Üniversiteden çıkarılan veya mezun olmaya hak kazanan öğrencilerin öğretim ücretini ödeme yükümlülüğü devam etmekte olup öğrencilerin Üniversite diplomalarını veya öğrenci dosyalarındaki kendilerine ait belgeleri alabilmeleri için ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak belirlenecek öğretim ücreti tutarlarının tamamını ödemeleri ve Üniversite tarafından tespit edilen diğer ilişik kesme işlemlerini yapmaları şarttır.”

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Yüksekokul/meslek yüksekokullarında, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ve Rektörlük onayı ile,”

“Azami öğrenim süresini dolduran öğrencilere mücbir sebepler hariç izin verilmez.”

“(2) Öğrenciler, talep etmeleri ve şartlarının uygun bulunması halinde, 2547 sayılı Kanundaki azami öğrenim süresi içinde, hazırlık sınıfı da dâhil olmak üzere ön lisans programlarında en çok iki yarıyıl, lisans programlarında ise bir defada en çok iki yarıyıl olmak koşuluyla dört yarıyıl izinli sayılabilirler. Zorunlu hallerde Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile bu süreler aşılabilir. Öğrencilerin izinli kabul edildiği süreler öğrenim süresinden sayılmaz.”

MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 33- (1) Her türlü tebligat, öğrencinin bizzat kendisine imza karşılığı yapılabilir. Ayrıca fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokuluna kayıt esnasında bildirdiği daimi adrese veya YÖK Başkanlığı tarafından gönderilen verilerde yer alan adrese posta aracılığı ile iadeli taahhütlü olarak gönderilir. Tebligatın bu yollarla mümkün olmadığı durumlarda öğrencinin takip etmekle yükümlü olduğu @student.atilim.edu.tr uzantılı Üniversite resmî elektronik posta adresine gönderilerek veya ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

(2) Fakülte/yüksekokula kayıt esnasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen verilerde yer alan veya kendi bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bunu fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokuluna ve Öğrenci İşleri Direktörlüğüne dilekçe ile bildirmeyenler ile yanlış ya da eksik adres veren öğrenciler kendilerine geçerli tebligat yapılmadığını ileri sürerek hak iddia edemezler.”

MADDE 21- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 22- Bu Yönetmelik hükümlerini Atılım Üniversitesi Rektörü yürütür.