2018/1 SAYILI VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI İÇ GENELGESİ NELER GETİRİYOR?

Abone Ol

7143 sayılı vergi ve diğer bazı  alacakların yapılandırılması  hakkındaki yasa ile ilgili  Gelir İdaresi Başkanlığı 28/5/2018 gün ve 2018/1 sayılı  iç genelge yayınlanmıştır.   Bu  iç  genelge genel  anlamda 7143 sayılı yasanın uygulama ile ilgili  detayları  açıklamaktadır. Buna göre;

1) Başvurular hakkında açıklamalar yapılarak müracaatlarda  dilekçe, e-posta, taahhütlü posta, www.gib.gov.tr, gibi yollardan  başvuru yapılabilecektir. Öte yandan, interaktif vergi dairesi üzerinden, kargo yoluyla dilekçe ile başvuru yapılabilir. 

2) Başvuruların standart form dilekçeleri ile yapılması  gerekir. Dilekçe örnekleri, www.gib.gov.tr adresinde olduğu  gibi 1 seri nolu  genel tebliğ  ekinde bulunmaktadır. 

3) Tutuklu, hükümlü vs kimseler bulundukları cezaevi veya infaz kurumları üzerinden başvuru yapabilirler. 

4) 2.madde kapsamındaki borçlular için ilgili  MTV borçları  vergi daireleri kanalıyla ya da PTT kanalıyla yapılabilecektir.  

5) Yapılandırma sonucu  çıkan  ödeme planları ilgili  vergi dairelerinden  veya internet üzerinden alınabilir.  

6) Yapılandırma ile ilgili madde 2 ve 3 hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar başvuru müddeti içerisinde tekrar vazgeçilebilir veya ödeme seçenekleri değiştirilebilecektir. 

7) Yargı aşamasında olan  madde 2 veya 3 kapsamındaki dava dosyalarından  feragat  zorunludur. 

8) Madde 5 kapsamındaki matrah artırımları azaltıcı yönde  herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır.   

9) Yurtdışında bulunan mükelleflerin de başvuruda bulunmaları mümkündür. 

10) İlgilisine göre yargı merciindeki dosyalardan vazgeçme dilekçeleri vergi dairelerine verilecektir. Dilekçelerde dosya numarası ve istenilen diğer bilgiler mevcut olmalıdır.

11) 7143 sayılı yasaya göre başvuru yapılması halinde evvelce yürütülen hacizler durdurulacaktır. Ödeme peşin veya taksitler halinde yapılacaksa e-hacizler kaldırılacaktır.   Müracaatta bulunanlarla ilgili malvarlığı araştırmaları sonlandırılacaktır. Yürütülen hacizlerle ilgili araçların yakalama şerhleri kaldırılacaktır. Araçlar üzerinde haciz baki kalarak  otoparka çekilen araçlar ilgililere teslim edilecektir.

12) Kesin haciz kaldırımları ödemeye bağlıdır.  

13) Emanet dosyasında  bekletilen paralar öncelikle yapılandırma borçlarına mahsup edilerek buna göre emanet  paraları  mükellefin borçlarına mahsup edilecektir.  

14) Kesinleşmemiş veya dava aşamasında olan  borçlar için de vazgeçme dilekçesi verilmesi  halinde  ana para duruma göre ½ indirim yapılarak borç yapılandırılır. Vergi  ziyaı cezaları tümüyle iptal edilir. Varsa ücreti vekalet, yargılama giderleri terkin edilir. Vergi yargısında davasını  kaybeden  mükellefler yönünden  ana paranın ödenmesi gerekir.  Bağlı olarak vergi ziyaı cezaları alınamaz. Konuyla ilgili 1 seri nolu  genel tebliğde açıklamalar mevcuttur. Aynı şekilde 4.madde kapsamındaki tarhiyat aşamasında olan   işlemlerde de verginin yarısı indirilir. Bağlı vergi ziyaı cezaları  tümüyle iptal  olur. 

15) Tarhiyat  öncesi uzlaşma veya tarhiyat sonrası  uzlaşmalarda da 4.maddeye göre işlem yapılır. Bu gibi durumlarda yasanın  verdiği  avantajlar kullanılmalıdır. 

16) Ecrimisil alacakları ile ilgili olarak ilgili defterdarlık veya mal müdürlüğü ile görüşülmesi ve yasadan faydalanma hakkında  ecrimisil ihbarnamesi için vazgeçme beyanı yapılmalıdır. 

17) Asıl amme borçlusu gibi takip edilen ve sorumluluk dolayısıyla borçlu gibi işlem gören  varisler, kefiller, şirket ortakları  kanuni temsilciler, SMMM veya YMM’ler de sorumlu oldukları  kısım kadar  dilekçe verip buna göre borçlarını  yapılandırabilecekler.  (EK:2/A dilekçe örneği)

18) Müracaat için kesin borçlarda 31 temmuz tarihi esas olup, matrah  artırımı veya kasa düzeltme gibi işlemlerde 31 ağustos tarihi dikkate alınmalıdır. 

19) Belediye ve SGK alacakları  içinde bu kurumlara başvuru  yapılarak  31 temmuza kadar yapılandırma dilekçelerinin verilmesi  gerekmektedir. Yine, baro, diğer kamu kurumları, odalar, TÜRMOB gibi  kurumlarda temmuz sonu  itibariyle dilekçelerinin sunulması  gerekecektir.  

20) Zamanaşımına uğramış  borçlarla ilgili  herhangi bir müracaat  gerekmemektedir. Özellikle 31.12.2012 tarihli ve vadeli borçlar için  6183 sayılı yasanın 102.maddesine göre tahsil  zamanaşımı mevcut ise, bu konuda herhangi bir dilekçe verilmesine lüzum yoktur.